Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 10:06 Élet

Nem lehet majd elmaszatolni, hogy tényleg szennyeznek-e az akkugyárak

Az étrendi ajánlás töredékét teszi ki az a lítiummennyiség, amit átlagos folyadékfogyasztás mellett a magyarországi ivóvízzel a szervezetünkbe vihetünk, derül ki Dobosy Péter, Illés Ádám, Endrédi Anett és Záray Gyula Nature-ben publikált kutatásából.

  • A csapvizet a fővárosban és a megyeszékhelyeken, a Duna vizét országszerte tíz mérési ponton vizsgálták meg a kutatók, továbbá 16 ásványvizet adó kútból is vettek mintát. Mindez 2021 és 2022 szeptembere között történt.

Miért fontos ez? Az akkumulátoripari beruházások nyomán egyre többször merülnek fel a víz szennyezésével kapcsolatos aggodalmak. Amellett, hogy a most ismertetett mérések megnyugtató eredményekre vezetnek, jó referenciaként szolgálnak majd a nemrégiben bejelentett üzemlétesítések hatásvizsgálatakor.

  • Nem csak lítiummal szennyezhetik az akkumulátorgyárak és a kapcsolódó létesítmények a vizet, hanem például a működésük során használt oldószerekkel is. Jó példa erre a katódgyártáskor használt N-metil-2-pirrolidon (NMP), ami toxikus, irritáló és magzatkárosító hatású. A gödi Samsung gyár közelében lévő öntözőkutakban kimutatható volt az NMP.

Számokban: a lítium napi ajánlott adagja 1 milligramm egy 70 kilogrammos felnőtt számára. Az ivóvíz átlagosan literenként öt mikrogrammot tartalmaz az alkálifémből, napi két liter víz elfogyasztása tehát az ajánlott mennyiség apró töredékét fedezi csak.

  • A lítium az ajánlott mennyiségben jótékony hatással van a testi és a lelki egészségre, és a korai magzati fejlődésben is szerepe van.

Mi várható? Az iparág magyarországi térnyerésével egyre nagyobb figyelem övezi az akkumulátorgyártás környezetre gyakorolt hatását. Mivel a beruházások ügye politikai kérdés is Magyarországon, a hatásvizsgálatok szempontjából kulcsfontosságúvá válnak a tudományos, független szakértői lektoráláson (peer review) átesett publikációkban bemutatott eredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor is kockázatos lehet egy akkumulátorüzem, ha csak egy részegység gyártására képesUtánajártunk, hogy milyen kockázatokkal járnak az akkumulátorgyártás egyes lépései.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ hat legnagyobb akkugyártójából már négy lesz jelen itthon a BYD üzemének beindulása utánSzijjártó Péter szerint idén is kínai cégek hozhatják a legtöbb beruházást Magyarországra, miközben Európa éppen leépíti a kínai projekteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pávatáncban többet segíthet az akkugyártás Magyarországnak, mint a felzárkózásbanA gazdasági racionalitás talaján nehéz jó okot találni az akkugyártás támogatására, de a változó világrend és a külpolitikai pávatánc magyarázhatja a dolgot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet akkumulátorgyár ivóvíz lítium víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Fontos

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?