Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. május 30. 11:56 Élet

Az elmúlt ötezer évben voltak már jobb helyzetben a nők, mint manapság

Ma az Egyesült Államokban még mindig csak 20 százaléka nő a vállalati topvezetőknek. Bár ez már egy növekvő trend része, még messze van az egyenlő képviselettől. Vannak országok, ahol ez az arány jobb, vannak, ahol még ennél is rosszabb. De vajon hogyan alakult a nők aránya a társadalmak tetején, mióta létezik az emberiség?

Arash Nekoei és Fabian Sinn egy óriási adatbázist épített, amely mesterséges intelligencia segítségével nézte végig az internetes enciklopédiákat, például a Wikipediát, és kinyerte belőle az elemezhető adatokat. Így meg tudták vizsgálni, hogyan alakult a nők helyzete az elmúlt 5000 évben.

Hasonlóan a vállalatok vezetőinek arányához, azt nézték meg, hogy a társadalom felső egy százalékában mekkora arányt képviseltek a nők. A módszertan lényege, hogy megbecsülik, mennyire valószínű, hogy valaki bekerült a tradicionális enciklopédiákba (ami a magas presztízst képviseli), és ez alapján sorba teszik az adatbázisban megjelenő embereket.

Meglepő módon az adatok alapján nincs egyértelmű növekvő trend a nők arányában, sőt, elég nagy a fluktuáció.

Tíz százalék körül mozgott végig az arányuk,

néha elérve a 20 százalékot, de néha egészen 5 százalék köré csökkenve, tehát az elmúlt 5000 évben még sosem fordult elő, hogy a társadalmi (50 százalékos) aránynak megfelelően legyenek nők az elit tagjai.

Az eddigi legmagasabb arány – az említett 20 százalék – az ókori egyiptomi birodalom idejére tehető, ami nem meglepő, hiszen akkor és ott a nőknek hasonló jogaik voltak, mint a férfiaknak, elválhattak, lehetett tulajdonuk és kereskedhettek is. Így nem meglepő, hogy a fáraók között is volt több nő. Ezt a 20 százalékot máig nem sikerült elérni globális szinten.

Fontos viszont, hogy egészen a 17. századig a társadalom tetejére eljutó nők szinte kizárólag annak köszönhették ezt, hogy jó családba születtek vagy házasodtak be.

Az nagyon új keletű jelenség, hogy egy nő önerejéből legyen sikeres.

Vagyis a társadalmi mobilitás sokáig egyáltalán nem adatott meg a szegényebb családokba született nőknek.

Az első önerőből felemelkedő nők a 17. században jelentek meg, leginkább az írók és költők között. Mivel a nők elkölthető jövedelme kicsit megemelkedett, ezért igény lett a nőknek szóló regényekre és versekre, így könnyebben fel tudtak emelkedni, akik ebben tehetségesek voltak. Ekkor még nem egyetemen tanulták a nők az írást, csak otthoni körülmények között, de így is több írónőnek sikerült ebből meggazdagodnia.

Az igazi fellendülés azonban csak a 19. században jött, és azóta is töretlenül tart. A nők egyetemre járhattak, tulajdonuk lehetett és szavazhattak. Ezután került középpontba az egyenlő bánásmód, esélyegyenlőség és a munkahelyi egyenlőség.

Ezeknek hatására a trend megállíthatatlannak tűnik, de visszatekintve az elmúlt 5000 évre láthatjuk, hogy még van hova fejlődni, sőt talán elérhetjük a nők társadalmi arányának megfelelő képviseletet is a világ elitjében.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok nő még a munkát is abbahagyja, hogy ne keressen többet a férjénélMég mindig nagyon erős társadalmi elvárás, hogy a nő keressen kevesebbet, és ennek komoly következményei vannak az amerikai adatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarázatot találtak a fizetési különbségek egy részéreMiért lehet jelentős különbség két ugyanolyan képességű munkatárs bére között? A válasz részben az eltérő személyiségekben keresendő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖnkritikájuk is akadályozza a nőket az érvényesülésbenEgy friss kísérleti kutatásból kiderült, hogy még azonos eredmény mellett is rosszabbnak értékelik saját teljesítményüket a nők.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet esélyegyenlőség gazdaságtörténet nemek közötti egyenlőség nők Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.