Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. január 30. 07:30 Közélet, Pénz

Végső magyar ravaszság: az állam helyett maguknak adóztak a cégek

Több olyan sportvállalkozás is volt az elmúlt években, amely tulajdonképpen magának ajánlott fel tao-támogatást. Mivel a rendszer lényege, hogy a cégek az államkassza helyett egy kiválasztott sportszervezetnek utalják a nyereségük után fizetendő közterhet, mindez azt jelenti, hogy ezek a vállalatok lényegében maguknak adóztak. Az egyik legnagyobb csavar a történetben az, hogy az adott cégek részben épp azért lettek nyereségesek, mert korábban ők is tao-támogatást kaptak.

Az, hogy egyes sportcégek az államkassza helyett nekik utalt pénznek köszönhető nyereség után sem az államkasszába, hanem valahova máshova fizették adójukat, azt eddig is tudni lehetett. Mi is írtunk róla, hogy ezt csinálta például a jelenleg éppen az élvonalban szereplő mezőkövesdi focicsapatot fenntartó Mezőkövesd Zsóry FC Kft. Mezőkövesd annak a Tállai Andrásnak a birodalma, akit épp a trükkös támogatás évében neveztek ki adóügyekért felelős miniszterhelyettessé, és az adóhatóság vezetőjévé. A politikus az elnöke a futballcéget tulajdonló egyesületnek is.

 


A taóból taozásról tehát eddig is lehetett tudni, csak az volt rejtély, hogy a sportvállalkozások hova fizetik ezt a pénzt. Múlt héten azonban egyes esetekben erre is fény derült. Ugyan a tao-ügyekben illetékes minisztériumok a jogerős bírósági ítélet ellenére csak egy töredékét adták ki határidőre a tőlük kiperelt iratoknak, az öntaózásra már ebben is van példa.

Négy évvel ezelőtt a Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft. 9,9 millió forintnyi taót utalt a Szolnoki MÁV FC Kft-nek, hat nappal később pedig Szolnoki MÁV FC Kft. 11,7 milliónyi társasági adót ajánlott fel Szolnoki MÁV Utánpótlás FC Kft-nek. A két egymást támogató cég között anya-leány kapcsolat van: a Szolnoki Máv FC Kft. tulajdonosa az utánpótlással foglalkozó vállalkozás. A társaságok mögött pedig az akkor még egyáltalán nem közellenség Simicska Lajos állandó üzlettársa, Nyerges Zsolt áll.

A Szolnok mellett még egy hasonló, igaz jóval kisebb összeget megmozgató esetet találtunk: az Aramis Futsal Sport Kft. az Aramis Sport Egyesületnek fizetett 415 ezer forintot szintén 2013 végén. Itt ugyan nincs közvetlen tulajdonosi kapcsolat, személyi összefonódás azonban igen. A vállalat emailcíme megegyezik azzal, amelyen az egyesület is kapcsolatot tartott az illetékesekkel tao-ügyekben. Ez alapján a két szervezetet egy könyvvizsgáló és adótanácsadó cég, illetve annak tulajdonosa, Ritter Imre köti össze. Az Aramis SE-nek egyébként az említett könyvvizsgáló is fizetett tao-támogatást, az egyesületnek azonban a számukra jóváhagyott közel 400 milliós keretből így is csak 26 millió forint jött össze abban az évben.

 

,

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Aramis öntaózás Szolnoki MÁV tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.