Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 24. 13:22 Élet

Az El Niño és a felmelegedés is megágyazott a brutális görög erdőtüzeknek

Görögországban korábban soha nem tapasztalt súlyosságú erdőtüzek ütöttek ki az elmúlt napokban, és az időjárási előrejelzések alapján csak fokozódnak azok a feltételek, melyek megágyaztak ezeknek a tüzeknek. 

Mi történt? Görögországban több településen is jelentős erdőtüzek ütöttek ki az elmúlt egy hétben, ami miatt több helyen is evakuálni kellett a lakosságot és a turistákat. Vasárnap a tűzoltók 82 helyen oltottak erdőtüzeket, amelyek közül 64 aznap ütött ki.

  • Vasárnapig legalább 19 ezer embert – 16 ezret szárazföldön, 3 ezer hajón – kellett kimenekíteni Rodosz szigetéről, aminek középső részén egy kb. 10 kilométeres sávban jelentős erdőtüzek alakultak ki. 
  • A tűzoltóság szóvivője szerint ez volt Görögország történetének legnagyobb ilyen mentőakciója. Hat embert kórházba kellett szállítani. A magyar külügy vasárnap közölte, egyetlen magyar sincs életveszélyben az erdőtűz miatt.

Vasárnapra Korfu és Évia szigetén is evakuálni kellett az embereket az erdőtüzek miatt.

Tágabb kontextus: a görög meteorológiai szolgálat vasárnap 46,4 Celsius-fokot mért az ország peloponnészoszi régiójában, amivel megdőlt az eddigi melegrekord.

  • 16-17 napos hőhullámot jelzett előre szombaton, az országot sújtó hőhullám 11. napján az athéni Nemzeti Csillagvizsgáló munkatársa, aki megjegyezte, hogy ez az ország történetének leghosszabb hőhulláma lenne.
  • Az extrém szárazsággal és széllel kombinálva mindez ideális feltételeket teremt az erdőtüzek kialakulásához.

Felülnézet: az elmúlt hetekben Dél-Európában sorra dőltek a melegrekordok. Rómában csütörtökön 42-43, Szicília egyes részein pedig akár 46 Celsius-fokot is mértek, Spanyolországban szerdán 45, Dél-Franciaországban kedden pedig 40 fok volt maximális hőmérséklet.

  • Az EU Kopernikusz szolgálata szerint ez a június volt globálisan a legmelegebb, mióta ilyesmiről statisztikákat vezetnek, és július első feléről is ez mondható el.
  • Erdőtüzek voltak Horvátországban, Dél-Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Svájcban és Törökországban, Portugáliában pedig az ország 90 százalékában aszály van – derül ki a Reuters gyűjtéséből.

Mi várható? A globális felmelegedés mellett az El Niño klimatológiai jelenség idei megjelenése járult hozzá az elmúlt időszak rekordhőmérsékleteihez, amely a Csendes-óceán felszíni vízrétegeinek melegedését okozza.

  • Az El Niño erősödő hatása miatt nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban újabb melegrekordok dőlnének meg Joeri Rogelj, a londoni Imperial College Grantham Intézetének klímatudósa szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzükAz idei június már globális melegrekordot döntött, és ez valószínűleg az egész év vonatkozásában is megtörténik idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességétHosszú távon áradásokat, szárazságot, a halállomány csökkenését, valamint a trópusi betegségek terjedését okozhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet el nino erdőtűz globális felmelegedés Görögország hőhullám hőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.