Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 30. 15:36 Vállalat

Egy eldugott táblázat tökéletesen megmutatja, hogyan gazdagszik a NER-elit

Két éve még a teljes, 53 milliárd forintos árbevétele az államtól jött a Magyar Építő Zrt.-nek, 2023-ban azonban már csak 95 százalék volt a közbeszerzések aránya a kormányközeli vállalatnál. A durván 2,5 milliárdos piaci bevétel jelentős előrelépés, némi szépséghiba, hogy a saját tulajdonosainak épített a cég.

Mi történt? Ismét rendkívül eredményes évet zárt a Magyar Építő, amely már az előző néhány esztendőben is az ország legnagyobb bevételű és nyereségű építőipari vállalatai közé tartozott.

  • A társaság fő tulajdonosai egyértelműen kormányközeli vállalkozók: köztük van a Szeivolt család, amelynek tagjai részt vettek Orbán Viktor lányának esküvőjén, és Paár Attila is, akinek cége megvette a miniszterelnök vejének közbeszerzéseken hizlalt közvilágítási vállalatát.

Számokban: A Magyar Építő 2022-ben 50,8 milliárd forintos árbevételt ért el. Ez némileg elmarad az egy évvel korábbi 53 milliárdtól, de a tulajdonosokat vigasztalhatta, hogy a cég nyeresége így is nőtt, és így minden korábbinál nagyobb, 5,5 milliárd forintos osztalékot vehettek ki a társaságból.

  • A cég adózott profitja közel 7,7 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy a bevétel 15 százaléka nyereség soron is megmaradt. Ez rendkívül magas arány: az elmúlt években az átlag még a legnagyobb építőipari cégeknél is csak a fele-harmada volt ennek.

Miért érdekes ez? A Magyar Építőről eddig is tudni lehetett, hogy kormányközeli cégként jellemzően állami megrendelésekből él. Sok más projekt mellett dolgoztak az atlétikai stadionon, a Néprajzi Múzeumon, a Magyar Zene Házán és a Nyugati pályaudvaron is.

  • Bekerültek például 2018 és 2020 között a tíz legtöbb közbeszerzést elnyerő cég közé. A Transparency International adatai szerint 120 milliárd forint értékben kaptak állami megbízásokat. Ez önmagában sokat elárul az üzleti modellről, pontosan azonban nem lehetett tudni, mennyi piaci és mennyi állami megbízása van a cégnek.
  • Most azonban kiderült, hogy a vállalat lényegében teljes egészében állami megbízásokból él. A társaság beszámolójában szerényen megbújik egy táblázat, amely szerint 2021-ben száz, 2022-ben pedig közel 95 százalék volt a bevételükből a közbeszerzések aránya.
  • Ez is csak látszólagos előrelépés: a piaci bevétel ugyanis egy olyan balatoni lakópark-projektből származott, amelynek a beruházói a Magyar Építő tulajdonosai. Tehát a vállalat saját tulajdonosainak dolgozott.

Felülnézet: A Magyar Építő példája azért fontos, mert szinte a teljes kormányközeli építőipar hasonló elven működik. Ezek a vállalatok szinte (vagy ahogy itt is, nem csak szinte) teljes egészében állami megbízásokból élnek, ráadásul az esetek nagy részében a munkát nem is maguk végzik el, hanem továbbpasszolják alvállalkozóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordnyereségű cég példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar MagyarországonAkárcsak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, a napokban átadott Néprajzi Múzeum másik kivitelezője, a Magyar Építő Zrt. is rekordévet zárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHuszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcégÁrbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk 117 milliárd forintnyi extraprofitot ott, ahová a kormány nem akar nézniNagyon látványos, hogy mennyivel több nyereséget érnek el az építőiparban a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozók cégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor nem veszi el az extraprofitot a kormány, ha baráti kezekbe kerülAz építőipart minden jel szerint azért nem sarcolja a kormányzat a megugró nyereség ellenére sem, mert ezzel NER-es vállalkozók zsebéből venné ki a legtöbb pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtély, kihez került a Felcsút-szponzor építőipari cég közel 9 milliárd forintjaHatalmas nyereségéből hatalmas profitot fizetett a Soltút Kft., a pénz nagy része azonban néhány cégjogi ügylet eredményeként lényegében akárkihez kerülhetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami beruházások atlétikai stadion építőipar közbeszerzés Magyar Építő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.