Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. szeptember 16. 19:02 Élet

Pénzzel biztosította a kormányzat, hogy népszerűek legyenek idén a honvédelmi táborok

Nyaranta a szülők számára visszatérő kihívás, hogy a gyerekeik számára valamilyen formában biztosítani tudják a felnőtt felügyeletet. A táborok ideális megoldást nyújtanak erre a problémára: a gyerekekre nemcsak vigyáznak, de jó esetben tanulnak is valamit, ha pedig ottalvós a tábor, akkor a szülők számára is jut egy kis kikapcsolódás. De ennek ára van.

Az energiaárak elszállását és az infláció megugrását követően a gyerektáborok is megdrágultak, az ottalvós, programokban bővelkedő táborok ára gyerekenként akár már a százezer forintos határt is átlépte. A Táborfigyelő oldalán azt írják, hogy az ottalvós táborok átlagosan 70, a napközisek 45 ezer forintba kerülnek, és az elmúlt öt évben átlagosan másfélszeresére emelkedett a táborok részvételi díja – az áremelkedés egyik fő hajtóereje az étkeztetés megdrágulása, ami nem meglepő, hiszen Magyarországon európai viszonylatban is rekorder volt az élelmiszer-infláció.

Így aztán ha valaki a kormány által preferált számú gyereket nevel, és idén ottalvós táborba szerette volna küldeni mind a hármat, minimum 210 ezer forintos kiadással találta szembe magát.

Ebbe a mezőnybe robbantak be a Magyar Honvédség által szervezett táborok, amelyek célja a gyerekek megismertetése a hadsereg működésével, természetesen azzal a nem titkolt elképzeléssel, hogy az itt kapott élmények hatására később talán kedvük lesz katonának állni. A Táborfigyelő szerint a 2023-as szezon

harmadik legnépszerűbb táborozási formája a honvédelmi tábor lett, több mint négyezer résztvevővel.

A táborok rengeteg helyszínen voltak elérhetőek idén, tematikailag pedig főként a harcászatra voltak felfűzve, de tartottak légvédelmi, logisztikai, felderítő, rádiókommunikációs és önvédelmi táborokat is. Tematikától függetlenül minden táborban megjelentek klasszikus honvédségi elemek, mint az alaki fogások, a testnevelés és a katonai szervezetek bemutatkozása, de volt paintball, elsősegélynyújtás, légpuskalövészet, tereptan, túlélési ismeretek is.

Sok gyerek számára ezek biztosan izgalmasan hangzanak, míg a szülőket az is motiválhatta a többi, nem fegyveres testülethez csábító, államilag nem támogatott tábor választásával szemben, hogy a honvédelmi táborok olcsók. Nagyon olcsók.

A honvédségi tábor részvételi díja idén naponta és fejenként 3500 forint volt, ez tartalmazta a szállást, a napi ötszöri étkezést és a programokat is. Így egy ötnapos tábor részvételi díja 17,5 ezer, egy hatnaposé 21 ezer forint volt, ami még a 2020-ban bevezetett, kifejezetten a Covid-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került családok számára kitalált minimalista táboroknál is olcsóbb. (Ezek jellemzően csak gyerekfelügyeletet biztosítanak, napközis formában, minimális programmal, maximum 27 ezer forintig.) Ehhez képest egy honvédségi táborban minden felszerelés és felügyelet biztosítva van, a programokról nem is beszélve.

A programsorozat egybeesik a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal, melynek célja, hogy tíz év alatt (2026-ig) felfejlessze a Magyar Honvédséget, nemcsak technikai, hanem személyi oldalról is.

A toborzás azonban nehézkes, ami egyébként nem magyar sajátosság. Az Egyesült Államokban például szinte minden területen toborzási krízis kezdett kibontakozni, néhány kivételtől eltekintve sehol sem sikerül elérni a kitűzött újonclétszámot – a hadseregből 10 ezer ember hiányzik, a haditengerészettől 6 ezer, a légierőtől több mint 2 ezer, egyedül a tengerészgyalogság tudta magához csábítani az előre megcélzott újoncszámot, többletet pedig csak az űrhaderő tudott elérni. Egyértelműen azonosítható ok nincs, de könnyű felsorolni párat: az új generációnak már nincs akkora motivációja, mint azoknak, akik emlékeznek a 2001. szeptember 11-i merényletekre, azóta pedig az iraki és az afganisztáni háborúk sikertelensége szintén negatívan befolyásolhatta a jelentkezési kedvet.

A Magyar Honvédség a rendszerváltás után sokáig tetszhalott állapotban volt – a szovjet technológia és géppark már a nyolcvanas években sem számított jónak, később pedig a NATO-csatlakozás miatt az új védelmi szövetség nyújtotta biztonságérzet tette elodázhatóvá a honvédség modernizálását. Ráadásul a délszláv háborút leszámítva egészen a Krím orosz megszállásáig nem történt olyan hadi esemény a közelben, ami arra adhatott volna okot, hogy a költségvetési kiadások között előrébb sorolják a hadsereg igényeit.

Viszont mire a tízéves Zrínyi 2026 program elindult, már több olyan esemény is történt, ami indokolttá tette a modernizálás megkezdését. 2008-ban Oroszország megtámadta Grúziát, 2014-ben magához csatolta Ukrajnából a Krím-félszigetet, Kelet-Ukrajnában a közvetlen beavatkozás mellett szakadár csapatokat fegyverzett fel. Az orosz térhódítás a posztszovjet országokban komoly aggodalmat váltott ki, Lengyelország már az orosz-grúz háború idején modernizálni kezdte a hadseregét, Litvánia 2016-ban visszaállította a sorkatonaságot, Romániában pedig az utóbbi hónapokban pedzegették ennek lehetőségét.

Bár a honvédelmi táborokban való részvétel nem jár semmilyen kötelezettséggel később, felmerült, hogy például a hátrányos helyzetű régiókban más alternatíva híján a honvédségi tábor adja az egyetlen impulzust a gyerekeknek karrier szempontjából.

Az csak a honvédség kötelékébe jelentkezők kikérdezése alapján derülhet ki, hogy az államnak megtérül-e a gyerektáborok támogatása, az idei népszerűség hatása pedig értelemszerűen csak évekkel később mutatkozhat meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFegyverismeret, lőgyakorlat – így neveli hazafiasságra a középiskolásokat a honvédségA magyar haderőfejlesztéssel párhuzamosan zajlik a hadsereg „társadalmiasítása" és a hazafias nevelésen keresztül utánpótlás-programja is – jelentős részben az iskolákban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékéreA német Rheinmetall és a magyar állam cégei gyártanak majd fegyvereket a várpalotai védelmi ipari parkban, aminek a környékét sok pénzzel tolja meg most a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyerekek hadsereg honvédelem magyar honvédség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.