Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 10:06 Élet

Nem lehet majd elmaszatolni, hogy tényleg szennyeznek-e az akkugyárak

Az étrendi ajánlás töredékét teszi ki az a lítiummennyiség, amit átlagos folyadékfogyasztás mellett a magyarországi ivóvízzel a szervezetünkbe vihetünk, derül ki Dobosy Péter, Illés Ádám, Endrédi Anett és Záray Gyula Nature-ben publikált kutatásából.

  • A csapvizet a fővárosban és a megyeszékhelyeken, a Duna vizét országszerte tíz mérési ponton vizsgálták meg a kutatók, továbbá 16 ásványvizet adó kútból is vettek mintát. Mindez 2021 és 2022 szeptembere között történt.

Miért fontos ez? Az akkumulátoripari beruházások nyomán egyre többször merülnek fel a víz szennyezésével kapcsolatos aggodalmak. Amellett, hogy a most ismertetett mérések megnyugtató eredményekre vezetnek, jó referenciaként szolgálnak majd a nemrégiben bejelentett üzemlétesítések hatásvizsgálatakor.

  • Nem csak lítiummal szennyezhetik az akkumulátorgyárak és a kapcsolódó létesítmények a vizet, hanem például a működésük során használt oldószerekkel is. Jó példa erre a katódgyártáskor használt N-metil-2-pirrolidon (NMP), ami toxikus, irritáló és magzatkárosító hatású. A gödi Samsung gyár közelében lévő öntözőkutakban kimutatható volt az NMP.

Számokban: a lítium napi ajánlott adagja 1 milligramm egy 70 kilogrammos felnőtt számára. Az ivóvíz átlagosan literenként öt mikrogrammot tartalmaz az alkálifémből, napi két liter víz elfogyasztása tehát az ajánlott mennyiség apró töredékét fedezi csak.

  • A lítium az ajánlott mennyiségben jótékony hatással van a testi és a lelki egészségre, és a korai magzati fejlődésben is szerepe van.

Mi várható? Az iparág magyarországi térnyerésével egyre nagyobb figyelem övezi az akkumulátorgyártás környezetre gyakorolt hatását. Mivel a beruházások ügye politikai kérdés is Magyarországon, a hatásvizsgálatok szempontjából kulcsfontosságúvá válnak a tudományos, független szakértői lektoráláson (peer review) átesett publikációkban bemutatott eredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor is kockázatos lehet egy akkumulátorüzem, ha csak egy részegység gyártására képesUtánajártunk, hogy milyen kockázatokkal járnak az akkumulátorgyártás egyes lépései.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ hat legnagyobb akkugyártójából már négy lesz jelen itthon a BYD üzemének beindulása utánSzijjártó Péter szerint idén is kínai cégek hozhatják a legtöbb beruházást Magyarországra, miközben Európa éppen leépíti a kínai projekteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pávatáncban többet segíthet az akkugyártás Magyarországnak, mint a felzárkózásbanA gazdasági racionalitás talaján nehéz jó okot találni az akkugyártás támogatására, de a változó világrend és a külpolitikai pávatánc magyarázhatja a dolgot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet akkumulátorgyár ivóvíz lítium víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.