Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. június 2. 04:31 Közélet, Vállalat

Hamarosan beléphet a százmilliárdos vagyonú klubba Orbán Viktor családja

Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik Orbán Viktor családja. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemre tettek szert, addig mostanában rendre évi 2-3 milliárd forint bevételük van ilyen forrásból. Korábban egyértelműen az Orbán-bányák növelték a családi vagyont, az elmúlt esztendőkben azonban már a fiatalabb generáció befektetései hozzák a nagy pénzt.

Extraprofit a bányából

Elég jól meglovagolta 2022-ben a kedvező piaci helyzetet a miniszterelnök édesapjának többségi tulajdonában álló Dolomit Kft. Az építőipar szárnyalása és az alapanyagok drágulása a Covid-kilábalás kezdete óta húzza a hasonló, kőbányászattal és -feldolgozással foglalkozó vállalatokat. A Dolomit Kft. már 2021-ben is rekord árbevételt ért el, először átlépve az 5 milliárd forintot, tavaly azonban még ezt is sikerült megfejelni, és már a 6 milliárdtól sem maradt el sokkal a forgalom.

A bevétel elég jelentős része ráadásul nyereség soron is megmaradt. A profit ugyancsak rekordszintre emelkedett, és átlépte a 2 milliárdot. Ez nagyon magas, közel 35 százalékos nyereségrátát jelent, ami ágazati összevetésben is kiugró. Ahogy egy tavalyi cikkünkben bemutattuk, az állami beruházásokra is szállító Dolomit Kft. profitrátája több mint a duplája a konkurensekének, és ha Orbán Győző cége csak az iparági átlagot hozza ebben a mutatóban, akkor

hat év alatt ötmilliárd forinttal alacsonyabb nyereséget termelt volna.

A miniszterelnök édesapjának cége nem is szégyenlősködött: a teljes nyereséget kifizették a tulajdonosoknak. Orbán Győzőre a profitból egymilliárd forintnál valamivel (nagyjából egy fővárosi garzonlakás árával) több jutott. Ennél nagyobb összeget eddig mindössze egyszer vett ki a vállalatból: 2018 tavaszán, az akkori választások után pár nappal*A cég osztalékról is döntő közgyűlését négy nappal az április 8-i választások után tartották., amikor teljesen kisöpörték a céget, és a korábbi évek nyereségét is kifizették a tulajdonosoknak.

Ebben az időszakban fordult át valami abban, ahogy az Orbán-család az üzleti ügyeit kezelte. A 2014-et megelőző években nem is termeltek annyi nyereséget ezek a cégek, mint mostanában, ám ami talán ennél is fontosabb, hogy amit hoztak, annak a jelentős részét is a vállalatokban hagyták. Ez változott meg 2015 és 2017 között.

A nagy pénz a vagyonkezelésben van

A Dolomit ebben a három évben kétszer annyi osztalékot fizetett, mint a megelőző bő egy évtizedben összesen, és Orbán Viktor szüleinek, illetve testvérének többi vállalatából is elkezdtek dőlni a százmilliók. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta

a család bányászati és kapcsolódó cégei így összesen közel 10 milliárd forintnyi osztalékot fizettek.

A felpörgő bányabiznisz ellenére azonban az utóbbi három-négy évben már így sem ebből a szektorból gazdagodott elsősorban a miniszterelnök (tágabb értelemben vett) családja. Orbán Viktor veje, Tiborcz István üzletei mostanra egy nagyságrenddel több pénzt termelnek, mint a bányák.

Ahogy tegnapi cikkünkben bemutattuk, a BDPST Zrt. dolgozónként másfél, összesen közel 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze 2022-ben. A vállalat hivatalosan ingatlan-adásvétellel foglalkozik, valójában azonban egy nagyobb cégcsoportot összefogó vagyonkezelő. Bevétele is leginkább a tulajdonában lévő cégekből származik: osztalékból és árfolyamnyereségből.

Bár Tiborcz István a BDPST előző két évben összehozott összesen közel 34 milliárd forintos nyereségéből nagyon szerényen alig több mint 2 milliárd osztalékot vett ki, a közelmúltban így is jóval nagyobb volt az ilyen forrásból származó jövedelme, mint a miniszterelnök szüleinek és testvéreinek. Az előző négy esztendőben Tiborcz cégei összesen 6,6 milliárd forint osztalékot fizettek, míg a család idősebb tagjainak csak 3,6 milliárdos osztalékjövedelme volt.

Ráadásul azzal, hogy a BDPST-ből nem söpörték ki a pénzt, a vállalat évről évre többet ér. A leadott beszámoló alapján a cég nettó eszközértéke már meghaladja a 40 milliárd forintot.

Tiborcz István vagyonát a májusban megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány közel 70 milliárd forintra becsülte, ám ekkor még nem lehetett ismerni a BDPST tavalyi, kiugró számait. Ennek fényében nem lenne meglepő, ha belátható időn belül a miniszterelnök családjának látható vagyona is átlépné a 100 milliárdot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden dolgozó másfél milliárd forint nyereséget termelt Orbán Viktor vejénekTiborcz István visszafogottan határozta meg az osztalékot: a 22 milliárdos nyereségből csak bő 2 milliárd forintot vett ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtély, honnan jöttek Tiborcz István milliárdjaiNagyjából 9,3 milliárd forintnyi osztalék eredetét fedi homály Tiborcz István központi cégénél, a BDPST Zrt.-nél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormányOrbán Viktor édesapjának bányaipari cége definíció szerint extraprofitot ér el, amit a kormányzat is elismert egy tavalyi jogszabályban, ám a Dolomit Kft.-nek nem kell érdemi különadót fizetnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHét év alatt 15 milliárd forintot keresett az Orbán-család, nem bérből és fizetésbőlA 2014-es választások óta a miniszterelnök családja nem óvatoskodik a céges jövedelmekkel. A kormányfő szülei és testvérei nyolc, veje hétmilliárd forinthoz jutott a vállalatokból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy grafikonon az Orbán-család milliárdossá válásaAz üzleti világban ritkán látható olyan hatékonyan működő cég, mint amilyen a kormányfő édesapjáé. A bevétel közel fele a nyereség, és így az osztalék is, miközben beruházásokra is sokat költenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj területen robbanthat Orbán Viktor családjaMajdnem 23 hektárnyi területen kapott kutatási engedélyt Orbán Győző bányászati cége a Fejér megyei Gánt közelében, ahol a családnak már több bányája is van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bdpst Orbán Győző Orbán Viktor Orbán-bányák tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.