Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. május 30. 16:58 Élet

Ha felhagynánk az értelmetlen fűnyírással, azzal az ember és a természet is jól járna

Nagy-Britannia területének 1,2 százalékát, egy nagyjából Nógrád megyének megfelelő területet tesznek ki az út menti területek, amiket az Exeteri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint sokkal jobban is fel lehetne használni a biodiverzitás elősegítése érdekében.

A kutatók Google Earth és Google Street View segítségével készítettek becslést az út menti területek nagyságára és jellegére Angliában, Skóciában és Walesben. Ez alapján az jött ki, hogy a nagyjából 2579 négyzetkilométer 27 százalékán kaszálnak és vágnak füvet rendszeren. A maradék terület 41 százaléka mező, 19 százaléka fás terület, 11 százaléka pedig bozótos, cserjés.

A tanulmány szerint ezeket „multifunkciós zöld területekként” lehetne hasznosítani, különösen azokon a sűrűn lakott régiókban, ahol probléma a földterület szűkössége. Ben Phillips, a kutatás vezetője a Guardiannek nyilatkozva azt emelte ki, hogy

a rendszeres fűnyírás, kaszálás csak esztétikai szempontokat szolgál, miközben ökológiai szempontból kifejezetten káros.

Ahogy azt korábbi kutatások is megerősítik, évi egyszeri vagy kétszeri fűnyírás mellett ezek a területek a vadvirágok és a beporzó rovarok számára ideális élőhellyé válnak, és a sűrűbb növényzet más állatfajoknak is kedvező körülményeket teremt.

Phillips azt is megjegyezte, hogy csak a rendszeresen kaszált területek negyedén voltak fák, így további fásításban is van potenciál, ami a szén-dioxid-megkötés szempontjából lenne előnyös. Persze nem feltétlenül lenne minden terület alkalmas a fásításra, a vadvirágban gazdag területeknek például árthat a túl sok fa, és közlekedésbiztonsági szempontok miatt sem ajánlott az összes terület sűrű fásítása.

A Guardian által idézett becslés szerint az Egyesült Királyságban a vadvirágos rétek 97 százaléka tűnt el az 1930-as évek óta. Egyes projektek, mint például a Weymouth Relief Road program Dorsetben, sikeresen növelték az útszéli vadvirágos területek arányát. A dél-angliai program egy olyan területet hozott létre, ami jelenleg az Egyesült Királyságban élő pillangófajok felének ad otthont. A Guardiannek nyilatkozó botanikus szakértő szerint ha az összes út menti területet hasonló módon alakítanák át, nagyjából 420 milliárddal több virág lehetne az Egyesült Királyságban. A virágok nektárjának és pollenjének ekkora mennyiségben már jelentős hatása lenne a biodiverzitásra.

A méhek és más beporzó fajok létfontosságúak az ember számára is, ugyanis statisztikák szerint csak a méhek az uniós élelmiszertermelés 76 százalékát befolyásolják, és számos növényfaj függ tőlük. Az Európai Parlament összefoglalója szerint a beporzók komoly mértékű csökkenéséhez az agráriparban használt növényvédő szerek, az éghajlatváltozás és a különböző vírusok is hozzájárulnak, de emellett a városiasodás miatt is fogy ezeknek az élőlényeknek az élőhelye.

Európában emiatt több városban is próbálkoznak meghatározott területek részleges visszavadításával, „méhlegelők” kialakításával. A bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien 2022-ig kétmillió méhnek akar otthont teremteni, és ennek érdekében villamossínek mellett kaptárakat is kihelyeznek. Hollandiában pedig 2018-ban indítottak el egy nemzeti beporzó stratégiát, aminek keretében számos önkormányzat vállalta „méhlegelők” és az ízeltlábú faunának megfelelő területek kialakítását.

Budapesten 2021 tavaszán indult el a Vadvirágos Budapest program, aminek keretében kísérleti projektként 28 hektárnyi területen alakítottak ki rovarbarát felületeket parkokban és út menti sávokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindössze kilenc növényen múlik, lesz-e elég élelem az emberiség számáraHa nem figyelünk oda a biodiverzitásra, akkor egyre silányabb élelmiszereket leszünk kénytelenek enni - áll többek között az ENSZ jelentésében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biodiverzitás Egyesült Királyság méhek rét üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.