Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

(Kollégánk az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.)

A főleg sivatagos, pár évtizeddel ezelőttig gyéren lakott Arizona benépesedésében számottevő szerepet játszott a golf. A légkondik elterjedése után tömegével költöztek nyugdíjaskorúak az Egyesült Államok északi államaiból Arizonába az állandó napsütés és az enyhe tél miatt. A betelepülő nyugdíjasok egyik kedvenc időtöltése lett a golfozás, ennek köszönhetően mára Florida mellett Arizona az USA golfközpontja.

Arizonában a lakosság döntő többsége a sivatagban él, egyre komolyabb kihívást jelent azonban a vízhiány. A víztározók és a talajvíz szintje folyamatosan apad, a sorozatos aszályok miatt pedig az USA délnyugati részén az elmúlt hónapokban fokozatosan korlátozni kezdték a vízfogyasztást.

Az arizonai vízügyi hatóság a golfklubok vízfogyasztását is mérsékelni próbálta, azonban kemény ellenállással találkozott a részükről. A vízügyi hatóságtól a golfklubok fogyasztásáról kikért adatok alapján az látszik, hogy az elmúlt két évtizedben az arizonai golfklubok 30-50 százaléka minden évben több vizet fogyasztott a vízügyi hatóság által meghatározott kvótánál*Bár a kvóták csak a golfklubok mintegy felére kötelező érvényűek: azokra a golfklubokra, amelyek használnak talajvizet. . Az egyik golfklub 16 éven át használt többet a számára megengedett mennyiségnél. A túlfogyasztása 25 ezer háztartás éves felhasználását fedezte volna.

Míg az arizonai golfklubok a fenntarthatóság úttörőinek állítják be magukat, akik innovatív megoldásokkal folyamatosan fejlesztik vízfelhasználásukat, az adatok alapján nem csökkent az iparág vízfogyasztása az elmúlt két évtizedben.

A vízügyi hatóság eszköztelennek tűnik a golfklubok túlfogyasztása ellen. A hatóság jogköre alapból nem terjed ki a klubok mintegy felére, mivel azok nem használnak talajvizet. Azonban azokat a golfklubokat sem éri semmilyen komoly következmény, amelyek talajvizet használnak és évek óta túllépik a hivatalosan felhasználható mennyiséget. A hatóság ugyanis büntetés helyett a golfklubok együttműködését keresi, ezt a hozzáállást viszont az adatok alapján kihasználják a klubok.

A teljes cikket (angolul) ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdére vitték a vizet, de ez jó eséllyel sovány vigasz a vízhiánnyal küzdőknekValamennyire segíthet a kockázatok ellensúlyozásában, ha lehet spekulálni a víz árfolyamára, de szakértők szerint csak korlátozottan, és más hátrányai is lehetnek a tőzsdei bevezetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszáradA világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány AfrikábanAz utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

Élet amerikai egyesült államok Arizona golf víz vízgazdálkodás vízhiány vízválság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.