Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 17:03 Élet

Most épp hihetetlennek tűnik, de 2023 már biztosan az eddigi legmelegebb év lesz

Noha most épp Európa-szerte jellemző az igazán télies időjárás, az elmúlt hónapban mért átlaghőmérséklet rekordszintű volt: 2023 novemberében a felszíni levegő világszerte gyűjtött hőmérsékleti adatainak átlaga 14,22 Celsius-fok volt, ami 0,85 Celsius-fokkal magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak novembereinek átlagánál, és 0,32 Celsius-fokkal haladja meg az előző legmelegebb novemberi átlagot, ami 2020-ban volt, derül ki az Európai Unió Kopernikusz programjának az év eddigi időszakára visszatekintő jelentéséből.

A rendkívüli meleg Magyarországnak is érzékelhető volt, igaz, leginkább csak november első hetében, ami még 3 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagnál, ekkor még előfordult 20 fok feletti hőmérséklet is – hasonló kiugrásokra a későbbiekben is volt példa, ahogy átlag alatti napi középhőmérsékletekre is, a hónap többi részében az időjárás tehát már nem volt kivételes. Az idei ősz egészét jellemző középhőmérséklet azonban messze felülmúlta az évszakban szokásos értékeket, az Országos Meteorológiai Szolgálat hőmérsékleti adatai szerint

a 2023. évi volt az eddigi legmelegebb őszi évszak a 1901 óta.

A globális adatokra visszatérve megállapítható továbbá, hogy 2023 jelentős része rendkívül meleg volt, már az első tizenegy hónap adatai alapján is biztosan állítja a Kopernikusz jelentése, hogy minden idők legmelegebb évét zárjuk. A korábbi, 2016-os csúcsot ráadásul úgy tűnik, hogy jócskán meghaladhatja az idei év átlaghőmérséklete, a január és november közötti időszakra vonatkozó átlag 2023-ban bő egytized Celsius-fokkal magasabban alakult, mint hét évvel ezelőtt (2020 első tizenegy hónapjának hőmérsékleti átlaga is meghaladta a 2016. évit, ám végül a teljes évre vonatkozó adat nem volt rekordmagas).

A 2023. évi hőmérsékleti anomáliái az El Niño jelenség felerősödésének köszönhetők, ami a nyári időszakban meleget és szárazságot okoz – mindez jól látszik az alábbi ábrán is, az 1991 és 2020 között mért hőmérsékleti átlagoktól a leginkább június óta távolodtak el az idei év globális havi hőmérsékleti adatai.

Bár Magyarországon az idei nyár nem volt kivételesen forró, Európa többnyire délebbi részein tűzvészeket okozó hőhullámok tomboltak. Az El Niño várhatóan legalább a következő áprilisáig kitart, és a következő év akár az ideinél is melegebb lehet, az időjárási jelenség következményei ugyanis a kialakulását követő évben csúcsosodnak ki jellemzően. Az előttünk álló tél az El Niño miatt kezdetben csapadékosabb, majd az évszak vége felé inkább szárazabb lehet Európában.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet el nino globális felmelegedés időjárás meteorológia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.