Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 30. 15:36 Vállalat

Egy eldugott táblázat tökéletesen megmutatja, hogyan gazdagszik a NER-elit

Két éve még a teljes, 53 milliárd forintos árbevétele az államtól jött a Magyar Építő Zrt.-nek, 2023-ban azonban már csak 95 százalék volt a közbeszerzések aránya a kormányközeli vállalatnál. A durván 2,5 milliárdos piaci bevétel jelentős előrelépés, némi szépséghiba, hogy a saját tulajdonosainak épített a cég.

Mi történt? Ismét rendkívül eredményes évet zárt a Magyar Építő, amely már az előző néhány esztendőben is az ország legnagyobb bevételű és nyereségű építőipari vállalatai közé tartozott.

  • A társaság fő tulajdonosai egyértelműen kormányközeli vállalkozók: köztük van a Szeivolt család, amelynek tagjai részt vettek Orbán Viktor lányának esküvőjén, és Paár Attila is, akinek cége megvette a miniszterelnök vejének közbeszerzéseken hizlalt közvilágítási vállalatát.

Számokban: A Magyar Építő 2022-ben 50,8 milliárd forintos árbevételt ért el. Ez némileg elmarad az egy évvel korábbi 53 milliárdtól, de a tulajdonosokat vigasztalhatta, hogy a cég nyeresége így is nőtt, és így minden korábbinál nagyobb, 5,5 milliárd forintos osztalékot vehettek ki a társaságból.

  • A cég adózott profitja közel 7,7 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy a bevétel 15 százaléka nyereség soron is megmaradt. Ez rendkívül magas arány: az elmúlt években az átlag még a legnagyobb építőipari cégeknél is csak a fele-harmada volt ennek.

Miért érdekes ez? A Magyar Építőről eddig is tudni lehetett, hogy kormányközeli cégként jellemzően állami megrendelésekből él. Sok más projekt mellett dolgoztak az atlétikai stadionon, a Néprajzi Múzeumon, a Magyar Zene Házán és a Nyugati pályaudvaron is.

  • Bekerültek például 2018 és 2020 között a tíz legtöbb közbeszerzést elnyerő cég közé. A Transparency International adatai szerint 120 milliárd forint értékben kaptak állami megbízásokat. Ez önmagában sokat elárul az üzleti modellről, pontosan azonban nem lehetett tudni, mennyi piaci és mennyi állami megbízása van a cégnek.
  • Most azonban kiderült, hogy a vállalat lényegében teljes egészében állami megbízásokból él. A társaság beszámolójában szerényen megbújik egy táblázat, amely szerint 2021-ben száz, 2022-ben pedig közel 95 százalék volt a bevételükből a közbeszerzések aránya.
  • Ez is csak látszólagos előrelépés: a piaci bevétel ugyanis egy olyan balatoni lakópark-projektből származott, amelynek a beruházói a Magyar Építő tulajdonosai. Tehát a vállalat saját tulajdonosainak dolgozott.

Felülnézet: A Magyar Építő példája azért fontos, mert szinte a teljes kormányközeli építőipar hasonló elven működik. Ezek a vállalatok szinte (vagy ahogy itt is, nem csak szinte) teljes egészében állami megbízásokból élnek, ráadásul az esetek nagy részében a munkát nem is maguk végzik el, hanem továbbpasszolják alvállalkozóknak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordnyereségű cég példázza, hogyan működik a kormányközeli építőipar MagyarországonAkárcsak a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV, a napokban átadott Néprajzi Múzeum másik kivitelezője, a Magyar Építő Zrt. is rekordévet zárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHuszonhat munkással kaszált 3,6 milliárdot az állami megbízásokkal kitömött építőcégÁrbevételét megduplázta, nyereségét pedig megháromszorozta tavaly a 190 milliárdból épülő Puskás Stadion kivitelezésén is dolgozó Magyar Építő Zrt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk 117 milliárd forintnyi extraprofitot ott, ahová a kormány nem akar nézniNagyon látványos, hogy mennyivel több nyereséget érnek el az építőiparban a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozók cégei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor nem veszi el az extraprofitot a kormány, ha baráti kezekbe kerülAz építőipart minden jel szerint azért nem sarcolja a kormányzat a megugró nyereség ellenére sem, mert ezzel NER-es vállalkozók zsebéből venné ki a legtöbb pénzt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRejtély, kihez került a Felcsút-szponzor építőipari cég közel 9 milliárd forintjaHatalmas nyereségéből hatalmas profitot fizetett a Soltút Kft., a pénz nagy része azonban néhány cégjogi ügylet eredményeként lényegében akárkihez kerülhetett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat állami beruházások atlétikai stadion építőipar közbeszerzés Magyar Építő Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.