Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 9. 14:01 Közélet, Vállalat

Elkezdődött a bűvészmutatvány, hogy észrevehetetlenné tegyék az adóemelést

Miközben alaposan megnöveli a kormány a bankszektor adóztatását, a szabályozói környezet kezd egészen bonyolulttá válni annak érdekében, hogy a terheket minél nehezebb legyen a lakosságra közvetlenül áthárítani.

Miért fontos ez? Az éves költségvetési hiánycél elszállása miatt előre látható módon számos bevételnövelő intézkedést kell meghozni („háborús akcióterv” és „védelmi hozzájárulás”), a bankszektor pedig jó példa arra is, hogyan próbálja meg a kormány minimalizálni az emiatt várható népszerűségvesztést.

Számokban: a Portfolio friss számolása szerint a bankoktól összesen 92-222 milliárd forint többlet adó folyhat be már idén, az összeget alapvetően befolyásolja, hogy az extraprofitadót akár felére is lehet csökkenteni az állampapír-állomány növelésével.

  • A tranzakciós illeték 0,3 százalékról 0,45 százalékra, felső határa pedig 10-ről 20 ezer forintra emelkedik műveletenként. (Eddig 3,3 millió forint átutalásig volt 0,3 százalék a díj, felette pedig fix 10 ezer forint maradt, augusztustól 4,44 millió forintig számolnak fel 0,45 százalékot, felette pedig fix 20 ezer forintot.)

Tágabb kontextus: a – fogalmilag egyébként nehezen értelmezhető – extraprofit adóztatására a kormány azért adja meg a kedvezmény lehetőségét, hogy növelje az állampapírok vásárlásának arányát. A másik fő szabályozói terelőeszköz pedig az, hogy év végéig megtiltják a lakossági számlacsomagoknál a díjemelést.

  • Aki nem vált számlacsomagot, annak nem emelkedik a csomagdíja, és év végéig az új szerződők is ezeket a díjakat kapják, amennyiben megmarad a csomag a bank kínálatában.

Igen, de: már első ránézésre is marad két kapu az extra terhek áthárítására:

  1. a céges bankszámlákra nem vonatkozik a díjstop (mint ahogy számukra nincs ingyenes havi 150 ezres készpénzfelvétel, de ingyenes, kedvezményes számlacsomag sem), és ha a céges bankszámladíjak emelkednek, azt a vállalatok beépíthetik az áraikba.
  2. A lakossági termékeknél pedig meg lehet szüntetni a jelenlegi csomagokat, és augusztustól újakat lehet létrehozni, amelyek már tartalmazzák a nagyobb adókat – erre a BiztosDöntés.hu is felhívta a figyelmet.

Felülnézet: szabadpiaci viszonyok között elvileg a szolgáltatók közötti éles verseny az árak alakításának fő – lényegében automatikus – eszköze, a szabályozói beavatkozás kényszere azonban arra utal, hogy ez a kormány szerint sem elégséges.

  • A bankszámlaszámok áthordozása a bankok között továbbra is nehézkes, nincs hagyománya és nem is jellemző tömeges mértékben.

Mit mondanak ők? A Bankszövetség szerint az intézkedések növelik a fintech szolgáltatók (a lakosságnak például Revoult vagy Wise, a cégeknek újabban például BinX) versenyelőnyét. Az eredetileg két évre bevezetett extraprofitadó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra nem vonatkoznak, a tranzakciósilleték-szabályok náluk csak korlátozottan érvényesíthetők.

  • Verseny tehát egyre inkább van, csak nem ott és úgy, ahogy azt elsőre várnánk. A Revolutnak már több mint egymillió magyar ügyfele van, másrészt viszont a fintech szolgáltatók teljes mértékben egyelőre nem képesek kiváltani a kereskedelmi bankokat, hiszen azoknak jóval nagyobb a termékportfóliójuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElindult az első magyar neobank, kinek lehet jó, és mire lehet főleg használni?A BinX több szempontból is alternatívája, valójában inkább kiegészítője lehet a hagyományos kereskedelmi bankoknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mézesmadzag után a furkósbotot is elővette a kormányAz utóbbi egy évben a kormány rábeszéléssel igyekezett terelni a gazdasági szereplőket, most azonban, hogy újra kell a pénz, lesújt azokra, akik nem hallgattak rá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetéstJúnius 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adó adóemelés bank extraprofit adó számla tranzakciós illeték Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.