Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 24. 12:08 Vállalat

Új területen robbanthat Orbán Viktor családja

Majdnem 23 hektárnyi területen kapott kutatási engedélyt Orbán Győző bányászati cége a Fejér megyei Gánt közelében a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) adatbázisa szerint. A közigazgatásilag a szomszédos településhez, Zámolyhoz tartozó, jelenleg többnyire még zöld területekre a miniszterelnök édesapjának tulajdonában álló Gánt Kő Kft. februárban szerezte meg az engedélyt, amely alapján 2023-ig kereshet dolomitot a térségben.

Az Orbán-család eddig is aktív volt a térségben, a most szerzett engedéllyel érintett telkek tőszomszédságában két bányájuk is működik. Ezeken azonban nem a Gánt Kő, hanem egy másik cégük, a szintén Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. végzi a kitermelést. Sőt, több dokumentum is arra utalt, hogy az új területeken is ez utóbbi társaság keresgélhet majd. Tavaly ősszel és az idén tavasszal ugyanis a Dolomit Kft. kapott engedélyt arra, hogy robbantásokat végezzen a térségben, mások mellett azokon a telkeken, ahol elvileg a Gánt Kő kutathat. Arról nem is beszélve, hogy a cégbírósághoz leadott adatok szerint a közelmúltban a telkek közül többet is bejegyeztek a Dolomit Kft. fióktelepeként.

Azaz a két cég, az engedélyt birtokló Gánt Kő és a csak részben Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. tevékenysége igencsak összefolyik.

A 23 hektár egyébként egyáltalán nem kevés. A Dolomit Kft. alig több mint feleekkora területen termelt ki eddig évi 100 ezer tonna dolomitot, a Magyar Narancs értesülései szerint pedig a jövőben megtízszereznék a kapacitást, és évi egymillió tonnát fejtenének ki ugyanitt. A kibányászott követ egyébként jellemzően építkezésekhez használják fel, ezért is hozta összefüggésbe a lap a jelentős bővítést a kormányzat által meghirdetett közel ezer milliárd forintos útépítés programmal.

Az Orbán-bányákból ugyanis elég gyakran szállítanak állami beruházásokra. Ezeken azonban a kormányfő családjának cégei sosem az adott közbeszerzések győzteseként, hanem a munkát elnyerő vállalat beszállítójaként tűnnek fel.

A Dolomit Kft. másik működő gánti bányájában az MBFSZ adatbázisa szerint porlódó dolomitot termelnek ki, amelyet elvileg mások mellett súrolószerek előállításához és utak behintésére használnak.

 

Az Orbán-bányák, illetve a miniszterelnök családjának cégei az elmúlt években nagyon hatékonyan és eredményesen működnek. A Direkt 36 múlt héten írt róla, hogy a Dolomit Kft. profitrátája az elmúlt tíz évben mindig a piaci átlag fölött mozgott, tavaly pedig az egész szektorban a legnyereségesebb cég volt. Ez is szerepet játszott abban, hogy a miniszterelnök szülei és testvérei 2015 óta 5,2 milliárd forintnyi osztalékot tudtak kivenni a cégeikből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordalagutat fúrnak a Vértes alá, ha a kormány komolyan gondolja a tervétA tervek alapján akár tíz kilométeres alagút is épülhet a Dunántúlon a Budapest-Varsó gyorsvasút megépítéséhez. Ez még jobban megdobja majd a költségeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat dolomit kft Gánt Kő Kft. Orbán Győző Orbán-bányák Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.