Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 13. 13:36 Világ

Az afrikai városok nőnek a leggyorsabban a világon

Az a telek, amit 2007-ben 450 dollárért vettek meg Mali fővárosában, ma 11 ezer dollárt ér. A bamakói földárak elszállása annak a következménye, hogy szinte észrevétlenül, de Afrika a világ leggyorsabban urbanizálódó kontinensévé vált – írja a Financial Times.

Az ENSZ becslése szerint 2018 és 2035 között a világ 10 leggyorsabban növekvő városa afrikai lesz. A felgyorsult városiasodás ugyanakkor egyre nagyobb logisztikai problémát is okoz a pénztelen hatóságoknak a kontinensen. A Világgazdasági Fórum a földrész leggyorsabban növekvő városait gyűjtötte össze, a lakosság óránkénti gyarapodása alapján:

A Világbank egy tanulmánya szerint Fekete-Afrikában ma 472 millió ember él városokban, ám a magas születésszám és a belső vándorlás miatt a városi lakosság 2040-ig megduplázódhat, így eléri az egymilliárd főt. Ezzel a tempóval pedig az itteni települések messze lehagynának minden más várost a világon.

A gyorsuló urbanizáció is az oka, hogy egy ideje mindenhol Afrika felemelkedését emlegetik, a McKinsey 2016-ban elemzést is készített a földrész termelékenységének motorját adó gazdaságokról.

A cég becslése szerint 2015 és 2045 között évi 24 millió fővel növekedhet a városi lakosság Afrikában, miközben Indiában csak 11 milliós, Kínában pedig 9 milliós lehet ez a bővülés. Emellett megmutatták, hogy az urbanizáció erősen összefügg a reál GDP-növekedéssel, ugyanis a városok termelékenysége több mint a duplája a vidékének. Az alábbi ábra az egyes kontinensek, térségek városi lakosságának múltbeli és várható számát, illetve arányát mutatja. 

Ugyanakkor a városok terjeszkedésének menedzselése komoly nehézségekkel is jár, a közszolgáltatások, a lakhatás, a bűnözés és a népsűrűség megugrása mind hatalmas kihívás.

Egy bamakói egyetemi tanár szerint a város egyenesen egy időzített bomba, ugyanis nincs elég erőforrása és intézményi kapacitása megbirkózni a növekedéssel. Még egy rendes földhivatali nyilvántartás sincs, ami miatt évekig mennek a perek ugyanazokért a földterületekért. Emellett a gyors népességbővülés a közszolgáltatásokat is túlterhelte, ennek ellenére egyáltalán nincs terv arra, hogyan kellene alkalmazkodnia az út-, a víz- és az áramhálózatnak vagy a tömegközlekedésnek a terjeszkedéshez.

A Világbanknál a kontinens fejlődéséért felelős vezető közgazdász állítja, az urbanizáció jóval gyorsabban történik, mint ahogyan azt a jövedelmek diktálnák. Miközben a lakosság 40 százaléka városokban él, az egy főre jutó GDP csak 1100 dollár. Ázsiában 3500 dollárnyi jövedelem jutott egy főre, amikor a kontinens ugyanitt tartott az urbanizációban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra kétmilliós nagyváros lesz Budapest húsz év múlvaA vidék viszont elnéptelenedhet, Miskolc lakossága például a harmadával eshet vissza. Ezt jósolja az Európai Bizottság kutatóközpontjának hosszú távú modellje.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Afrika fejlődés urbanizáció város Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.