Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. október 3. 10:59 Közélet, Pénz

A bankok azonnal elkezdték áthárítani az új adót, amit a nyakukba kaptak

Azonnal megjelent több nagy banknál az a teher, amelyet egy korábbi kormánydöntés alapján a devizaváltásokat is tartalmazó tranzakciók után vetett ki az állam októbertől.

Számokban: a tranzakciós illeték augusztustól emelkedett 0,3-ról 0,45 százalékra, ezt egészíti ki mostantól, hogy ha a tranzakció devizaváltással jár, akkor további 0,45 százalékos illetékteher tartozhat hozzá.

  • Az ilyen tranzakciók így összességében akár 0,9 százalékos illeték alá is tartozhatnak majd, de csak a felső határokig, jelen esetben az érték tranzakciónként nem lehet több 20 ezer forintnál.

Alulnézet: a lakosságot közvetlenül csak januártól érintheti majd az emelés, most csak a céges bankszámlák tranzakcióit kezdték el áthárítani a bankok. A BiztosDöntés gyűjtése szerint a nagy bankok közül október 1-től négynél, az Ersténél, a Magnetnél, az OTP-nél és az UniCreditnél jelent meg az illetékemelés (a céges ügyfeleknél), a K&H pedig október végétől érvényesíti.

Felülnézet: a hírek kapcsán a Portfolio arra emlékeztet, hogy a kormány idén 7, jövőre 30 milliárd forint bevételt tervezett be ebből a költségvetésbe. A nyári adócsomag idén összesen 506, jövőre 623 milliárd forintot hoz a költségvetésnek a Magyar Nemzeti Bank múlt héten megjelent Inflációs jelentésében szereplő számítások szerint.

  • A devizaváltásra vonatkozó illeték a jegybank szerint csak mérsékelten fogja növelni az inflációt, mert az intézkedés csak a jelentős volumenű külkereskedelmet folytató vállalatok számára jelent érdemi költségnövekedést és a külföldi cégekkel nem kereskedő, belföldi lakosságot kiszolgáló cégeket nem befolyásolja.
  • A tranzakciós illeték emelése viszont idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal növelheti az éves átlagos inflációt az MNB becslése szerint.

Mi várható? Általánosságban jellemző, hogy a tranzakciós illetékek emelése, illetve kiegészítő illetékek bevezetése a lakossági és a céges ügyfeleknél is erősíti azt a szándékot, hogy a tranzakciókat vagy devizaváltásokat külföldön, vagy külföldről határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó piaci szereplőknél végezzék, amennyiben ezt megtehetik.

  • Ez egyrészt ellene van annak a nagyon erős kormányzati szándéknak, hogy a magyarok ne vásároljanak külföldről egyre többet, és ne vegyenek igénybe ilyen sok külföldi szolgáltatást.
  • Másrészt élezheti azt a vitát is, amely a fintech szolgáltatók (Revolut, Wise és hasonlók) szerepéről és versenyelőnyéről folyik, ezek ugyanis jellemzően nem hárítják át az illetéket, és középárfolyamon váltanak át devizákat. Míg mindez növeli a népszerűségüket, a külföldről szolgáltatók nem fizetnek például társasági adót vagy szektorális különadókat. Ez (szabályosan érvényesített) versenyelőnyt jelent, de a hazai bejegyzésű bankokat és a kormányt is zavarja.

Tágabb kontextus: ahogy a BiztosDöntés.hu és a Portfolio is írja, a fintech szereplők kedvező árfolyamátváltási ajánlatára eddig az Erste, a Gránit, az OTP és részben a Raiffeisen is reagált, kedvezményes árfolyamok nyújtásával. A bankpiacon a verseny viszonylag gyorsan sokkal inkább nemzetközi lett, a Revolutnak például már több mint egymillió magyar ügyfele van.

  • Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint valószínű, hogy ezek a kedvezményes árfolyamok továbbra is megmaradnak, főleg ha a Revolut és a Wise nem vezeti be ezt az új, kiegészítő illetéket. Ebben az esetben a magyar bankok hátrányos helyzetbe kerülnének, ha az új elvonást tételesen áthárítanák.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzorult helyzetben is megtalálhatja az osztogatás fedezetét a kormányLassan csökken a költségvetési hiány, és közben juthat pénz a hangulatjavításra szolgáló kisebb lépésekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan kerülhető ki a kibővülő tranzakciós illeték?Az utalás illetékét jellemzően áthárítják az ügyfelekre a bankok, így érdemes megnézni, mikor nem kell megfizetni az egyszerre akár 10 ezer forintra növekvő terhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezdődött a bűvészmutatvány, hogy észrevehetetlenné tegyék az adóemeléstA kormány igyekszik megakadályozni a tranzakciós illeték 50 százalékos emelésének áthárítását, de azért így is lesz erre legalább kétféle lehetőségük a bankoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz árfolyam bank deviza devizaváltás illeték tranzakció Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 14:32 Közélet, Vállalat

Már a sokkok nélküli, lassított kimúlás lehet a fő cél a Dunaferr történetében

A vasmű egyre fogyó maradékába továbbra sem sikerül életet lehelni, a kormány a társadalmi-politikai veszteség minimalizálására törekedhet.

Stubnya Bence
2024. október 1. 14:05 Közélet

Szorult helyzetben is megtalálhatja az osztogatás fedezetét a kormány

Lassan csökken a költségvetési hiány, és közben juthat pénz a hangulatjavításra szolgáló kisebb lépésekre.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 30. 11:22 Adat, Közélet

Betiltaná az erkélynapelemeket a kormány, és a tetőkön is szigorítana

Az erkélynapelemekre teljes tiltás szerepel az új jogszabály-tervezetben, de ellehetlenítenék a lapostetőkre történő telepítést is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 04:39 Pénz, Vállalat

Jöhet a napelemesek ellenlépése, nem az állami közműveknek adják el az áramot

Az MVM öt forintos átvételi árral szúrja ki a napelemesek szemét, egy most induló magáncég az áramot a tőzsdén eladva jóval többet kínálhat.

G7.hu
2024. október 1. 18:34 Élet

Tulajdonos lett a Telex a G7-ben

A Telex kiadója, a Van Másik Zrt. 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a G7 kiadójában hétfőn.

Jandó Zoltán
2024. október 1. 11:04 Vállalat, Világ

Magyar cég logójával a karján írt történelmet a szlovén Tadej Pogačar

A Mol helyi leányvállalata május óta a szlovén válogatott bronzfokozatú szponzora. Bár a magyar kerékpársport is egyre sikeresebb, itthon nem tolonganak a támogatók.