Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 12. 18:30 Adat, Élet

Egyre inkább problémás alkoholfogyasztónak számítunk

Az alkoholizmus nagyságát egy adott országban jellemzően nehéz jó statisztikai mutatókkal számszerűsíteni. Az Eurostat viszont nemrég egy olyan adatot közölt, ami alapján arra következtethetünk, hogy elterjedt itthon a problémás alkoholfogyasztás.

Mi történt? Az alkoholfogyasztáshoz köthető mentális és viselkedési zavarok okozta halálesetek számában Magyarország az uniós mezőny első harmadában volt 2020-ban.

  • 2020-ban 100 ezer főre vetítve 5,7 ilyen halálozás volt, miközben 2011-ben még csak 3,6. A legtöbb ilyen haláleset Szlovéniában volt (17,3), a legkevesebb pedig Spanyolországban és Cipruson (0,5-0,5).

Tágabb kontextus: Az Eurostat adatai  szerint nincs egyértelmű trend országcsoportokként, viszont a Világbank adatai szerint Európában egyértelmű földrajzi trend rajzolódik ki: délnyugatról északkelet felé haladva nőnek az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek.

  • Az adatokat torzíthatja a járvány, vagy például egy háború, de alapvetően az általános gazdasági helyzet határozza meg az ilyen halálozások alakulását, mondta az Egészségügyi Világszervezet szakértője az Euronewsnak.

Felülnézet: 2020-ban az EU-ban 193 893 mentális és viselkedési zavarok miatt bekövetkezett haláleset volt, ami az összes haláleset 3,7 százalékát teszi ki. 

  • A mentális és viselkedési zavarok közé tartozik a demencia, a skizofrénia, valamint a pszichoaktív szerek használatához, például az alkohol- vagy kábítószerfüggőséghez kapcsolódó zavarok. 

Miért fontos ez? Különféle definíciók szerint eltérő következtetésekre lehet jutni arra vonatkozóan, hogy Magyarországon mekkora problémát jelent a túlzott alkoholfogyasztás. 

  • A WHO adatai szerint Magyarországon 2016-ban a lakosság 21 százaléka számított “problémás alkoholfogyasztónak”, a KSH szerint pedig 2019-ben a lakosság 5,2 százaléka vallotta magát nagyivónak.

A krónikus májbetegségekben és májzsugorban elhunytak száma alapján is arra lehet következtetni, hogy magyar népbetegségről van szó.

  • Még akkor is, ha egy főre eső alkoholfogyasztás alapján az ország nincs a nemzetközi top20-ban (bár ennek valószínűleg statisztikai módszertani okai is vannak), ahogy azt a Válasz Online cikke is bemutatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet alkohol alkoholfogyasztás alkoholizmus mentális betegségek Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.