Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

(Kollégánk az elmúlt évet az Egyesült Államokban töltötte egy újságírói ösztöndíjjal, ahol többek között egy hónapig dolgozott a 15 legnagyobb amerikai napilap közé tartozó The Arizona Republicnál. Az ott eltöltött ideje alatt az arizonai golfklubok vízfogyasztásáról írt cikket, amely a napokban jelent meg az újság címlapján, a főbb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.)

A főleg sivatagos, pár évtizeddel ezelőttig gyéren lakott Arizona benépesedésében számottevő szerepet játszott a golf. A légkondik elterjedése után tömegével költöztek nyugdíjaskorúak az Egyesült Államok északi államaiból Arizonába az állandó napsütés és az enyhe tél miatt. A betelepülő nyugdíjasok egyik kedvenc időtöltése lett a golfozás, ennek köszönhetően mára Florida mellett Arizona az USA golfközpontja.

Arizonában a lakosság döntő többsége a sivatagban él, egyre komolyabb kihívást jelent azonban a vízhiány. A víztározók és a talajvíz szintje folyamatosan apad, a sorozatos aszályok miatt pedig az USA délnyugati részén az elmúlt hónapokban fokozatosan korlátozni kezdték a vízfogyasztást.

Az arizonai vízügyi hatóság a golfklubok vízfogyasztását is mérsékelni próbálta, azonban kemény ellenállással találkozott a részükről. A vízügyi hatóságtól a golfklubok fogyasztásáról kikért adatok alapján az látszik, hogy az elmúlt két évtizedben az arizonai golfklubok 30-50 százaléka minden évben több vizet fogyasztott a vízügyi hatóság által meghatározott kvótánál*Bár a kvóták csak a golfklubok mintegy felére kötelező érvényűek: azokra a golfklubokra, amelyek használnak talajvizet. . Az egyik golfklub 16 éven át használt többet a számára megengedett mennyiségnél. A túlfogyasztása 25 ezer háztartás éves felhasználását fedezte volna.

Míg az arizonai golfklubok a fenntarthatóság úttörőinek állítják be magukat, akik innovatív megoldásokkal folyamatosan fejlesztik vízfelhasználásukat, az adatok alapján nem csökkent az iparág vízfogyasztása az elmúlt két évtizedben.

A vízügyi hatóság eszköztelennek tűnik a golfklubok túlfogyasztása ellen. A hatóság jogköre alapból nem terjed ki a klubok mintegy felére, mivel azok nem használnak talajvizet. Azonban azokat a golfklubokat sem éri semmilyen komoly következmény, amelyek talajvizet használnak és évek óta túllépik a hivatalosan felhasználható mennyiséget. A hatóság ugyanis büntetés helyett a golfklubok együttműködését keresi, ezt a hozzáállást viszont az adatok alapján kihasználják a klubok.

A teljes cikket (angolul) ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTőzsdére vitték a vizet, de ez jó eséllyel sovány vigasz a vízhiánnyal küzdőknekValamennyire segíthet a kockázatok ellensúlyozásában, ha lehet spekulálni a víz árfolyamára, de szakértők szerint csak korlátozottan, és más hátrányai is lehetnek a tőzsdei bevezetésnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszáradA világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány AfrikábanAz utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt.

Élet amerikai egyesült államok Arizona golf víz vízgazdálkodás vízhiány vízválság Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 18:03 Élet

Nem tanul jobban a gyerek, ha a szülő segíti a házi feladat megírásában

Sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolja az otthoni szülői segítség az általános iskolás gyerekek tanulmányi teljesítményét.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.