Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Gyűjtésünk alapján még soha nem ért el Budapest olyan jó helyezést az Economist Intelligence Unit legélhetőbb városokat rangsoroló listáján, mint az idén.

Mi történt? Megjelent az Economist Intelligence Unit (EIU) legélhetőbb városokat rangsoroló globális listája. Eszerint Budapest idén a világ 32. legélhetőbb városa, és tavalyhoz képest hét helyet lépett előre a listán.

  • A jelentés 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.

Felülnézet: a világ legélhetőbb városa továbbra is Bécs a lista alapján, de a top tízben végzett Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland is.

  • A legkevésbé élhető városok idén Damaszkusz, Tripoli, Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas a lista alapján.

Alulnézet: Budapest 100-ból 92 pontot kapott, 0,9 pontot javítva. 92 pont lett a listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma is.

  • Ezzel Budapest a harmadik legnagyobb ugrást mutatta be egy év alatt a ranglistán.

Mit mondanak ők? „Bár még van hova fejlődni, tanulni például a listavezető Bécstől, nagy eredmény, hogy Budapestet csak Hongkong és Szingapúr előzte meg az életminőség javulásában“ – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebookon.

Előzmények: az Economist cikke alapján a kelet-európai régióban*A lap ebbe a régióba teszi Magyarországot, a hivatalos földrajzi besorolás szerint viszont a kelet-közép-európai régióba tartozik. már 2014-ben is Budapest volt a legélhetőbb város, megelőzve Prágát, Pozsonyt és Varsót. 2024-ben a régiós élmezőny rangsora ugyanígy nézett ki, bár Pozsony nagyon felzárkózott Prágához.

  • A gyűjtésünk alapján az elmúlt 10 évben nem ért el Budapest ennél jobb helyezést a listán, a legközelebb 2019-ben járt ehhez az eredményhez, amikor 35. lett. (2021-re nem találtunk pontos helyezést, de a visszaesett pontszáma alapján valószínűleg rosszabb volt eredménye a mostaninál.)
  • Ebben az időszakban többnyire a világ 40 legélhetőbb városa között volt Budapest. Az Origo 2017-es cikke szerint 2015-ben Budapest a 45. helyen állt a listán.
 

Igen, de: a Mercer üzleti tanácsadó cég hasonló listáján tavaly Budapest csak 76. lett, és ezen a listán Prága megelőzte. 2012-ben Budapest ezen a listán 74. volt, szintén Prága mögött.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVéglegessé vált Karácsony győzelme, de csak most jön a nehezeA közgyűlési többség hiányában pártközi megegyezésekre kell majd törekednie a főpolgármesternek, és valószínűleg a kormány pénzügyi nyomása sem enyhül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Budapest Economist Intelligence Unit élhetőség lista városok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Rossz irányba tart a demográfiai fordulat: 2010 óta csak két olyan hónap volt, amikor kevesebb gyerek született, mint idén májusban.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.