Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. május 11. 12:23 Pénz, Világ

Angol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?

Angol családok százezrei süllyedhetnek nélkülözésbe vagy egyenesen szegénységbe, ha a kormány nem kezdi komolyan segélyezni a szegénység küszöbén állókat – ez a fő következtetése annak a tanulmánynak, amelyet a National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű agytröszt készített.

Ahogy a Bloomberg írja, nélkülözőnek az Egyesült Királyságban hivatalosan az a négytagú család számít, amelynek a rezsiköltségek kifizetése után legfeljebb heti 140 fontja, azaz jelenlegi árfolyamon 62 ezer forintja marad megélni. Az előrejelzés szerint a nélkülözők száma idén elérheti az 1 milliót, és 250 ezer család süllyedhet szegénységbe, további fémilliónak pedig választania kell majd az étkezés és a rezsi kifizetése között, ha a kormány nem képes kezelni a problémát. Az Egyesült Királyság lakossága jelenleg 67,2 millió fő.

A NIESR úgy számol, hogy Boris Johnson kormányának 4,2 milliárd fontot, azaz 1860 milliárd forintnak megfelelő forrást kellene segélyezésre fordítani, hogy a szegénység rohamos terjedését megakadályozza.

Az előrejelzések szerint a rezsiköltségek nélkül számolt éves infláció mértéke az Egyesült Királyságban elérheti a 14,4 százalékot, amire 40 éve nem volt példa. A problémák fő oka a koronavírus-járvány és az ukrán háború együttes, egymás utáni hatása, és az agytröszt szerint az angol gazdaság ezek következtében a harmadik negyedévtől kezdve recesszióba fordul. A harmadik negyedévben 0,2, a negyedikben pedig 0,4 százalékos GDP-csökkenés várható, a gazdaság mérete pedig tartósan 5 százalékkal zsugorodik.

A brit kormány eddig 22 milliárd font támogatást nyújtott az egyre nehezebb körülmények közé kerülő családoknak, de az összeg döntő része olyan háztartásokhoz került, ahol van munkája a családtagoknak.

A NIESR szerint a kormánynak

azonnal 250 font (111 ezer forint) egyszeri segélyt kellene adni minden olyan háztartásnak, amely a jövedelmi létra alsó 40 százalékában helyezkedik el,

ez összesen 2,85 milliárd fontot emésztene fel. Ehhez kellene társítani egy heti 25 fontos (11 ezer forintos), fél évig tartó segélyt, amelyet szociális alapon lehetne igényelni (a járvány időszaka alatt heti 20 fonttal ugyanez már működött).

Az agytröszt szerint ezekre a lépésekre megvan a fedezet a költségvetésben, és

egyenesen óva int attól, hogy az energetikai vállalatokra kivetett különadóból próbálják meg előteremteni a forrását.

Érvelésük szerint a különadó bizonytalanságot szülne a szektorban, ezért felesleges meglépni, ha van máshol mozgástér a büdzsében.

A NIESR szerint az angol gazdaság jövőre csak 0,8 százalékkal növekedhet, az infláció azonban az év végére 2,9 százalék lesz az Egyesült Királyságban. Önmagában az ukrán háború a globális GDP 1 százalékát elviszi, a világszerte mért csökkenés így 1500 milliárd dollár (539 ezer milliárd forint) lehet.

Boris Johnson miniszterelnök május tizedikén tett nyilatkozatában ugyan segítséget ígért, de konkrétumok nem hangzottak el. “Minden egyes font, amit az adófizetők pénzén arra költünk, hogy csökkentsük a kiadásaikat, lehetne egy olyan font is, amit arra fordítunk, hogy hosszútávon akadályozzuk meg az árak növekedését. Nem tudjuk megóvni az embereket teljesen a világban zajló események hatásaitól, de ahol tudunk, ott segítünk.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Anglia nélkülözés segély szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.