Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. április 22. 13:35 Élet

Romániába járnak jogosítványt szerezni svédországi bevándorlók

A svéd sajtó beszámolói szerint szervezett utakon szereznek vezetői engedélyt Romániában olyan svédországi, Európán kívülről érkezett bevándorlók, akik ezt a skandináv országban nem tudták megtenni, vagy valamiért meg sem próbálkoztak ezzel. Az utóbbi okai közé tartozhatnak az ottani képzés magas költségei, valamint az időigénye, Svédországban ugyanis a jelek szerint komolyabban veszik a követelmények teljesítésének ellenőrzését.

Ha Romániában sikerült megszerezni a jogosítványt, akkor Svédországban már csak honosíttatni kell, ami szintén igényel némi ráfordítást, ám mivel két uniós tagállamról van szó, ezért ez még mindig sokkal egyszerűbb, mint odahaza végigcsinálni a képzést.

A jelek szerint Romániában az Európai Unión kívül megszerzett jogosítványt is egyszerűbb honosíttatni, mint Svédországban, ezért ezt ott teszik meg, így odahaza már egy uniós jogosítványt kell honosíttatni.

A svéd rendőrség tisztában van a jelenséggel, és nem örül neki. A nyugat-svédországi régió közlekedési rendőrségét vezető Anders Schäf szerint legalábbis problémákhoz vezethet, ha valaki nem ott szerez jogosítványt, ahol életvitelszerűen közlekedik majd az autójával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni BudapestenAz első félév végéig 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzórják a 700 ezer forintos büntetéseket a külföldi fuvarozócégekre a svédekA sofőr nem töltheti a hosszú pihenőidejét a kamionban, vagy haza, vagy szállodába kell mennie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztük, hol olcsóbb a Lidl, Magyarországon vagy RomániábanA korábbi francia-magyar összehasonlításunk után most a Transindex közreműködésével Kolozsváron vettük meg ugyanazokat az élelmiszereket egy Lidlben, mint Budapesten. Az eredmény ezúttal is tanulságos lett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet autózás jogosítvány közlekedés Románia Svédország vezetői engedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.