Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 31. 11:03 Élet

Túl olcsó az eper, szüret előtt szántanak be ültetvényeket Németországban

Kisebb botrány van Németország legnépesebb tartományában abból, hogy a túltermelés és az import miatt nem éri meg igazán a gazdák számára a spárga- és epertermesztés, és emiatt akad olyan termelő is, aki tiltakozásképp már a szüret előtt elkezdte felszámolni az eperültetvényét.

A jelek szerint a helyzet hasonló, mint amikor évekkel ezelőtt idehaza a dinnyetermesztők tiltakoztak a számukra túl alacsony felvásárlási árak ellen. Ahogy a WDR összeállításából kiderül, idén a tartományban ideálisak az időjárási viszonyok az epertermesztés számára, a melegnek köszönhetően szépen érnek a gyümölcsök. Ez egyben azonban bőséges kínálatot is jelent, ami az – elsősorban Spanyolországból és Hollandiából származó – importtal együtt olyan nyomott átvételi árakhoz vezet, hogy több gazda számára egyszerűen nem éri meg leszedni az epret.

A coesfeldi Andreas Rahmann például azt mondta, hogy fél kilónyi eperért 1,01 eurót kap az üzletláncoktól, közvetlenül értékesítve viszont 4,5 eurót. Az utóbbi fedezi a 20 – Romániából érkezett – eperszedője bérét és elszállásolását, az előbbi viszont nem. Épp ezért elkezdte megsemmisíteni az ültetvényét – jelentős részét a szüret előtt –, de nemcsak tiltakozásképpen, hanem azért, mert jövő héten kukoricát akar vetni a helyére, a jelenlegi piaci viszonyok között ugyanis azzal jó pénzt kereshet. A piaci változásokat egyébként már tavaly érzékelte, ezért csökkentette az epertermő területét, a jövőben pedig nem tervezi, hogy a kereskedelmi láncoknak értékesít a gyümölcsből.

Idén azonban idén már a szedd magad módszerben sem igazán bízhatnak a gazdák. Az előző két évben ez számottevő bevételt hozott – idehaza is letarolták a földeket az emberek –, mert azon kevés tevékenység közé tartozott, ahova a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozások közepette is el lehetett menni. Idén azonban ezeket már Németországban is feloldották, ráadásul az üzemanyag nagyon megdrágult, így kevesen ülnek be az autóba azért, hogy felkeressenek egy eperfarmot.

A tartományi agrárkamara szóvivője szerint ez azért is nagy kár, mert rég lehetett olyan jó minőségű epret és spárgát olyan kedvező áron beszerezni, mint most. A WDR riportja szerint egy kiló epret 3,95 euróért (1550 forint) lehet saját szedéssel megvenni, míg a boltban 5,9 euróba (2300 forint) kerül.

Ezek után nem meglepő, hogy az említett gazdálkodó nincs egyedül, a 20 hektáron epret termesztő münsteri Stephan Bäcker ugyan felszámolni nem tervezi az ültetvényét, de a termés harmada valószínűleg leszedetlen marad, így nagyjából 50 tonna eper veszik majd kárba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉretlenül is viszik, és ezzel letarolják a szedd magad eperföldeket a vásárlókA sok ráérő vásárló versenyt fut a gyümölcsért, és ha már ott van, akár zölden is leszedi. Ha ez így megy, idén alig lesz éretten szedhető eper a földeken.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa, a vendégmunka-alapú társadalomSok nyugat-európai országban szinte lehetetlen biztosítani az élelmiszer-ellátást a keleti idénymunkások nélkül, és Közép-Európában is ebbe az irányba tartanak a folyamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumbanA termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet agrárium eper eperföld mezőgazdaság németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.