Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

A helyiek jelentős része be sem jutott a közmeghallgatásnak nevezett eseményre Nyíregyházán, mert a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal főbejáratát bezárták az érdeklődők előtt.

Az eseményt azért tartották, mert akkumulátorokhoz gyártana takarólemezeket a Boysen-csoport Nyíregyházán. A hírt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be hétfőn. A beruházás 400 új munkahelyével közepes méretűnek számít. Az állam 5,6 milliárd forintot adna ösztönzőként a német cégcsoportnak, amely így összesen 60 milliárd forint elköltését vállalta. A cél: a BMW-gyár akkumulátorait alkatrészekkel ellátni. A Boysennek ez az első olyan beruházása, amely kizárólag az elektromos hajtású autókat szolgálná ki.

A tervezett üzem a debreceni BMW-beruházáson keresztül kapcsolódik a január 20-i, tettlegességig fajult tiltakozáshoz. Ezen a helyi gazdálkodók saját földjeiket és a helyi ivóvízkészletet féltve léptek fel az elektromos BMW-kbe akkumulátorokat gyártó kínai CATL tervezett beruházásával szemben.

A két, összefüggő eset kapcsán megkérdeztük az egyik ismert debreceni nagyvállalkozót, aki neve titokban tartása mellett járult hozzá véleménye közléséhez. Szerinte a két héttel ezelőtti események után nagyon nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz, és higgadtan meghallgatni egymást. A párbeszéd azért lenne fontos, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek. Ezeket ki kellene beszélni bármilyen döntés előtt. Szerinte a mikepércsi gazdák földjei vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, és a debreceni vízbázis egy része is Mikepércs körül van.

Szerinte a nyíregyházi Boysen-beruházás nem hordoz ilyen veszélyeket. A Boysen egy magas technológiai nívón gyártó fejlett gépipari, fémmegmunkáló üzem, ami eleve egy már működő ipari parkban épülhet. Ha ezekről a beruházásokról lemond a környék a CATL-tiltakozás farvizén, akkor azonnal érezhető versenyhátrányba kerülhetünk Romániával, de még inkább Lengyelországgal szemben. Forrásunk felvetette: „miért lenne jobb nekünk, ha a természetes vizeinket károsító beruházások a határ túloldalán épülnének meg, és a Tiszán lecsorogva mérgeznének bennünket?”

A beszélgetésnek két fontos – részben szubjektív – tanulsága volt: egy helyi ipari vállalkozó megerősítette, hogy fejlett technológia ugyan tényleg érkezik az akksigyárakkal Magyarországra, de valódi innováció azért nem sok. Az is kiderült a beszélgetésből, hogy fel sem merül a helyiekben valamiféle összefogás vagy kompromisszumos megoldás, akár a határ romániai oldalán élő városvezetőkkel és iparosokkal, akár a lengyel versenytárs ipari régió(k) képviselőivel, hogy nem kérnek a vizeiket potenciálisan veszélyeztető globális technológiai ipar Magyarországra telepítéséből. Pedig amíg pusztán versenytársként tekint egymásra minden régiós ország, a partnerségi lehetőségek esélyét is kizárva, addig illúzió azt gondolni, hogy Magyarország és tágabban a régió hátat tud fordítani a káros és nem fenntartható összeszerelőüzem-modellnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Parasztfelkelésre van szükség a gyár ellen” – tettlegességig fajult a közmeghallgatás a debreceni akkuüzemrőlFeszült hangulat, nőt leütő férfi és telt ház volt a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházás környezetvédelmi közmeghallgatásán.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése utánA vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kínai iparpolitika zászlóshajója érkezik Magyarországra, amelyre Brüsszelben külön stratégiát dolgoztak kiA Debrecenben beruházó CATL domináns szereplő az elektromosautó-akkumulátorok piacán. A geopolitikai feszültségek és a hazai ipari kapacitások védelme miatt azonban újabban Brüsszelben és Washingtonban sem szeretik a céget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz egyik leggazdagabb kínai üzletember cége igyekszik Magyarországon keresztül a német autógyárak közelébe férkőzniA Debrecenbe települő CATL alapítója előbb a hordozható készülékek, majd pedig a villanyautók terjedésével kialakult akkumulátorkeresletből kovácsolt sikert.

Élet Közélet akkumulátor akkumulátorgyártás beruházás catl civil szféra debrecen ipari park nyíregyháza tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.