Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 14. 13:42 Élet

Az új veszélyhelyzet ellenére lejár a moratórium, nagy kilakoltatási hullám jöhet

Június 15-én, azaz holnap véget ér az a közel kétéves időszak, amikor Magyarországon nem lehetett senkit kilakoltatni, utcára tenni. A jogvédő civilek júliusban tömeges megkeresésekre készülnek, és jelentős kilakoltatási hullámra számítanak.

Ha megnézzük kicsit közelebbről a kilakoltatási moratórium jogi hátterét, azt látjuk, hogy a kormány szerint veszélyhelyzet és veszélyhelyzet között is nagy különbségek lehetnek: az elmúlt mintegy két évben – pár 2020-as hónap kivételével – a világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzet okán volt hatályban a lakóingatlanok árverezésére és kiürítésére vonatkozó moratórium. A kormány ugyan a veszélyhelyzetet fenntartja a szomszédos ország, Ukrajna területén zajló háború miatt, és ennek megfelelően számos veszélyhelyzeti rendelet hatályban marad, a kilakoltatási moratóriumra vonatkozó nem.

Tehát június 15-től automatikusan visszatérnek a végrehajtási törvény általános szabályai: árverezni bármikor lehet, kilakoltatni pedig a melegebb hónapokban, április 30. és november 15 között.

Mivel két év után most lehet először intézkedni ingatlankiürítéses ügyekben, az Utcajogász Egyesület arra számít, hogy az első kilakoltatási hullám júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat.

A várható tömeges megkeresésekre az egyesület a Város Mindenkié csoporttal közösen maratoni ügyfélfogadásokkal, kilakoltatási ügyelettel, kibővített telefonos jogsegéllyel készül. A jogsegélyt és mindenféle támogatást nyújtó civilek szerint az igazi megoldás egy hosszút távú, átgondolt szociális bérlakásprogram lenne.

Civil szakemberek becslései szerint mintegy 3000 lakásban több ezer embert érinthet a kilakoltatási moratórium és a kilakoltatási cselekmények ismételt engedélyezése.

 

2010 és 2015 között az önkormányzati lakásokat érintő kilakoltatások száma durván a háromszorosára nőtt, onnantól viszont csökkent, a 2020-as kiugróan alacsony adat már a veszélyhelyzetet és a moratóriumot tükrözi.

A fenti adatok persze csak az önkormányzati ingatlanokat mutatják, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai ennél lényegesen magasabbak. 

2017-ban például összesen 3667, 2018-ban 3212 kilakoltatás történt, ebből

  • lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt 1928,
  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 743,
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során 318,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 204,
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően pedig 19.

2015 és 2018 között összesen bő 10 ezer kilakoltatásra került sor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfogadhatatlan és káros, ami a magyar lakáspiacon történikA rendszerváltás óta szélsőséges hullámzás jellemezte a hazai lakáspiacot, ma pedig már lakhatási válság és egyre növekvő lakhatási szegénység van az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetükAz utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetünk a lakhatási válság ellen?Budapesten olyan magas szintre emelkedtek a bérleti díjak, hogy azok a jelenlegi jövedelmekből csak többek összeköltözésével és más költségek drasztikus visszafogásával kigazdálkodhatók.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan kilakoltatás lakáspiac lakhatás lakhatási válság végrehatjás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.