Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 31. 11:19 Vállalat

Minden dolgozó másfél milliárd forint nyereséget termelt Orbán Viktor vejének

Továbbra is exponenciálisan emelkedik Tiborcz István vagyonkezelőjének nyeresége. A miniszterelnök vejének cége, a BDPST Zrt. 2022-ben 21,6 milliárd forintos nyereséget termelt, ami közel annyi, mint a vállalat történetének teljes korábbi profitja.

Mi történt? A BDPST Zrt. Tiborcz István legfontosabb cége, amely hivatalosan saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik. A vállalat vagyonának azonban csak töredéke van ingatlanokban, főleg más cégeket, illetve pénzügyi eszközöket birtokol, és bevételének nagy része is ezekből származik.  

  • A céget 2015-ben alapították, és bár a kezdetektől sejteni lehetett, hogy Orbán Viktor veje áll mögötte, Tiborcz István hivatalosan csak 2019-ben tűnt fel tulajdonosként a társaság irataiban. A BDPST ekkorra már komoly vagyont halmozott fel.

Számokban: A vállalat alapításától 2020 végéig durván 12 milliárd forint adózott nyereséget termelt, amit 2021-ben megduplázott, tavaly pedig újabb 21,6 milliárd forinttal növelt. Az előző hat évben így a cég összesen 45 milliárd forint profitot hozott össze.

  • A mostani közel 22 milliárdos profit rendkívül magas: 2021-ben egész Magyarországon legfeljebb néhány tucat cég volt, amely ennél magasabb nyereséget termelt. A BDPST hatékonysága ráadásul egészen döbbenetes, mindezt ugyanis 14 alkalmazottal érte el, ami azt jelenti, hogy az egy főre eső profit meghaladta a másfél milliárdot.
  • Tiborcz István visszafogottan határozta meg az osztalékot: a közel 22 milliárdos nyereségből csak bő 2 milliárd forintot vett ki. A cég vagyona azonban hatalmasra nőtt az elmúlt években: a nettó eszközérték a 40 milliárd forintot is meghaladja.

Alulnézet: A BDPST-nek szinte egyáltalán nincs árbevétele, az 58 millió forint elenyésző a profithoz képest. A cég jövedelmének nagy része különböző pénzügyi műveletekből származik.

  • Tavaly 13 milliárd forintnyi osztalékot kapott a BDPST, amihez közel 9 milliárd forint részesedésekből származó árfolyamnyereség és 1,8 milliárd kamatbevétel is hozzájött.
  • A bevételi struktúra miatt a vállalat nyeresége után egy fillér adót sem fizetett, nagyrészt azért, mert a BDPST-nek osztalékot fizető vállalatok korábban már megtették ezt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtély, honnan jöttek Tiborcz István milliárdjaiNagyjából 9,3 milliárd forintnyi osztalék eredetét fedi homály Tiborcz István központi cégénél, a BDPST Zrt.-nél.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány 250 milliárdot adott Tiborcz István közelébe befektetésre, most kezdene vele valamitA hat magántőkealapba csatornázott közpénzt olyan üzletemberek vállalkozásai kezelik, akik üzleti kapcsolatban állnak Orbán Viktor vejével. Az állami oldalon változások várhatók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy eldugott táblázat tökéletesen megmutatja, hogyan gazdagszik a NER-elitKét éve még a teljes, 53 milliárd forintos árbevétele az államtól jött a Magyar Építő Zrt.-nek, 2023-ban azonban már saját tulajdonosainak is dolgozott a cég.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bdpst Orbán Viktor tiborcz istán Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.