Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 19. 11:47 Élet

Az El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességét

Megszűnt az aszály a héten az ország teljes területén az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően. A közelgő nyár azonban ismét próbára teheti a mezőgazdaság – és persze minden élőlény – tűrőképességét, a hőmérsékletet globálisan mérséklő La Niña klimatológiai jelenség helyett ugyanis az azzal ellentétes hatást kiváltó El Niño válik meghatározóvá.

Miért fontos ez? A forróság nem kedvez egyik fő gabonanövénynek sem, és a magyar mezőgazdaság nem áll jól az új éghajlati viszonyokhoz történő alkalmazkodásban. A hőségben emelkedik az erdőtüzek kialakulásának esélye is – tavaly Európában épp annak középső részén nőtt kiugró mértékben a tűzesetek száma és kiterjedése.

Számokban: Noha tavaly a La Niña volt meghatározó, mégis a mérések kezdete óta a 2022-es volt a legmelegebb nyár Magyarországon. Az egész év adatait nézve a harmadik legmelegebb volt az elmúlt 122 évben, és a tizenhetedik legszárazabb.

Alulnézet: a lakosság a szélsőséges nyári időjárás gazdasági hatásait az élelmiszer-inflációtól kezdve a klímahasználat miatt megnövekedett villanyszámláig számos szempontból érzékelheti. A hőség akut egészségügyi problémákat is okozhat, az erdőtüzek ráadásul hosszú távon is ronthatják a közelükben élők életkilátásait, az azonnal következményeken túl.

  • A koraszülöttség, az alacsony születési súly, a tüdőkárosodás és a gyógyszerhasználat fokozott esélye figyelhető meg a három évvel ezelőtti ausztráliai tüzek gyerekekre vonatkozó következményeit vizsgálva. A „fekete nyáron” Sydney környékén sétálva akár napi 37 szál cigaretta elszívásával megegyező mértékben károsíthatták egészségüket az ott élők.

Mi várható? A napokban lehullott csapadék miatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság az árhullámok kezelésén, illetve a nyárra készülve a vizek visszatartásán dolgozik. Hosszabb távon és globális viszonylatban az El Niño az áradások, a szárazság, a halállomány csökkenése, valamint a trópusi betegségek terjedése mellett évekig tartó gazdasági lassulást okozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkár az 50 fokot is megtapasztalhatja Európa idén, visszatér az El NiñoAz eddigi rekordok gyorsan elhalványulhatnak, ha melegedésnek indul a Csendes-óceán keleti része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erreAz elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 14 év összes hazai erdőtüze sem érintett akkora területet, mint amennyi tavaly nyáron leégettSzerte Közép-Európában kiugró számban és mértékben tomboltak erdőtüzek tavaly, amikor 500 éve nem látott aszály sújtotta a kontinenst.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa legpusztítóbb aszálya is megtolta az Európa-bajnok magyar inflációtAz EU-n belüli legnagyobb ütemű mezőgazdasági visszaesést könyveltük el tavaly.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet aszály el nino időjárás La Nina Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 13:33 Élet, Közélet

Magyarország MotoGP futamot rendezhet, pedig az új pályát nem építette meg hozzá

A Hungaroring lenne a helyszín 2025-ben, Balatonfőkajáron pedig Superbike futamot rendeznének.

Pálos Máté
2023. szeptember 17. 17:32 Élet

„Szinte csak az operál, aki szeret” – miért alakult ki hosszú várólista a szürkehályog-műtétekre?

A magyar egészségügyet jobban megütötte a járvány, mint más EU-országokét. A szemműtéteknél csak keveset sikerült lefaragni idén a hivatalos várólistából.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.