Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 19. 12:47 Világ

Elképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány Afrikában

Az utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt. Az ENSZ ma közzétett jelentése szerint világszerte a nyolcvanas évek óta évi egy százalékkal nő a felhasznált víz mennyisége, a jelenlegi szintről pedig 30 százalékos ugrást várható 2030-ig.

Manapság kétmilliárd ember él olyan országokban, ahol problémát jelent a vízhez jutás, és a jövő Afrikában tűnik a legsötétebbnek ebből a szempontból. Az ENSZ előrejelzése szerint a kontinens jelenleg 2,5 milliárdos népessége majdnem a duplájára nő 2050-re, miközben a városi lakosság aránya 43-ról 59 százalékra ugrik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz afrikai városok nőnek a leggyorsabban a világonAz ENSZ szerint 2018 és 2035 között a világ leggyorsabban népesedő városai között az első tíz Afrikában lesz.

Ennek nyomán természetesen a mezőgazdaság vízigénye is nőni fog, miközben el kellene látni az embereket is. Az Afrikai Fejlesztési Bank tavalyi tanulmánya szerint a földrészen 66 milliárd dollárt kellene költeni a vízellátásra és csatornázásra, az összeg nagy részének azonban nem látszik a fedezete. A megtérülés nem tűnik megfelelőnek a magántőke számára, az állami beruházásokat pedig rövid távú politikai megfontolások, valamint az adósságproblémák akadályozzák.

A helyzet sok országban már most is súlyos. Az egyébként is tragikus gazdasági helyzetű Zimbabwe két legnagyobb városában 

jegyrendszert kellett bevezetni a vízre a hosszan tartó szárazság nyomán.

A szomszédos Mozambik fővárosában január óta egyes napokon egyáltalán nem folyik víz a csapból a víztározók alacsony szintje miatt.

A dél-afrikai Fokváros tavaly napokra volt a vízszolgáltatás leállásától, Elefántcsontpart második legnagyobb városában viszont ez be is következett az esők elmaradása miatt. Súlyos a helyzet Ghána közel 5 milliós fővárosában is. A Bloomberg cikkében megszólaló egyik helyi lakos szerint a vízszolgáltató két éve ígéri a javulást, de nem történik semmi. Egy sorstársa arról számolt be, hogy hetente egyszer folyik csak víz a csapból, akkor is éjszaka. Ilyenkor tölti fel a készleteket a lehető legjobban, ám nem tartanak ki egy héten keresztül, és ilyenkor a WC-t sem tudja leöblíteni.

Átfogó infrastruktúrafejlesztés nélkül a helyzet biztosan tovább fog romlani, nemcsak a népesség növekedése, hanem a klímaváltozás miatt is, amely a mostaninál is szélsőségesebbé teheti a csapadék eloszlását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika klímaváltozás népességnövekedés vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.