Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. április 22. 13:35 Élet

Romániába járnak jogosítványt szerezni svédországi bevándorlók

A svéd sajtó beszámolói szerint szervezett utakon szereznek vezetői engedélyt Romániában olyan svédországi, Európán kívülről érkezett bevándorlók, akik ezt a skandináv országban nem tudták megtenni, vagy valamiért meg sem próbálkoztak ezzel. Az utóbbi okai közé tartozhatnak az ottani képzés magas költségei, valamint az időigénye, Svédországban ugyanis a jelek szerint komolyabban veszik a követelmények teljesítésének ellenőrzését.

Ha Romániában sikerült megszerezni a jogosítványt, akkor Svédországban már csak honosíttatni kell, ami szintén igényel némi ráfordítást, ám mivel két uniós tagállamról van szó, ezért ez még mindig sokkal egyszerűbb, mint odahaza végigcsinálni a képzést.

A jelek szerint Romániában az Európai Unión kívül megszerzett jogosítványt is egyszerűbb honosíttatni, mint Svédországban, ezért ezt ott teszik meg, így odahaza már egy uniós jogosítványt kell honosíttatni.

A svéd rendőrség tisztában van a jelenséggel, és nem örül neki. A nyugat-svédországi régió közlekedési rendőrségét vezető Anders Schäf szerint legalábbis problémákhoz vezethet, ha valaki nem ott szerez jogosítványt, ahol életvitelszerűen közlekedik majd az autójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédekA sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztük, hol olcsóbb a Lidl, Magyarországon vagy RomániábanA korábbi francia-magyar összehasonlításunk után most a Transindex közreműködésével Kolozsváron vettük meg ugyanazokat az élelmiszereket egy Lidlben, mint Budapesten. Az eredmény ezúttal is tanulságos lett.

Élet autózás jogosítvány közlekedés Románia Svédország vezetői engedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.