Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. április 19. 04:34 Élet, Közélet

Félmilliónál több lejárt okmányt kell lecserélni, de időpontot már alig lehet foglalni Budapesten

Aki a fővárosban időpontot szeretne foglalni személyi igazolvány megújítására a kormányablakoknál, hosszadalmas várakozásra számíthat. Míg korábban egy-két héten belül lehetett szabad időpontot találni, ma már akár két hónapot is várni kell egy olyan ügy elintézésére, amely állampolgári kötelesség. Igaz, adott a lehetőség, hogy nyitvatartási időben felkeressünk egy kormányablakot, és ha szerencsénk van, el tudjuk az ügyeinket intézni. Ehhez azonban jellemzően szabadságot kell kivenni, és a siker így sem garantált.

Miért ugrott meg ennyire a várakozási idő? A kormányzat kissé átgondolatlan koronavírussal kapcsolatos rendelkezései jelentik a fő okot. A koronavírus 2020. februári hazai megjelenése óta – a 2020. június közepe és november eleje közötti hónapokat leszámítva – folyamatosan járványügyi veszélyhelyzet van érvényben hazánkban, és ennek az is része volt, hogy a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbították a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal. Ez pedig jelenleg június 1-jéig van érvényben.

Változás azonban, hogy a személyazonosító okmányok, így a személyi mellett a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejártak. 

A következő hónapokban 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait, amire nem készültek fel a kormányablakok.

Fontos tudni, hogy bár az okmányok lejáratát kitolta a kormányzat, ez csak belföldön érvényes, még az EU-n belül sem lehet más országba utazni ilyen okmányokkal. Egy itthon érvényes, de lejárt vezetői engedély miatt pedig jelentős bírságot is kaphatnak a nem eléggé figyelmes honfitársaink külföldön. Ami a diákigazolványokat illeti, ahogy az Oktatási Hivatal honlapján olvasható, a 2019/2020-as tanév matricái a veszélyhelyzet végig, 2022. június 30-ig érvényesek.

Megkerestük az ügyben illetékes Belügyminisztériumot, hogy nem tartanak-e kezelhetetlen rohamtól a júniusi határidőt megelőzően, ha már ma is alig lehet a határidőig időpontot foglalni, de levelünkre másfél hónap alatt sem válaszoltak.

A kormányzat arra figyelt, hogy az április 3-i országgyűlési választásokon még ne okozzon problémát az okmányok kérdése, de az első félévben komoly fejtörést okozhat az érintetteknek az okmányok cseréje.

Az alábbi grafikonon az elmúlt időszakban kiadott okmányok darabszámát jelenítettük meg. A gépjárművek forgalmi engedélye, törzskönyve és a lakcímigazolványok esetében a járvány ellenére is ki kellett az új okmányokat állítani, ezeknek a darabszámai csak a koronavírus első hullámában estek vissza, azután ismét a szokásos szinten igényelték ezeket.

A személyi igazolvány, de különösen a vezetői engedély esetében jelentős volt a visszaesés, és nem is igazán pótolták a lejárt okmányokat az emberek. A 2021-es évre csak a személyi igazolványoknál töltötték fel a második félévre vonatkozó adatokat, ezeknél látható, hogy elkezdték az emberek a lejárt okmányaik cseréjét.

Az útlevelek iránt jelentősen visszaesett az érdeklődés, ami érthető a nemzetközi, különösen EU-n kívüli utazási kedv jelentős csökkenése miatt.

Részletesebb, havi adatok 2021-re is a személyi igazolványokra és a lakcímkártyákra voltak elérhetők. Jól látható, hogy a lakcímbejelentések száma jóval kisebb mértékben esett vissza a koronavírus-hullámok alatt – különösen 2020-ban -, mint a személyi igazolványoké. 2021 júniusától rekord mennyiségű személyit kezdtek igényelni az állampolgárok, de így sem sikerült még a különbséget ledolgozni, 2021. decemberi adatok alapján 300 ezernél is nagyobb volt az elmaradás.

Megpróbáltuk megbecsülni, hogy mennyi ember lehetett érintett, ehhez a 2021. végi állapotokat tudtuk alapul venni. A jogosítványok esetében ugyanazt a trendet vettük figyelembe, mint a személyi igazolványoknál, mivel még csak ezek esetében tették közzé a 2021. második félévi adatokat.

2021. második félévben a személyi igazolványokból már 13 ezerrel többet készítettek, mint 2019-ben, ám így sem sikerült az elmaradást érdemben csökkenteni.

Számításaink szerint 350 ezer személyi igazolvány és 280 ezer vezetői engedély cseréje maradhatott el a koronavírus megjelenése után bevezetett rendkívüli intézkedések óta, így becslésünk szerint 630 ezer okmányt kellene cserélni. Hasonló eredményt mutat, ha az ügyfélkapuval rendelkező állampolgároknak kiküldött értesítéseket vesszük alapon. A Belügyminisztérium adatai szerint 2020. és 2021. első félévei között 473 ezerrel nőtt a kiküldött automata értesítések száma. 

Ez annyira sok igénylés, hogy legalább másfélszer annyi okmányt kellene kiállítani ebben a félévben, mint az elmúlt években.

Mivel egy ember egyszerre cserélheti a vezetői engedélyét és személyi igazolványát is, a probléma nem 630 ezer embert, hanem 350-400 ezret érinthet.

Félvállról vett tájékoztatás

Ahhoz képest, hogy komoly terhelést jelent a kormányablakoknak a munka, nem igazán vette komolyan a kormány a tájékoztatást. Pedig ha időben informálták volna az embereket, el lehetett volna kerülni, hogy ilyen nehéz legyen a határidő előtti hónapokban az okmányok cseréje. Ha közzétennék például, hogy mennyi emberre vár még a határidőig az okmánycsere feladata, azzal nagyban segíthetnék, hogy minél kevesebben hagyják ezt az utolsó pillanatokra.

A probléma ráadásul alapvetően Budapesten és Pest megyében létezik csak: a Belügyminisztérium adatai szerint időpontot is szinte csak itt foglaltak 2021-ben. Kimutatásuk szerint 51 ezer esetben adtak ki előzetes időpontot, aminek 55 százaléka volt Pest megyében, 38 százaléka Budapesten.

Ehhez képest semmilyen jele nincs annak, hogy legalább Közép-Magyarországon többlet időpontokat tettek volna elérhetővé. Még csak nyoma sincs annak, hogy jelezték volna az állampolgároknak, hogy érdemes lenne időben felkeresni a kormányablakokat.

A probléma pedig ismert: a Belügyminisztérium 2021. első féléves monitoringjelentése ki is emeli, hogy a hazánkat 2020 márciusában elérő koronavírus-járvány rövid időn belül éreztette hatását az okmányigénylések számában.

A kormányablak és okmányirodai ügyfélszolgálatok korlátozták az ügyintézésre érkezők számát, illetve az ügyek többségének intézése csak időpontfoglalással volt lehetséges. 

Tehát nem az állampolgárok feledékenysége, nemtörődömsége miatt nem volt lehetőség a hosszabbításra. Sokan pedig a folyamatos veszélyhelyzeti hosszabbítások és az ezek lejártát követő 120 napig ígért érvényesség ellenére elkezdték az okmányaikat lecserélni. A kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányok tekintetében rekord szintű emelkedés volt tapasztalható.

A több százezer embernek nehézséget okozó okmányhosszabbítás megszervezése nem jelentett volna túl nagy feladatot az államigazgatásnak, és az ügyintézők élete is könnyebb lett volna, ha a lejáratokat legalább sávosan határozzák volna meg. Az online foglalható időpontok bővítése vagy legalább információk közzététele arról, hogy személyes ügyintézés mely kormányablakban mely idősávban mennyi idő alatt végezhető el, szintén segítség lett volna. Bár lehet egyszerűbb lesz kígyózó sorok esetén egyszerűen ismét meghosszabbítani a lejárati határidőt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRomák, Covid, pénz, Jobbik - mi befolyásolta a Mi Hazánk teljesítményét?A legtöbbet minden jel szerint annak köszönheti a párt, hogy sikerült magához terelnie a korábbi jobbikosok nagyjából negyedét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTavasszal újabb népszerű vakcinától kell búcsút venni idehazaAz Astrazenecánál a külföldi adományozásokkal valószínűleg sikerül elkerülni a selejtezést, a Moderna esetében viszont kiélezettebb lehet a helyzet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEleve összeomlóban volt a népesség, majd összehozták az Európa-rekordot járványhalálozásbanA rendszerváltás óta Bulgária elvesztette lakosságának több mint negyedét, tavaly majdnem annyian haltak meg, mint amikor egyszerre szedte áldozatait a világháború és a spanyolnátha.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet járvány jogosítvány kormányhivatal koronavírus okmányiroda személyigazolvány vezetői engedély Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.