Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. június 2. 15:18 Vállalat

Rejtély, honnan jöttek Tiborcz István milliárdjai

Nagyjából 9,3 milliárd forint osztalék eredetét fedi homály Tiborcz István központi cégénél, a BDPST Zrt.-nél. Ahogy múlt héten megírtuk, a vállalat 2021-ben nagyobb nyereséget ért el, mint története korábbi éveiben összesen. Miután a cég lényegében vagyonkezelőként működik, bevételeinek nagy része más társaságoktól kapott osztalékokból származott. Azt azonban az osztalékjövedelem nagy részénél nem igazán lehet visszafejteni, hogy melyektől, és ebben BDPST Zrt. sem segítettet nekünk eligazodni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAlkalmazottanként 1,1 milliárd forint nyereséget termelt Tiborcz István cégeOrbán Viktor vejének cége 12 milliárdos nyereséget ért el tavaly. Ez több, mint amennyit története korábbi éveiben összesen össze tudott hozni.

A társaság beszámolója szerint tavaly a cég szinte hajszál pontosan 10,5 milliárd forint osztalékot kapott. Ez hatalmas növekedés, hiszen 2020-ban ugyanezen a soron csak 865 millió forint bevételt mutattak ki. Ami azonban talán ennél is érdekesebb, hogy míg két éve a teljes osztalékjövedelem a BDPST Zrt. kapcsolt vállalkozásaitól (tehát lényegében a leánycégeitől) származott, most a 10,5 milliárdból csak 1,2 milliárd jött ezektől a társaságoktól.

A maradék 9,3 milliárdot olyan vállalattól vagy vállalatoktól kapta Tiborcz István vagyonkezelője, amelyeket nem kapcsolt vállalkozásként tart nyilván. Mivel a kapcsolt vállalkozásait beszámolójában tételesen felsorolta a BDPST Zrt., megnéztük, hogy a Bisnode cégadatbázisa szerint mely vállalatok azok, amelyekben elvileg van részesedése a társaságnak, de nem szerepelnek ezen a listán. Összesen három ilyen társaságot találtunk. Az egyik 2022-es alapítású, így attól tavaly nem érkezhetett bevétel, a másik kettő közül pedig az egyik veszteségesen működött az elmúlt években, a másiknak pedig csak olyan minimális nyeresége volt, amiből ennek az osztaléknak a töredéke sem jönne ki.

Magyarul

az osztalékot vagy olyan vállalat, esetleg vállalatok fizették, amelyek már nincsenek a BDPST tulajdonában, vagy olyanok, amelyekről nem egyértelmű ez. 

Így a beszámolóban szereplő adatok alapján nem tűnik elképzelhetetlen forgatókönyvnek, hogy a BDPST év közben szerzett részesedést valamilyen vállalatban, esetleg vállalatokban, amelyekből kapott osztalékot, majd megvált ezektől, vagy eléggé láthatatlan tulajdonos maradt. Ehhez egyébként nem is feltétlenül kellett jelentős részesedést venni, hiszen egy cég nem csak a tulajdoni hányad arányában fizethet osztalékot. A tagok megállapodhatnak abban, hogy a pénz nagy részét az adott évben vagy akár tartósan egy kisebbségi tulajdonos kapja. Hasonló feltételekkel lett részvényes gyermekei cégében Mészáros Lőrinc is.

Más kérdés, hogy egy ilyen ügylet üzletileg elég hihetetlennek, és a tranzakció másik részvevője szempontjából igencsak irracionálisnak tűnik.

A 9,3 milliárdos osztalék egyébként egészen döbbenetesen sok. Összehasonlításképpen, az elmúlt kilenc évben az ötven legnagyobb hazai építőipari cég közül mindössze ötnél fordult elő ennél magasabb kifizetés: Simicska Lajos Közgépénél, Szíjj László Duna Aszfaltjánál, Garancsi István Market Építőjénél, és az egyaránt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV-nél, illetve Mészáros és Mészáros Kft.-nél. Igaz, a Duna Aszfalt kétszer, a Mészáros és Mészáros pedig háromszor is fizetett ennél nagyobb osztalékot.

Megkérdeztük a BDPST-t, hogy mely nem kapcsolt vállalkozásnak minősülő cégektől kapott osztalékot a vállalat, de érdemi választ nem kaptunk (erről egyébként nem is kötelesek beszámolni). A cég az alábbiakat írta kérdésünkre (kérésüknek megfelelően a teljes választ közöljük):

„A BDPST Zrt. transzparensen működő vállalatként a 2021-es üzleti tevékenységéről szóló éves beszámolóját a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el, az minden, a jogszabályokban előírt információt tartalmaz. A számviteli beszámoló és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő melléklet, a beszámolót elfogadó határozattal együtt a jogszabályok által előírt formában került közzétételre.

A beszámolóból kiolvasható, hogy a társaság 2021-ben mintegy 12 milliárd forint adózott eredményt ért el, amelyből mintegy 10,5 milliárd forint származott a befektetési tevékenységéhez kapcsolódó osztalékbevételből. A BDPST Zrt. minden ezzel kapcsolatos információt a vonatkozó előírásoknak megfelelően szerepeltet az éves beszámolójában és a kiegészítő mellékletben.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormányOrbán Viktor édesapjának bányaipari cége definíció szerint extraprofitot ér el, amit a kormányzat is elismert egy tavalyi jogszabályban, ám a Dolomit Kft.-nek nem kell érdemi különadót fizetnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordnyereségű cég példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar MagyarországonAkárcsak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, a napokban átadott Néprajzi Múzeum másik kivitelezője, a Magyar Építő Zrt. is rekordévet zárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészáros Lőrincnek 7 milliárdot termelt a ZÁÉV, 29 munkásának 137 milliót fizetett tavalyA cég lendületet kapott, amikor 2019-ben feltűnt a környékén a felcsúti milliárdos: azóta önállóan 155, konzorciumban pedig 315 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bdpst ner osztalék profit tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.