Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. április 22. 13:35 Élet

Romániába járnak jogosítványt szerezni svédországi bevándorlók

A svéd sajtó beszámolói szerint szervezett utakon szereznek vezetői engedélyt Romániában olyan svédországi, Európán kívülről érkezett bevándorlók, akik ezt a skandináv országban nem tudták megtenni, vagy valamiért meg sem próbálkoztak ezzel. Az utóbbi okai közé tartozhatnak az ottani képzés magas költségei, valamint az időigénye, Svédországban ugyanis a jelek szerint komolyabban veszik a követelmények teljesítésének ellenőrzését.

Ha Romániában sikerült megszerezni a jogosítványt, akkor Svédországban már csak honosíttatni kell, ami szintén igényel némi ráfordítást, ám mivel két uniós tagállamról van szó, ezért ez még mindig sokkal egyszerűbb, mint odahaza végigcsinálni a képzést.

A jelek szerint Romániában az Európai Unión kívül megszerzett jogosítványt is egyszerűbb honosíttatni, mint Svédországban, ezért ezt ott teszik meg, így odahaza már egy uniós jogosítványt kell honosíttatni.

A svéd rendőrség tisztában van a jelenséggel, és nem örül neki. A nyugat-svédországi régió közlekedési rendőrségét vezető Anders Schäf szerint legalábbis problémákhoz vezethet, ha valaki nem ott szerez jogosítványt, ahol életvitelszerűen közlekedik majd az autójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédekA sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztük, hol olcsóbb a Lidl, Magyarországon vagy RomániábanA korábbi francia-magyar összehasonlításunk után most a Transindex közreműködésével Kolozsváron vettük meg ugyanazokat az élelmiszereket egy Lidlben, mint Budapesten. Az eredmény ezúttal is tanulságos lett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet autózás jogosítvány közlekedés Románia Svédország vezetői engedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Avatar
2023. november 25. 17:19 Élet

Amikor Európa magyar aranyforintban üzletelt

A magyar aranyforintok gyors elterjedése és tartós európai népszerűsége a hosszú időn keresztül megőrzött, magas aranytartalomnak volt betudható.

Pálos Máté
2023. november 25. 04:31 Adat, Élet

Gazdagabb gazdagok, szegényebb szegények: szétszakadóban a magyar társadalom

Az Európa-bajnok infláció és a reálbércsökkenés hatása elkezdett megmutatkozni a társadalom anyagi lehetőségeit és relatív helyzetét leíró adatokban.

Fontos

László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata.

Jandó Zoltán
2023. november 28. 09:28 Adat

Kocsmaarmageddon van Magyarországon, de a kantinoknak jól megy

Több mint ezer vendéglátóhely szűnt meg 2023 első felében Magyarországon. A leggyorsabban továbbra is a italüzletek száma csökken.

Pálos Máté
2023. november 27. 19:16 Adat

Annyira keveset költünk egészségügyre, hogy az EU sereghajtói közé kerültünk

A GDP-arányos adat leginkább azt mutatja meg, hogy a döntéshozók mennyire tekintik fontos területnek az egészségügyet.