Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 21. 17:23 Adat, Közélet

Folytatódik az árstopos cicaharc a kormány és a jegybank között

Miért drágultak sokkal jobban az élelmiszerek Magyarországon, mint bárhol máshol Európában? A jegybank (MNB) igazgatója a Portfolión megjelent elemzésében levezette, hogy nagyrészt az árstophoz való kormányzati ragaszkodás miatt. Erre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) két államtitkára válaszelemzést írt a lapban, mert szerintük a fő ok a forint gyengülése (amit elsősorban az MNB dolga lenne megakadályozni).

Ki mit mond?

  • A jegybank szerint a boltok jobban megemelték a nem árstopos termékek árát, hogy ellensúlyozzák az árstop miatti veszteségeiket, és ez feljebb tolta az inflációt. Ezen kívül közvetve a benzin 480 forinton tartása is hozzájárult a forint gyengüléséhez, ami szintén növelte az inflációt.
  • A GFM szerint a boltok nem tudták teljesen kompenzálni az árstop hatását, a nagy áremelkedés mögött fele részben külső tényezők (háború, aszály, Covid, ellátásilánc-zavarok) állnak, a belső tényezők közül pedig a forintgyengülés a mérvadó. Ha euróban számolnánk, akkor nem is lenne kiugróan magas a magyar adat.

Felülnézet: Sem a jegybank, sem a minisztérium nem említ egyetlen hibát sem, amit vétett volna, vagy saját lépést, amit másképp tett volna a mából visszanézve.

Mi a problémás az egymásra mutogatásban?

  • A jegybank elemzése az árstop okozta 3-4 százalékos többletinflációt mutat ki. Ám csak az árstopra koncentrál, nem tér ki arra, hogy a magyar drágulás jelenleg 49,2 százalék, az uniós átlag 18,3 százalék, vagyis a kettő közötti különbséget messze nem fedezi az árstop-hatás.
  • A GFM számítása szerint euróban számolva 33,7 százalék (lenne) a magyar élelmiszerár-emelkedés, ám arról kevés szó esik, hogy még ez is nagyon magas. Az elemzés nem ad magyarázatot arra sem, hogy a minden országot érintő külső tényezők Magyarországot miért érintik jobban.

Végső soron a fiskális és a monetáris politika újabb egymásnak feszülését látjuk az írásokban, miközben az egészséges szereposztásban a kettőnek együtt kellene dolgoznia az infláció ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapdába ejti magát a kormány, ha kiterjeszti az árstopotHa még több termék árát rögzítik, azzal a káros mellékhatásokat is szélesebb körűvé teszik, miközben egyáltalán nem biztos, hogy ettől az infláció csökkenni fog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan értelme az árstopoknak? Megvizsgáltuk a tej példájánA termelők jól járnak a nagyobb forgalommal, a kereskedők részéről pedig egyértelműen tetten érhető a veszteség áthárítása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat keres az állam az üzemanyagárstop eltörlésévelA kormány készülhetett arra, hogy közvetlenül a szankciók életbelépése után engedje el a hatósági árat, amely mögül így arcvesztés nélkül hátrálhatott ki.

Adat Közélet árstop elemzés forint forintgyengülés GFM infláció mnb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Bucsky Péter
2023. március 21. 04:34 Adat

Minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába

A magyar gyerekek száma növekszik a leggyorsabban Ausztriában, néhány éven belül a németeket és a törököket is előzhetik.

Bucsky Péter
2023. március 20. 04:33 Adat, Vállalat

64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számára

Sokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.