Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 19. 11:47 Élet

Az El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességét

Megszűnt az aszály a héten az ország teljes területén az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően. A közelgő nyár azonban ismét próbára teheti a mezőgazdaság – és persze minden élőlény – tűrőképességét, a hőmérsékletet globálisan mérséklő La Niña klimatológiai jelenség helyett ugyanis az azzal ellentétes hatást kiváltó El Niño válik meghatározóvá.

Miért fontos ez? A forróság nem kedvez egyik fő gabonanövénynek sem, és a magyar mezőgazdaság nem áll jól az új éghajlati viszonyokhoz történő alkalmazkodásban. A hőségben emelkedik az erdőtüzek kialakulásának esélye is – tavaly Európában épp annak középső részén nőtt kiugró mértékben a tűzesetek száma és kiterjedése.

Számokban: Noha tavaly a La Niña volt meghatározó, mégis a mérések kezdete óta a 2022-es volt a legmelegebb nyár Magyarországon. Az egész év adatait nézve a harmadik legmelegebb volt az elmúlt 122 évben, és a tizenhetedik legszárazabb.

Alulnézet: a lakosság a szélsőséges nyári időjárás gazdasági hatásait az élelmiszer-inflációtól kezdve a klímahasználat miatt megnövekedett villanyszámláig számos szempontból érzékelheti. A hőség akut egészségügyi problémákat is okozhat, az erdőtüzek ráadásul hosszú távon is ronthatják a közelükben élők életkilátásait, az azonnal következményeken túl.

  • A koraszülöttség, az alacsony születési súly, a tüdőkárosodás és a gyógyszerhasználat fokozott esélye figyelhető meg a három évvel ezelőtti ausztráliai tüzek gyerekekre vonatkozó következményeit vizsgálva. A „fekete nyáron” Sydney környékén sétálva akár napi 37 szál cigaretta elszívásával megegyező mértékben károsíthatták egészségüket az ott élők.

Mi várható? A napokban lehullott csapadék miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság az árhullámok kezelésén, illetve a nyárra készülve a vizek visszatartásán dolgozik. Hosszabb távon és globális viszonylatban az El Niño az áradások, a szárazság, a halállomány csökkenése, valamint a trópusi betegségek terjedése mellett évekig tartó gazdasági lassulást okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa legpusztítóbb aszálya is megtolta az Európa-bajnok magyar inflációtAz EU-n belüli legnagyobb ütemű mezőgazdasági visszaesést könyveltük el tavaly.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály el nino időjárás La Nina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.