Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. július 14. 12:31 Közélet

Rettentő meleg az idei nyár, bár Magyarországon ezt épp kevésbé érezzük

Dél-Európában a következő napokban Cerberus, majd a Charon hőhullámok hoznak 40 Celsius-fok feletti kánikulát, miközben bolygó egészén sosem volt olyan meleg az időjárás, mint a múlt hétfő óta eltelt tíz napban. A rendkívüli hőség Magyarországot kevésbé érinti, a következő napokban az ország középső részén számíthatunk a szokásosnál néhány fokkal melegebb időre.

  • Valószínűleg 125 ezer éve nem volt olyan meleg a Földön, mint amilyet a július eleji globális rekordsorozat alatt mértek a meteorológusok.

Miért fontos ez? A rendkívüli meleg nem csak az emberek tűrőképességét teszi próbára, hanem jellemzően szárazsággal, tűzvészekkel és gazdasági következményekkel is jár, a napokban például a rizs és a pamut világpiaci kínálatának szűkülését jelezték előre a termelők. Eközben egyre valószínűbbé válik a másfél Celsius-fokos felmelegedési küszöb közeljövőbeli elérése.

  • Magyarországon is érzékelhetők forróbbá váló nyári időjárás következményei, bár még csak néhány nap jutott idén az igazi hőségből, a mentőszolgálat korábbi évekre visszamenő adatai világosan szemléltetik, hogy a meleg érdemi stresszhatást gyakorol az emberekre.

Tágabb kontextus: már több aggasztó rekord megdőlt az idén az utóbbi másfél hét melegén kívül.

  • Az előző hónap fél Celsius-fokkal melegebb volt az 1991 és 2020 közötti átlagnál, így az idei június lépett a 2019. évi helyébe átlaghőmérsékleti csúcstartóként. A szélsőségesen meleg időjárás alapvetően Északnyugat-Európában, Kanada bizonyos részein, az Egyesült Államokban, Mexikóban, Ázsiában és Kelet-Ausztráliában volt tapasztalható.
  • Az Antarktisz jegének kiterjedése a megfigyelések kezdete óta nem volt olyan alacsony, mint idén júniusban. A jégtakaró átlagos méretétől 17 százalékkal maradt el a júniusi adat, amivel megdőlt a 2022 azonos időszakában mért negatív csúcs.
  • Az Észak-Atlanti térségben 1,1 Celsius-fokkal melegebb volt az óceán vízfelszínének hőmérséklete az 1982 óta tartó mérések átlagánál június közepén: a 22,8 Celsius-fokos vízhőmérséklet rekordként könyvelhető el.

Mi várható? A második félévben El Niño klimatológiai jelenség felerősödése várható, ami átlagosan további 0,2 Celsius-fokos felmelegedéssel járhat. Valószínű továbbá, hogy nem csak a június, hanem az egész év rekordmeleg lesz, több elemzés szerint is erre van inkább esély, mintsem a szomorú csúcsdöntés elmaradására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz El Niño próbára teszi a gazdaság tűrőképességétHosszú távon áradásokat, szárazságot, a halállomány csökkenését, valamint a trópusi betegségek terjedését okozhatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet éghajlatváltozás hőség kánikula melegrekord Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.