Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. április 22. 13:35 Élet

Romániába járnak jogosítványt szerezni svédországi bevándorlók

A svéd sajtó beszámolói szerint szervezett utakon szereznek vezetői engedélyt Romániában olyan svédországi, Európán kívülről érkezett bevándorlók, akik ezt a skandináv országban nem tudták megtenni, vagy valamiért meg sem próbálkoztak ezzel. Az utóbbi okai közé tartozhatnak az ottani képzés magas költségei, valamint az időigénye, Svédországban ugyanis a jelek szerint komolyabban veszik a követelmények teljesítésének ellenőrzését.

Ha Romániában sikerült megszerezni a jogosítványt, akkor Svédországban már csak honosíttatni kell, ami szintén igényel némi ráfordítást, ám mivel két uniós tagállamról van szó, ezért ez még mindig sokkal egyszerűbb, mint odahaza végigcsinálni a képzést.

A jelek szerint Romániában az Európai Unión kívül megszerzett jogosítványt is egyszerűbb honosíttatni, mint Svédországban, ezért ezt ott teszik meg, így odahaza már egy uniós jogosítványt kell honosíttatni.

A svéd rendőrség tisztában van a jelenséggel, és nem örül neki. A nyugat-svédországi régió közlekedési rendőrségét vezető Anders Schäf szerint legalábbis problémákhoz vezethet, ha valaki nem ott szerez jogosítványt, ahol életvitelszerűen közlekedik majd az autójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédekA sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztük, hol olcsóbb a Lidl, Magyarországon vagy RomániábanA korábbi francia-magyar összehasonlításunk után most a Transindex közreműködésével Kolozsváron vettük meg ugyanazokat az élelmiszereket egy Lidlben, mint Budapesten. Az eredmény ezúttal is tanulságos lett.

Élet autózás jogosítvány közlekedés Románia Svédország vezetői engedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.