Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

A kakaó – és így a csokoládé – a klímaváltozás által leginkább fenyegetett termények, élelmiszerek közé tartozik, amihez az előállítás nagy földrajzi koncentrációja is hozzájárul: a nyugat-afrikai Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének körülbelül kétharmadát.

Ezekben az országokban az éghajlatváltozás hatásait ráadásul súlyosbítja az erdőirtás, ami önmagában is kedvezőtlenül hat a csapadékviszonyokra, és megkönnyíti a sivatag terjeszkedését. Az elefántcsontparti kormány igyekszik küzdeni az erdőirtás ellen, az a cél, az évtized végére az ország területének ötödét erdő borítsa. A műholdas adatok azonban azt mutatják, hogy továbbra is évről évre nagy területen vágják ki a fákat.

A kormány ezért most azzal próbálkozik, hogy a magánszektorral összefogva – másfél milliárd dollár tőkét bevonva – segítse a károsodott erdők helyreállítását és az élelmiszer-termelés növelését. Bár ezek gyakran ellentétes szempontok, pont a kakaóbab-termesztés mutatja, hogy az utóbbi erőltetése végső soron minden szempontból káros: az elmúlt évtizedekben világszerte több millió hektár erdőt irtottak ki kakaóültetvények létesítése érdekében, ám az említett káros hatások csökkentik a terméshozamot.

„Létfontosságú, hogy helyreállítsuk a földünket” – fogalmazott az ország miniszterelnöke egy múlt heti konferencián a Bloomberg cikke szerint. Hozzátette, ha erre nem lesznek képesek, akkor 2-6 százalékkal több háztartás süllyed extrém mértékű szegénységbe az évtized végéig. Elefántcsontparton sok millióan élnek a mezőgazdaságból, amely a Világbank adatai szerint 2020-ban a gazdasági teljesítmény ötödét adta.

A klímaváltozás általános trendjei miatt egyébként valószínűleg akkor is változtatni kell majd a kakaótermesztés módszerein, ha az erdőtelepítési, illetve- helyreállítási program sikerrel jár. Ezzel kapcsolatban több lehetőség is szóba kerülhet, erről érdemes elolvasni a masfelfok.hu oldalon 2021 végén megjelent cikket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkProfitorientált erdőkkel nem lehet elkerülni a klímakatasztrófátJó dolog a faültetés, az éghajlatváltozást azonban érdemben csak azok a természeteshez közeli állapotú erdőségek segítenek megfékezni, amelyeknek csekély a közvetlen gazdasági haszna.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban telepítik az erdőket KínábanMíg Afrikában és Dél-Amerikában fogynak az erdők, Ázsiában nő a területük, elsősorban a kínai telepítéseknek köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy kapjuk meg elsőként a cukormentes kakaót, hogy egyébként törpeméretű a piacunkBár a magyar piac mérete teljesen jelentéktelen, a Nestlé mégis nálunk jelenik meg először egy európai termékével. Azt állítják, nem teszt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ elefántcsontpart erdőirtás erdőtelepítés kakaó klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.