Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

(Kollégánk az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.)

A főleg sivatagos, pár évtizeddel ezelőttig gyéren lakott Arizona benépesedésében számottevő szerepet játszott a golf. A légkondik elterjedése után tömegével költöztek nyugdíjaskorúak az Egyesült Államok északi államaiból Arizonába az állandó napsütés és az enyhe tél miatt. A betelepülő nyugdíjasok egyik kedvenc időtöltése lett a golfozás, ennek köszönhetően mára Florida mellett Arizona az USA golfközpontja.

Arizonában a lakosság döntő többsége a sivatagban él, egyre komolyabb kihívást jelent azonban a vízhiány. A víztározók és a talajvíz szintje folyamatosan apad, a sorozatos aszályok miatt pedig az USA délnyugati részén az elmúlt hónapokban fokozatosan korlátozni kezdték a vízfogyasztást.

Az arizonai vízügyi hatóság a golfklubok vízfogyasztását is mérsékelni próbálta, azonban kemény ellenállással találkozott a részükről. A vízügyi hatóságtól a golfklubok fogyasztásáról kikért adatok alapján az látszik, hogy az elmúlt két évtizedben az arizonai golfklubok 30-50 százaléka minden évben több vizet fogyasztott a vízügyi hatóság által meghatározott kvótánál*Bár a kvóták csak a golfklubok mintegy felére kötelező érvényűek: azokra a golfklubokra, amelyek használnak talajvizet. . Az egyik golfklub 16 éven át használt többet a számára megengedett mennyiségnél. A túlfogyasztása 25 ezer háztartás éves felhasználását fedezte volna.

Míg az arizonai golfklubok a fenntarthatóság úttörőinek állítják be magukat, akik innovatív megoldásokkal folyamatosan fejlesztik vízfelhasználásukat, az adatok alapján nem csökkent az iparág vízfogyasztása az elmúlt két évtizedben.

A vízügyi hatóság eszköztelennek tűnik a golfklubok túlfogyasztása ellen. A hatóság jogköre alapból nem terjed ki a klubok mintegy felére, mivel azok nem használnak talajvizet. Azonban azokat a golfklubokat sem éri semmilyen komoly következmény, amelyek talajvizet használnak és évek óta túllépik a hivatalosan felhasználható mennyiséget. A hatóság ugyanis büntetés helyett a golfklubok együttműködését keresi, ezt a hozzáállást viszont az adatok alapján kihasználják a klubok.

A teljes cikket (angolul) ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdére vitték a vizet, de ez jó eséllyel sovány vigasz a vízhiánnyal küzdőknekValamennyire segíthet a kockázatok ellensúlyozásában, ha lehet spekulálni a víz árfolyamára, de szakértők szerint csak korlátozottan, és más hátrányai is lehetnek a tőzsdei bevezetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszáradA világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány AfrikábanAz utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok Arizona golf víz vízgazdálkodás vízhiány vízválság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.