Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. december 13. 12:12 Világ

Tőzsdére vitték a vizet, de ez jó eséllyel sovány vigasz a vízhiánnyal küzdőknek

Kedd óta az olyan hagyományos termékek mellett, mint amilyen az arany, az olaj, a szójabab vagy akár a bitcoin, vízzel is lehet kereskedni a chicagói tőzsdén (Chicago Mercantile Exchange, CME). 

A CME-n a víz határidős termékként lesz elérhető, ami azt jelenti, hogy a termék megvételének időpontja nem egyezik meg a termék átvételének időpontjával. Ez ebben a konkrét esetben azt jelenti, hogy januári határidővel lehet vizet venni a chicagói tőzsdén. A CME 1,1 milliárd dollár értékben bocsátott ki opciós szerződéseket erre a piacra, ahol az árfolyamot a két éve indított Nasdaq Veles California vízindexe határozza meg. Ez az index hetente adja meg a kaliforniai víz árát az állam öt legnagyobb vízpiacának térfogatalapú átlagára alapján.

Az új tőzsdei terméket idén szeptemberben jelentették be, amikor az ország nyugati partja és Kalifornia állam egy nyolcéves aszály végén járt, sorra dőltek a melegrekordok és hatalmas erdőtüzek pusztítottak. A CME az első tőzsde az országban, ahol lehet vízzel kereskedni, illetve az árfolyam változásaira spekulálni. A víz tőzsdei megjelenése után szinte egyből meg is kötöttek két szerződést, azonban a CME nem fedte fel, hogy kik voltak a vevők.

A Bloombergnek annyit azért elárultak, hogy nagy kaliforniai mezőgazdasági cégek, víziközművek és intézményi befektetők, például alapkezelők és hedge fundok is érdeklődtek. Clay Landry, a WestWater Research ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a határidős ügyletek kötői első körben a mezőgazdasági vállalkozások lesznek, de a Wall Street felől is nagy érdeklődés látszik az új termék iránt. Landry szerint

az opció nem oldja meg teljesen a vízhiány problémáját, de csökkentheti valamelyest a vízhiány pénzügyi kockázatait a cégeknél.

A klímaváltozás következményei, az aszályok, valamint a népességnövekedés és a környezetszennyezés mind olyan tényezők, amelyek a víz szűkös erőforrássá válását vetítik előre. Tim McCourt, a CME alternatív befektetési termékekért felelős igazgatója arról beszélt, hogy jelenleg nagyjából kétmilliárd embert érint a világon a vízhiány, és egyes becslések szerint négy éven belül a Föld kétharmadán lesz valamilyen szinten hiány vízből. McCourt szerint a víz határidős kereskedelme a vízhiányból származó kockázatok kezelését teszi lehetővé a víztől jelentős mértékben függő gazdasági szereplők számára.

A Bloombergnek nyilatkozó Barton „Buzz” Thompson, a Standford Egyetem természeti erőforrásokra specializálódott jogászprofesszora azt mondta, hogy egyáltalán nem tudja, hogy a víz bevezetése a határidős piacokra sikeres lesz-e, és nem tekinti ezt a fejleményt jelentős változásnak a víz piacán. Thompson szerint az új kereskedelmi opció nem változtatja meg annak a kockázatát, hogy csökkenni fog a rendelkezésre álló víz mennyisége, a tőzsdei bevezetés egyszerűen csak reagál erre a folyamatra.

Mások ennél tovább is mennek a víz tőzsdei kereskedelmének kritikájában: a Financial Timesnak nyilatkozó befektetők és akadémikusok szerint a tőzsdei kereskedelem nem csökkenti érdemben a vízhiány pénzügyi kockázatait, ráadásul annak is fennáll a kockázata, hogy a tőzsdei kereskedelem a lakossági fogyasztók számára kedvezőtlenül fogja torzítani a víz árát.

Az első probléma az, hogy a víz piaca nagyon lokális, ami azt jelenti, hogy mivel a vizet nehéz szállítani, ezért az árat mindig csak a lokális kínálat határozza meg. Kaliforniában például csak a teljes állami vízkínálat nagyjából négy százalékával kereskednek. Ehhez kapcsolódik, hogy az USA egyes államaiban a helyi kormányzatok ártámogatást alkalmaznak, ami szintén korlátozza, hogy nagyobb kiterjedésű piac jöhessen létre. Ezért aztán az ország nagy részében nem lehet a kaliforniai vizet az árfolyamváltozások kilengése elleni biztosítékként használni.

A másik kockázat, hogy a spekuláció rövid távon mesterségesen felhajthatja az árakat a kaliforniai lakossági fogyasztók számára is. Az International Food Policy Research Institute 2009-es jelentése szerint ilyesmire 2007 és 2008 folyamán volt már példa több alapvető élelmiszer piacán.

John Reiter, a Cavalrei mezőgazdasági és vízügyi tanácsadócég alapítója a Financial Timesnak arról beszélt, hogy szerinte szükség van valamilyen pénzügyi megoldásra annak érdekében, hogy a gazdálkodók biztosítani tudják magukat az árfolyamingadozások ellen, de az egyszerű határidős vételi opció „nem több, mint fogadás az időjárásra”. Reiter szerint előremutatóbb lenne egy olyan opciós termék, ami a vevőknek bizonyos feltételek teljesülése esetén, és nem időhöz kötve biztosítana elővásárlási jogot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValódi kockázat, hogy sok magyar kivándorló új hazája kiszáradA világban 17 ország 1,8 milliárd lakóját fenyegeti komoly vízellátási válság kialakulásának kockázata a következő pár évben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás tőzsde víz vízhiány Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.