Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

(Kollégánk az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.)

A főleg sivatagos, pár évtizeddel ezelőttig gyéren lakott Arizona benépesedésében számottevő szerepet játszott a golf. A légkondik elterjedése után tömegével költöztek nyugdíjaskorúak az Egyesült Államok északi államaiból Arizonába az állandó napsütés és az enyhe tél miatt. A betelepülő nyugdíjasok egyik kedvenc időtöltése lett a golfozás, ennek köszönhetően mára Florida mellett Arizona az USA golfközpontja.

Arizonában a lakosság döntő többsége a sivatagban él, egyre komolyabb kihívást jelent azonban a vízhiány. A víztározók és a talajvíz szintje folyamatosan apad, a sorozatos aszályok miatt pedig az USA délnyugati részén az elmúlt hónapokban fokozatosan korlátozni kezdték a vízfogyasztást.

Az arizonai vízügyi hatóság a golfklubok vízfogyasztását is mérsékelni próbálta, azonban kemény ellenállással találkozott a részükről. A vízügyi hatóságtól a golfklubok fogyasztásáról kikért adatok alapján az látszik, hogy az elmúlt két évtizedben az arizonai golfklubok 30-50 százaléka minden évben több vizet fogyasztott a vízügyi hatóság által meghatározott kvótánál*Bár a kvóták csak a golfklubok mintegy felére kötelező érvényűek: azokra a golfklubokra, amelyek használnak talajvizet. . Az egyik golfklub 16 éven át használt többet a számára megengedett mennyiségnél. A túlfogyasztása 25 ezer háztartás éves felhasználását fedezte volna.

Míg az arizonai golfklubok a fenntarthatóság úttörőinek állítják be magukat, akik innovatív megoldásokkal folyamatosan fejlesztik vízfelhasználásukat, az adatok alapján nem csökkent az iparág vízfogyasztása az elmúlt két évtizedben.

A vízügyi hatóság eszköztelennek tűnik a golfklubok túlfogyasztása ellen. A hatóság jogköre alapból nem terjed ki a klubok mintegy felére, mivel azok nem használnak talajvizet. Azonban azokat a golfklubokat sem éri semmilyen komoly következmény, amelyek talajvizet használnak és évek óta túllépik a hivatalosan felhasználható mennyiséget. A hatóság ugyanis büntetés helyett a golfklubok együttműködését keresi, ezt a hozzáállást viszont az adatok alapján kihasználják a klubok.

A teljes cikket (angolul) ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdére vitték a vizet, de ez jó eséllyel sovány vigasz a vízhiánnyal küzdőknekValamennyire segíthet a kockázatok ellensúlyozásában, ha lehet spekulálni a víz árfolyamára, de szakértők szerint csak korlátozottan, és más hátrányai is lehetnek a tőzsdei bevezetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszáradA világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány AfrikábanAz utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok Arizona golf víz vízgazdálkodás vízhiány vízválság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.