Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 10. 10:06 Élet

Nem lehet majd elmaszatolni, hogy tényleg szennyeznek-e az akkugyárak

Az étrendi ajánlás töredékét teszi ki az a lítiummennyiség, amit átlagos folyadékfogyasztás mellett a magyarországi ivóvízzel a szervezetünkbe vihetünk, derül ki Dobosy Péter, Illés Ádám, Endrédi Anett és Záray Gyula Nature-ben publikált kutatásából.

  • A csapvizet a fővárosban és a megyeszékhelyeken, a Duna vizét országszerte tíz mérési ponton vizsgálták meg a kutatók, továbbá 16 ásványvizet adó kútból is vettek mintát. Mindez 2021 és 2022 szeptembere között történt.

Miért fontos ez? Az akkumulátoripari beruházások nyomán egyre többször merülnek fel a víz szennyezésével kapcsolatos aggodalmak. Amellett, hogy a most ismertetett mérések megnyugtató eredményekre vezetnek, jó referenciaként szolgálnak majd a nemrégiben bejelentett üzemlétesítések hatásvizsgálatakor.

  • Nem csak lítiummal szennyezhetik az akkumulátorgyárak és a kapcsolódó létesítmények a vizet, hanem például a működésük során használt oldószerekkel is. Jó példa erre a katódgyártáskor használt N-metil-2-pirrolidon (NMP), ami toxikus, irritáló és magzatkárosító hatású. A gödi Samsung gyár közelében lévő öntözőkutakban kimutatható volt az NMP.

Számokban: a lítium napi ajánlott adagja 1 milligramm egy 70 kilogrammos felnőtt számára. Az ivóvíz átlagosan literenként öt mikrogrammot tartalmaz az alkálifémből, napi két liter víz elfogyasztása tehát az ajánlott mennyiség apró töredékét fedezi csak.

  • A lítium az ajánlott mennyiségben jótékony hatással van a testi és a lelki egészségre, és a korai magzati fejlődésben is szerepe van.

Mi várható? Az iparág magyarországi térnyerésével egyre nagyobb figyelem övezi az akkumulátorgyártás környezetre gyakorolt hatását. Mivel a beruházások ügye politikai kérdés is Magyarországon, a hatásvizsgálatok szempontjából kulcsfontosságúvá válnak a tudományos, független szakértői lektoráláson (peer review) átesett publikációkban bemutatott eredmények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkkor is kockázatos lehet egy akkumulátorüzem, ha csak egy részegység gyártására képesUtánajártunk, hogy milyen kockázatokkal járnak az akkumulátorgyártás egyes lépései.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA világ hat legnagyobb akkugyártójából már négy lesz jelen itthon a BYD üzemének beindulása utánSzijjártó Péter szerint idén is kínai cégek hozhatják a legtöbb beruházást Magyarországra, miközben Európa éppen leépíti a kínai projekteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA pávatáncban többet segíthet az akkugyártás Magyarországnak, mint a felzárkózásbanA gazdasági racionalitás talaján nehéz jó okot találni az akkugyártás támogatására, de a változó világrend és a külpolitikai pávatánc magyarázhatja a dolgot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet akkumulátorgyár ivóvíz lítium víz Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.