Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. május 31. 13:29 Vállalat

Rekordnyereségű cég példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar Magyarországon

Akárcsak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, a napokban átadott Néprajzi Múzeum másik kivitelezője, a Magyar Építő Zrt. is rekordévet zárt. A társaság 2021-ben közel 53 milliárd forint árbevételt ért el, adózott eredménye pedig meghaladta a hétmilliárd forintot, ami majdnem duplája az eddigi legmagasabb nyereségének.

Az ágazati összevetésben rendkívül magas nyereségráta már önmagában is említésre méltó, ám ennél pont a ZÁÉV és más Mészáros Lőrinc közeli cégek magasabbat is hoztak a korábbi években. Épp ezért ennél is érdekesebb, hogy a Magyar Építő Zrt. az éves beszámolójában közzétett egy olyan táblázatot, amelyből nagyjából kiderül, honnan származik a bevétele.

A társaság azt mutatta be, hogy a vevőkövetelései közül százalékos arány alapján mely a 10 legnagyobb forgalmú vevőpartnere. A leírás kicsit nehezen értelmezhető, de nagyjából az lehet a lényeg, hogy megadták, mekkora forgalmuk volt azoktól a nagyobb vevőiktől, amelyek év végén tartoztak nekik. Ebből pedig egyértelműen az látszik, hogy a cég bevételei szinte teljes egészében az állami szférától jönnek, és hogy a legnagyobb vevők között ott van Mészáros Lőrinc több vállalkozása is. Az a két cég pedig, amely egyik fenti kategóriába sem fér bele – az Épkar és a CLH Kft. – a Magyar Építő Zrt.-vel egy vállalatcsoportba tartozik. Utóbb hűtési céget ráadásul részben Mészáros Lőrinctől szerezték meg.

Persze mivel a kimutatás tényleg kicsit furcsa, elképzelhető, hogy más cégektől is volt akár nagyobb bevétele is a vállalatnak 2021-ben. Sokatmondó azonban, hogy a megadott tíz cég együttes forgalma szinte pontosan megegyezik a társaság teljes árbevételével*Nagyjából 700 millió forinttal meg is haladja azt, amit valószínűleg az évek között áthúzódó projektek magyaráznak.. Azaz elég egyértelműen látszik, hogy a Magyar Építőnek szinte egyáltalán nincsenek piaci bevétele, ami igen, az pedig csoporton belüli vagy Mészáros Lőrincnek végzett munka.

Ez elég jól példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar Magyarországon, a Magyar Építő Zrt. ugyanis elég egyértelműen NER-cég. Fő tulajdonosai között az Épkaron keresztül ott van a Szeivolt család, akik közül – az egykori Heti Válasz egy korábbi cikke szerint – ifjabb Szeivolt István, valamint felesége ott lehetett Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén is. Szintén fontos tulajdonosa a cégnek Paár Attila, akinek cége megvette Orbán Viktor vejének közbeszerzéseken hizlalt közvilágítási vállalatát, és akinek neve a Borkai-botrány kapcsán is előkerült.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHárommilliárdért adhatta el közbeszerzéseken hizlalt cégét Orbán Viktor vejeKiszámoltuk, ki volt a végső haszonhúzó Tiborcz István botrányos közvilágítás-intéző cégének történetében. Úgy tűnik, hogy Tiborcz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRövid út vezet a Borkai-ügytől a Fidesz-KDNP legfelső köreiigA Borkai-ügy kevés konkrétan megnevezett korrupciógyanús ügylete közül csak az Audi-telek adásvételén 4-5 milliárd forintot kereshetett valaki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Magyar Építő Mészáros Lőrinc tiborcz istván Záév Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.