Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 15. 14:50 Adat, Közélet

Ukrajna népességének egytizede lett menekült az EU-ban, Magyarországon inkább csak átutaznak

Április végén közel négymillió Ukrajnából érkezett nem-EU állampolgár tartózkodott valamilyen EU-országban az ideiglenes menedékstátusz lehetőségeit kihasználva az Eurostat adatai szerint. Ez durván az ország orosz invázióját megelőző népességének egytizede.

Hova mennek? A legtöbb Ukrajnából érkezett menekült Németországban (28 százalék), Lengyelországban (25 százalék) és Csehországban tartózkodik (8 százalék). Az elmúlt hónapban a menedékstátusz haszonélvezőinek száma összeségében nőtt az EU-ban. 

Számokban: Ha népességarányosan nézzük a menekültek számát, Csehország, Lengyelország, Észtország vezeti a listát, ezekben az országokban ezer főre több mint 25 menekült jut. Ugyanez a szám a teljes unióra nézve majdnem 9.

Magyarországon 30 960-an tartózkodnak ebben menedékes státuszban, ez népességarányosan a kelet- és közép-európai térségben a legalacsonyabb, és összeurópai szinten is az alacsonyak között van. Ugyanez a szám egy évvel ezelőtt közel 21 ezer volt.

Magyarországon az 1000 főre jutó menedékes státuszúak száma körülbelül 3 volt az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor a magyar adatokkal kapcsolatban megjegyzendő, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők nem igényelhettek menedékes státuszt Magyarországon, és azok sem szerepelnek a számokban, akik vízummal érkeztek. Korábban a Migration Aid vezetője azt mondta a G7-nek: “Az állam az alapvető számadatokkal is hadilábon áll. Azok az ukrán állampolgárok, akik rendelkeztek biometrikus azonosításra alkalmas útlevéllel, automatikusan kaptak 90 napos turistavízumot, azóta sem tudni, hogy ők itt maradtak-e vagy továbbálltak.” 

Forrás: Eurostat

Mit ad a magyar állam? Az EU-s átmeneti védelem és a magyar menedékes státusz biztosítja, hogy a menekültek az EU területén mindenhol megkapják 2024 márciusáig a tartózkodási, munkavállalási jogokat, lakhatáshoz, szociális és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a kiskorúak részt vehetnek az oktatásban – kötelező felvenni őket –, de gyámságra is jogosultak.

  • Magyarországon a menedékes státusz után havonta mintegy 23 ezer forint fenntartási segélyt – illetve ha van gyerek, családi pótlékot – kapnak az államtól, már amennyiben el tudnak jutni a kormányhivatalig érte minden hónapban.
  • Ugyanakkor a hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek segítését, integrációját Budapesten inkább civil, illetve önkormányzati szervezetek végzik, minimális állami segítséggel, főként adományokból.

A Migration Aid által működtetett Madridi úti szállás éppen múlt hónapban, látogatásunk után menekült meg a bezárástól.

Személyes perspektíva: Amikor korábban arról kérdeztük Végh Alexandrát, a szállás egyik vezetőjét, hogy mit kapott a Madridi úton végzett munkától, így válaszolt: „úgy voltam vele, ha egyetlen ember, gyerek megtapasztalja egy jókor adott ölelés vagy mosoly során, hogy akkor, ott, abban a pillanatban nem volt egyedül a bajban, és ha akár erre nem is emlékszik később, de érzésként elkíséri, és hozzátesz ahhoz, hogy mindezt ép ésszel tudja átvészelni, szóval akkor az nekem elég.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet menekült orosz-ukrán háború ukrán menekültek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.