Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. július 24. 13:22 Élet

Az El Niño és a felmelegedés is megágyazott a brutális görög erdőtüzeknek

Görögországban korábban soha nem tapasztalt súlyosságú erdőtüzek ütöttek ki az elmúlt napokban, és az időjárási előrejelzések alapján csak fokozódnak azok a feltételek, melyek megágyaztak ezeknek a tüzeknek. 

Mi történt? Görögországban több településen is jelentős erdőtüzek ütöttek ki az elmúlt egy hétben, ami miatt több helyen is evakuálni kellett a lakosságot és a turistákat. Vasárnap a tűzoltók 82 helyen oltottak erdőtüzeket, amelyek közül 64 aznap ütött ki.

  • Vasárnapig legalább 19 ezer embert – 16 ezret szárazföldön, 3 ezer hajón – kellett kimenekíteni Rodosz szigetéről, aminek középső részén egy kb. 10 kilométeres sávban jelentős erdőtüzek alakultak ki. 
  • A tűzoltóság szóvivője szerint ez volt Görögország történetének legnagyobb ilyen mentőakciója. Hat embert kórházba kellett szállítani. A magyar külügy vasárnap közölte, egyetlen magyar sincs életveszélyben az erdőtűz miatt.

Vasárnapra Korfu és Évia szigetén is evakuálni kellett az embereket az erdőtüzek miatt.

Tágabb kontextus: a görög meteorológiai szolgálat vasárnap 46,4 Celsius-fokot mért az ország peloponnészoszi régiójában, amivel megdőlt az eddigi melegrekord.

  • 16-17 napos hőhullámot jelzett előre szombaton, az országot sújtó hőhullám 11. napján az athéni Nemzeti Csillagvizsgáló munkatársa, aki megjegyezte, hogy ez az ország történetének leghosszabb hőhulláma lenne.
  • Az extrém szárazsággal és széllel kombinálva mindez ideális feltételeket teremt az erdőtüzek kialakulásához.

Felülnézet: az elmúlt hetekben Dél-Európában sorra dőltek a melegrekordok. Rómában csütörtökön 42-43, Szicília egyes részein pedig akár 46 Celsius-fokot is mértek, Spanyolországban szerdán 45, Dél-Franciaországban kedden pedig 40 fok volt maximális hőmérséklet.

  • Az EU Kopernikusz szolgálata szerint ez a június volt globálisan a legmelegebb, mióta ilyesmiről statisztikákat vezetnek, és július első feléről is ez mondható el.
  • Erdőtüzek voltak Horvátországban, Dél-Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Svájcban és Törökországban, Portugáliában pedig az ország 90 százalékában aszály van – derül ki a Reuters gyűjtéséből.

Mi várható? A globális felmelegedés mellett az El Niño klimatológiai jelenség idei megjelenése járult hozzá az elmúlt időszak rekordhőmérsékleteihez, amely a Csendes-óceán felszíni vízrétegeinek melegedését okozza.

  • Az El Niño erősödő hatása miatt nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban újabb melegrekordok dőlnének meg Joeri Rogelj, a londoni Imperial College Grantham Intézetének klímatudósa szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzükAz idei június már globális melegrekordot döntött, és ez valószínűleg az egész év vonatkozásában is megtörténik idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességétHosszú távon áradásokat, szárazságot, a halállomány csökkenését, valamint a trópusi betegségek terjedését okozhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet el nino erdőtűz globális felmelegedés Görögország hőhullám hőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.