Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. március 19. 12:47 Világ

Elképesztő állapotokhoz vezet a vízhiány Afrikában

Az utóbbi hónapokban egyre több afrikai nagyvárosban alakult ki súlyos vízhiány a szárazság, a gyorsan növekvő népesség és az elégtelen beruházások miatt. Az ENSZ ma közzétett jelentése szerint világszerte a nyolcvanas évek óta évi egy százalékkal nő a felhasznált víz mennyisége, a jelenlegi szintről pedig 30 százalékos ugrást várható 2030-ig.

Manapság kétmilliárd ember él olyan országokban, ahol problémát jelent a vízhez jutás, és a jövő Afrikában tűnik a legsötétebbnek ebből a szempontból. Az ENSZ előrejelzése szerint a kontinens jelenleg 2,5 milliárdos népessége majdnem a duplájára nő 2050-re, miközben a városi lakosság aránya 43-ról 59 százalékra ugrik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz afrikai városok nőnek a leggyorsabban a világonAz ENSZ szerint 2018 és 2035 között a világ leggyorsabban népesedő városai között az első tíz Afrikában lesz.

Ennek nyomán természetesen a mezőgazdaság vízigénye is nőni fog, miközben el kellene látni az embereket is. Az Afrikai Fejlesztési Bank tavalyi tanulmánya szerint a földrészen 66 milliárd dollárt kellene költeni a vízellátásra és csatornázásra, az összeg nagy részének azonban nem látszik a fedezete. A megtérülés nem tűnik megfelelőnek a magántőke számára, az állami beruházásokat pedig rövid távú politikai megfontolások, valamint az adósságproblémák akadályozzák.

A helyzet sok országban már most is súlyos. Az egyébként is tragikus gazdasági helyzetű Zimbabwe két legnagyobb városában 

jegyrendszert kellett bevezetni a vízre a hosszan tartó szárazság nyomán.

A szomszédos Mozambik fővárosában január óta egyes napokon egyáltalán nem folyik víz a csapból a víztározók alacsony szintje miatt.

A dél-afrikai Fokváros tavaly napokra volt a vízszolgáltatás leállásától, Elefántcsontpart második legnagyobb városában viszont ez be is következett az esők elmaradása miatt. Súlyos a helyzet Ghána közel 5 milliós fővárosában is. A Bloomberg cikkében megszólaló egyik helyi lakos szerint a vízszolgáltató két éve ígéri a javulást, de nem történik semmi. Egy sorstársa arról számolt be, hogy hetente egyszer folyik csak víz a csapból, akkor is éjszaka. Ilyenkor tölti fel a készleteket a lehető legjobban, ám nem tartanak ki egy héten keresztül, és ilyenkor a WC-t sem tudja leöblíteni.

Átfogó infrastruktúrafejlesztés nélkül a helyzet biztosan tovább fog romlani, nemcsak a népesség növekedése, hanem a klímaváltozás miatt is, amely a mostaninál is szélsőségesebbé teheti a csapadék eloszlását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miattMegjelent egy könyv, ami szerint nagyon racionális rettegni az éghajlati katasztrófa miatt, mert a mi életünket is ketté fogja törni. Nehéz vitatkozni vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika klímaváltozás népességnövekedés vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.