Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 19. 11:47 Élet

Az El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességét

Megszűnt az aszály a héten az ország teljes területén az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően. A közelgő nyár azonban ismét próbára teheti a mezőgazdaság – és persze minden élőlény – tűrőképességét, a hőmérsékletet globálisan mérséklő La Niña klimatológiai jelenség helyett ugyanis az azzal ellentétes hatást kiváltó El Niño válik meghatározóvá.

Miért fontos ez? A forróság nem kedvez egyik fő gabonanövénynek sem, és a magyar mezőgazdaság nem áll jól az új éghajlati viszonyokhoz történő alkalmazkodásban. A hőségben emelkedik az erdőtüzek kialakulásának esélye is – tavaly Európában épp annak középső részén nőtt kiugró mértékben a tűzesetek száma és kiterjedése.

Számokban: Noha tavaly a La Niña volt meghatározó, mégis a mérések kezdete óta a 2022-es volt a legmelegebb nyár Magyarországon. Az egész év adatait nézve a harmadik legmelegebb volt az elmúlt 122 évben, és a tizenhetedik legszárazabb.

Alulnézet: a lakosság a szélsőséges nyári időjárás gazdasági hatásait az élelmiszer-inflációtól kezdve a klímahasználat miatt megnövekedett villanyszámláig számos szempontból érzékelheti. A hőség akut egészségügyi problémákat is okozhat, az erdőtüzek ráadásul hosszú távon is ronthatják a közelükben élők életkilátásait, az azonnal következményeken túl.

  • A koraszülöttség, az alacsony születési súly, a tüdőkárosodás és a gyógyszerhasználat fokozott esélye figyelhető meg a három évvel ezelőtti ausztráliai tüzek gyerekekre vonatkozó következményeit vizsgálva. A „fekete nyáron” Sydney környékén sétálva akár napi 37 szál cigaretta elszívásával megegyező mértékben károsíthatták egészségüket az ott élők.

Mi várható? A napokban lehullott csapadék miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság az árhullámok kezelésén, illetve a nyárra készülve a vizek visszatartásán dolgozik. Hosszabb távon és globális viszonylatban az El Niño az áradások, a szárazság, a halállomány csökkenése, valamint a trópusi betegségek terjedése mellett évekig tartó gazdasági lassulást okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa legpusztítóbb aszálya is megtolta az Európa-bajnok magyar inflációtAz EU-n belüli legnagyobb ütemű mezőgazdasági visszaesést könyveltük el tavaly.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály el nino időjárás La Nina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.