Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. szeptember 29. 23:29 Pénz, Tech

Dicstelenül távozott a mohón adathabzsoló cég vezetője, aki 150 millió ember adatait juttatta bűnözők kezébe

Némi unszolás után lemondott egy lakossági hitelminősítősítéssel foglalkozó cég vezérigazgatója, miután egy hekkertámadásban gyakorlatilag lenullázódott a cég hitelessége. Az Equifax az egyike annak a három cégnek, amelyek az amerikaiak hiteltörténetét rakják össze főleg bankok megbízásából – a másik kettő a TransUnion és az Experian -, a most lemondott vezérigazgató, Robert F. Smith volt az, aki dinamikusan növekvő óriáscéget csinált a korábban unalmasnak tűnő kis háttércégből.

A történet maga elég félelmetes. A cég elsősorban arra építette a brandjét, hogy milyen nagy gondot fordítanak a náluk elhelyezett érzékeny adatok biztonságára. Ehhez képest miután feltörték a cég adatbázisát, és ellopták 143 millió ügyfél személyes adatait, köztük kétszáz-kétszázezer ember kórtörténetét és hitelkártya-adatait, a cég heteket várt, mire bejelentette a támadást.

A folytatás még sötétebb, az ilyen esetek után ugyanis gyorsan fel szoktak tűnni az ellopott adatok az internet Tor-on keresztül elérhető zugain működő illegális piactereken. Most viszont szó sincs ilyesmiről, ami akár arra is utalhat, hogy egy szofisztikált, stratégi gondolkodású fél szerezte meg az adatokat. Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbben úgy kerülhettek az áldozatok közé, hogy fogalmuk sem lehetett róla, hogy az Equifax egyáltalán kezeli az adataikat.

Az Egyesült Államokban szinte lehetetlen normális életet élni jó hiteltörténet nélkül: nem csak hitelkártyához, hanem biztosításhoz vagy lakásbérléshez is nélkülözhetetlen. A hiteltörténet viszont rengeteg adatelemzéssel jár, amit a pénzügyi szolgáltatók inkább kiszerveztek olyan cégeknek, mint az Equifax. Ezek viszont az utóbbi években igen agresszívan próbálták növelni bevételeiket, többek között adatok értékesítésével. A botrányban az is kiderült, hogy a most ellopott adatokat az Equifax nem titkosította sehogy, egyszerű text formában tároltak érzékeny adatokat.

A cég részvényárfolyama 140 dollárról 92 alá bukott az adatlopás kezelése körüli botrány miatt, ami azért jelzi, hogy vannak korlátai ennek az üzleti modellnek. A történet további oldalairól a BusinessWeekben és a New York Timesban érdemes többet olvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Tech egyesült államok equifax kiberbiztonság lakossági hitelminősítés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.