Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 19. 11:47 Élet

Az El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességét

Megszűnt az aszály a héten az ország teljes területén az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően. A közelgő nyár azonban ismét próbára teheti a mezőgazdaság – és persze minden élőlény – tűrőképességét, a hőmérsékletet globálisan mérséklő La Niña klimatológiai jelenség helyett ugyanis az azzal ellentétes hatást kiváltó El Niño válik meghatározóvá.

Miért fontos ez? A forróság nem kedvez egyik fő gabonanövénynek sem, és a magyar mezőgazdaság nem áll jól az új éghajlati viszonyokhoz történő alkalmazkodásban. A hőségben emelkedik az erdőtüzek kialakulásának esélye is – tavaly Európában épp annak középső részén nőtt kiugró mértékben a tűzesetek száma és kiterjedése.

Számokban: Noha tavaly a La Niña volt meghatározó, mégis a mérések kezdete óta a 2022-es volt a legmelegebb nyár Magyarországon. Az egész év adatait nézve a harmadik legmelegebb volt az elmúlt 122 évben, és a tizenhetedik legszárazabb.

Alulnézet: a lakosság a szélsőséges nyári időjárás gazdasági hatásait az élelmiszer-inflációtól kezdve a klímahasználat miatt megnövekedett villanyszámláig számos szempontból érzékelheti. A hőség akut egészségügyi problémákat is okozhat, az erdőtüzek ráadásul hosszú távon is ronthatják a közelükben élők életkilátásait, az azonnal következményeken túl.

  • A koraszülöttség, az alacsony születési súly, a tüdőkárosodás és a gyógyszerhasználat fokozott esélye figyelhető meg a három évvel ezelőtti ausztráliai tüzek gyerekekre vonatkozó következményeit vizsgálva. A „fekete nyáron” Sydney környékén sétálva akár napi 37 szál cigaretta elszívásával megegyező mértékben károsíthatták egészségüket az ott élők.

Mi várható? A napokban lehullott csapadék miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság az árhullámok kezelésén, illetve a nyárra készülve a vizek visszatartásán dolgozik. Hosszabb távon és globális viszonylatban az El Niño az áradások, a szárazság, a halállomány csökkenése, valamint a trópusi betegségek terjedése mellett évekig tartó gazdasági lassulást okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa legpusztítóbb aszálya is megtolta az Európa-bajnok magyar inflációtAz EU-n belüli legnagyobb ütemű mezőgazdasági visszaesést könyveltük el tavaly.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály el nino időjárás La Nina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.