Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 2. 15:18 Vállalat

Rejtély, honnan jöttek Tiborcz István milliárdjai

Nagyjából 9,3 milliárd forint osztalék eredetét fedi homály Tiborcz István központi cégénél, a BDPST Zrt.-nél. Ahogy múlt héten megírtuk, a vállalat 2021-ben nagyobb nyereséget ért el, mint története korábbi éveiben összesen. Miután a cég lényegében vagyonkezelőként működik, bevételeinek nagy része más társaságoktól kapott osztalékokból származott. Azt azonban az osztalékjövedelem nagy részénél nem igazán lehet visszafejteni, hogy melyektől, és ebben BDPST Zrt. sem segítettet nekünk eligazodni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cégeOrbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.

A társaság beszámolója szerint tavaly a cég szinte hajszál pontosan 10,5 milliárd forint osztalékot kapott. Ez hatalmas növekedés, hiszen 2020-ban ugyanezen a soron csak 865 millió forint bevételt mutattak ki. Ami azonban talán ennél is érdekesebb, hogy míg két éve a teljes osztalékjövedelem a BDPST Zrt. kapcsolt vállalkozásaitól (tehát lényegében a leánycégeitől) származott, most a 10,5 milliárdból csak 1,2 milliárd jött ezektől a társaságoktól.

A maradék 9,3 milliárdot olyan vállalattól vagy vállalatoktól kapta Tiborcz István vagyonkezelője, amelyeket nem kapcsolt vállalkozásként tart nyilván. Mivel a kapcsolt vállalkozásait beszámolójában tételesen felsorolta a BDPST Zrt., megnéztük, hogy a Bisnode cégadatbázisa szerint mely vállalatok azok, amelyekben elvileg van részesedése a társaságnak, de nem szerepelnek ezen a listán. Összesen három ilyen társaságot találtunk. Az egyik 2022-es alapítású, így attól tavaly nem érkezhetett bevétel, a másik kettő közül pedig az egyik veszteségesen működött az elmúlt években, a másiknak pedig csak olyan minimális nyeresége volt, amiből ennek az osztaléknak a töredéke sem jönne ki.

Magyarul

az osztalékot vagy olyan vállalat, esetleg vállalatok fizették, amelyek már nincsenek a BDPST tulajdonában, vagy olyanok, amelyekről nem egyértelmű ez. 

Így a beszámolóban szereplő adatok alapján nem tűnik elképzelhetetlen forgatókönyvnek, hogy a BDPST év közben szerzett részesedést valamilyen vállalatban, esetleg vállalatokban, amelyekből kapott osztalékot, majd megvált ezektől, vagy eléggé láthatatlan tulajdonos maradt. Ehhez egyébként nem is feltétlenül kellett jelentős részesedést venni, hiszen egy cég nem csak a tulajdoni hányad arányában fizethet osztalékot. A tagok megállapodhatnak abban, hogy a pénz nagy részét az adott évben vagy akár tartósan egy kisebbségi tulajdonos kapja. Hasonló feltételekkel lett részvényes gyermekei cégében Mészáros Lőrinc is.

Más kérdés, hogy egy ilyen ügylet üzletileg elég hihetetlennek, és a tranzakció másik részvevője szempontjából igencsak irracionálisnak tűnik.

A 9,3 milliárdos osztalék egyébként egészen döbbenetesen sok. Összehasonlításképpen, az elmúlt kilenc évben az ötven legnagyobb hazai építőipari cég közül mindössze ötnél fordult elő ennél magasabb kifizetés: Simicska Lajos Közgépénél, Szíjj László Duna Aszfaltjánál, Garancsi István Market Építőjénél, és az egyaránt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-nél, illetve Mészáros és Mészáros Kft.-nél. Igaz, a Duna Aszfalt kétszer, a Mészáros és Mészáros pedig háromszor is fizetett ennél nagyobb osztalékot.

Megkérdeztük a BDPST-t, hogy mely nem kapcsolt vállalkozásnak minősülő cégektől kapott osztalékot a vállalat, de érdemi választ nem kaptunk (erről egyébként nem is kötelesek beszámolni). A cég az alábbiakat írta kérdésünkre (kérésüknek megfelelően a teljes választ közöljük):

„A BDPST Zrt. transzparensen működő vállalatként a 2021-es üzleti tevékenységéről szóló éves beszámolóját a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el, az minden, a jogszabályokban előírt információt tartalmaz. A számviteli beszámoló és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő melléklet, a beszámolót elfogadó határozattal együtt a jogszabályok által előírt formában került közzétételre.

A beszámolóból kiolvasható, hogy a társaság 2021-ben mintegy 12 milliárd forint adózott eredményt ért el, amelyből mintegy 10,5 milliárd forint származott a befektetési tevékenységéhez kapcsolódó osztalékbevételből. A BDPST Zrt. minden ezzel kapcsolatos információt a vonatkozó előírásoknak megfelelően szerepeltet az éves beszámolójában és a kiegészítő mellékletben.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormányOrbán Viktor édesapjának bányaipari cége definíció szerint extraprofitot ér el, amit a kormányzat is elismert egy tavalyi jogszabályban, ám a Dolomit Kft.-nek nem kell érdemi különadót fizetnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordnyereségű cég példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar MagyarországonAkárcsak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, a napokban átadott Néprajzi Múzeum másik kivitelezője, a Magyar Építő Zrt. is rekordévet zárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrincnek 7 milliárdot termelt a ZÁÉV, 29 munkásának 137 milliót fizetett tavalyA cég lendületet kapott, amikor 2019-ben feltűnt a környékén a felcsúti milliárdos: azóta önállóan 155, konzorciumban pedig 315 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

Vállalat bdpst ner osztalék profit tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Nagy Zsolt
2022. november 27. 19:03 Pénz

Kötvények, részvények, ingatlan: honnan menekül a pénzünk, és hol tudjuk utolérni?

A világ három legnagyobb gazdasági régiójában, az Egyesült Államokban, Kínában és Európában is recessziós veszély vagy már gazdasági visszaesés van, így nincs könnyű dolga a befektetőknek.