Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. január 2. 17:41 Élet

Szűkül a férfi-női bérszakadék, de az egyik oka makacsul megmarad

Már sokan kutatták, hogy mi lehet az oka annak, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, de még mindig vannak megválaszolatlan kérdések. Egy francia tanulmány annak járt utána, hogy mennyire a munkahelyválasztás, illetve a munkahelyen belüli eltérő bérezés okozza a különbségeket. 

Marco G. Palladino és szerzőtársai francia munkavállalók és cégek részletes adatait vizsgálták egy húszéves időszakban (1995-2015). Mivel a munkavállalókat pontosan követni lehetett, hogy mikor hol dolgoztak, és rendelkezésre állt róluk minden demográfiai információ is, ezért meg tudták nézni, hogy az adott képességekkel rendelkező nők mennyivel keresnek kevesebbet, mint a hasonló képességekkel rendelkező férfiak ugyanazon vállalatnál, illetve más-más cégnél is.  

A jó hír, hogy az adataik alapján a vizsgált 20 évben  

határozottan csökkent a nők és férfiak közötti béregyenlőtlenség.  

Akkor is, ha teljes lakosságon nézték, és akkor is hasonló mértékben, ha figyelembe vették a munkavállalók tulajdonságait, és csak az azonosakat hasonlították egymáshoz. Az említett időszakban az átlagos férfi-női bérkülönbség 18-ról 13 százalékra csökkent; az életkor, tapasztalat, pozíció és az abban eltöltött idő hatását kiszűrve pedig 14-ről 10 százalékra esett vissza. A minta átlagában a francia férfiak évi bruttó 35 ezer, a nők 28 ezer eurót kerestek egy évben.

Érdekesség még, hogy a férfiaknak mindössze 7 százaléka dolgozik részmunkaidőben, míg a nőknek 27 százaléka.

Amikor azt vizsgálták, hogy az egyenlőtlen bérezésből mekkora rész magyarázható azzal, hogy a munkavállaló milyen cégnél dolgozik, és azon belül mennyire egyenlőtlenek a fizetések, akkor azt az eredményt kapták, hogy ennek a jelentősége egyre növekszik. Bár az egyenlőtlenség összességében csökken, az ebből származó egyenlőtlenség állandó, így a teljes egyenlőtlenség egyre nagyobb részét magyarázza.

Amikor részletesebben nézték az adatokat, akkor az is kiderült, hogy ez főleg abból jön, hogy  

a nők és a férfiak nagy átlagban más-más cégeknél dolgoznak,

és a nők olyan helyekre kerülnek, ahol kevesebbet keresnek. Az ebből fakadó bérkülönbség egyre inkább nő, ahogy a munkavállalók idősebbek lesznek, bár negyvenéves kor után egyre kisebb mértékű a bérkülönbség növekedése.

A kor szerinti bontást már jóval hosszabb időtávon tudták vizsgálni, így itt azt is meg tudták nézni, hogy 10-10 éves periódusokat figyelembe véve hogyan változik az életkor előrehaladtával a bérkülönbség. Ezt megfigyelve szintén arra a jó hírre jutottak, hogy egyre kevésbé jellemző, hogy az életkorral együtt nőjön a bérkülönbség is, alacsonyabb szintről indul a különbség, és nem is nő olyan ütemben, mint korábban.

A jó hír tehát, hogy hosszútávú francia adatokat vizsgálva kijelenthető, hogy csökken a nők és férfiak közötti bérkülönbség, és egyre kevésbé nő ez a különbség a korral, azonban még mindig jelen van a probléma, aminek a megoldására talán könnyebb választ találni, ha megértjük, hogy miért dolgoznak más típusú cégeknél a nők, ami a jelek szerint nagy mértékben magyarázza az alacsonyabb bérezést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyebben lépnek elő a férfiak, ha férfi főnöknek dolgoznakGyorsabban halad előre a karrierjük, mert munkán kívül könnyebben megtalálják a közös hangot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA férfi-női bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy ki kivel tölti a cigiszüneteketEgy új kutatásban egy ázsiai nagyvállalatnál azt figyelték meg, hogy a férfi főnökökkel együtt dohányzó férfiakat gyakrabban léptetik elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába osztjuk el egyenlően a házimunkát, ha megszületik a gyerek, mégis a nőkre hárul a nagy részeAzt már sikerült elérni, hogy egyenlő időt töltsenek házimunkával a nők és a férfiak, ha nincs gyerek, de a szülővé válás terhei végül főleg a nőket érintik. A férfiak mindig túloznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bérek bérszakadék jövedelmi egyenlőtlenség női fizetések Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.