Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. június 15. 14:50 Adat, Közélet

Ukrajna népességének egytizede lett menekült az EU-ban, Magyarországon inkább csak átutaznak

Április végén közel négymillió Ukrajnából érkezett nem-EU állampolgár tartózkodott valamilyen EU-országban az ideiglenes menedékstátusz lehetőségeit kihasználva az Eurostat adatai szerint. Ez durván az ország orosz invázióját megelőző népességének egytizede.

Hova mennek? A legtöbb Ukrajnából érkezett menekült Németországban (28 százalék), Lengyelországban (25 százalék) és Csehországban tartózkodik (8 százalék). Az elmúlt hónapban a menedékstátusz haszonélvezőinek száma összeségében nőtt az EU-ban. 

Számokban: Ha népességarányosan nézzük a menekültek számát, Csehország, Lengyelország, Észtország vezeti a listát, ezekben az országokban ezer főre több mint 25 menekült jut. Ugyanez a szám a teljes unióra nézve majdnem 9.

Magyarországon 30 960-an tartózkodnak ebben menedékes státuszban, ez népességarányosan a kelet- és közép-európai térségben a legalacsonyabb, és összeurópai szinten is az alacsonyak között van. Ugyanez a szám egy évvel ezelőtt közel 21 ezer volt.

Magyarországon az 1000 főre jutó menedékes státuszúak száma körülbelül 3 volt az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor a magyar adatokkal kapcsolatban megjegyzendő, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkezők nem igényelhettek menedékes státuszt Magyarországon, és azok sem szerepelnek a számokban, akik vízummal érkeztek. Korábban a Migration Aid vezetője azt mondta a G7-nek: “Az állam az alapvető számadatokkal is hadilábon áll. Azok az ukrán állampolgárok, akik rendelkeztek biometrikus azonosításra alkalmas útlevéllel, automatikusan kaptak 90 napos turistavízumot, azóta sem tudni, hogy ők itt maradtak-e vagy továbbálltak.” 

Forrás: Eurostat

Mit ad a magyar állam? Az EU-s átmeneti védelem és a magyar menedékes státusz biztosítja, hogy a menekültek az EU területén mindenhol megkapják 2024 márciusáig a tartózkodási, munkavállalási jogokat, lakhatáshoz, szociális és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a kiskorúak részt vehetnek az oktatásban – kötelező felvenni őket –, de gyámságra is jogosultak.

  • Magyarországon a menedékes státusz után havonta mintegy 23 ezer forint fenntartási segélyt – illetve ha van gyerek, családi pótlékot – kapnak az államtól, már amennyiben el tudnak jutni a kormányhivatalig érte minden hónapban.
  • Ugyanakkor a hosszabb ideig Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek segítését, integrációját Budapesten inkább civil, illetve önkormányzati szervezetek végzik, minimális állami segítséggel, főként adományokból.

A Migration Aid által működtetett Madridi úti szállás éppen múlt hónapban, látogatásunk után menekült meg a bezárástól.

Személyes perspektíva: Amikor korábban arról kérdeztük Végh Alexandrát, a szállás egyik vezetőjét, hogy mit kapott a Madridi úton végzett munkától, így válaszolt: „úgy voltam vele, ha egyetlen ember, gyerek megtapasztalja egy jókor adott ölelés vagy mosoly során, hogy akkor, ott, abban a pillanatban nem volt egyedül a bajban, és ha akár erre nem is emlékszik később, de érzésként elkíséri, és hozzátesz ahhoz, hogy mindezt ép ésszel tudja átvészelni, szóval akkor az nekem elég.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Máshol pénz van, itt szeretet” – csodával határos módon megmenekült az ország legnagyobb menekültszállójaAmikor elkészítettük riportunkat a Madridi úton, úgy volt, hogy heteken belül be kell zárniuk, ám tegnap este jött a váratlan és pozitív fordulat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet menekült orosz-ukrán háború ukrán menekültek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.