Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. december 22. 12:06 Élet

A G7 újságírói nyerték a Minőségi Újságírásért Díjat

Munkatársaink, Fabók Bálint és Jandó Zoltán kapták meg a novemberi Minőségi újságírás díjat a Magyarországon élő milliárdos testvérpár, Rahimkulov Ruszlan és Timur pályájának bemutatásáért, valamint az egyikük érdekeltségébe tartozó kulturális szervezetek tao-támogatásáról szóló cikkeikért.

A cikksorozat első része azt mutatja be, hogy Rahimkulov Ruszlan számos ponton kötődik nyolc előadó-művészeti szervezethez, amelyek éveken keresztül milliárdos nagyságrendben jutottak közpénzhez a kultúr-taónak köszönhetően.

Az érintett szervezetek hiába halmoztak fel több milliárdos vagyont, a támogatási rendszer megszüntetését követően azonnal összeomlottak. A fellépések után járó támogatások jogosságát érintett művészek is kétségbe vonják, a NAV pedig költségvetési csalás gyanújával nyomoz a szervezetek többsége ellen.

A második rész Rahimkulov Ruszlan és Timur érdekeltségeit mutatja be, és kiderül belőle, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező testvérpár gazdagabb, mint a hazai gazdaglistákat vezető Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor együttvéve.

A Rahimkulov testvérek hiába tartoznak a két, talán legfontosabb magyar vállalatcsoport, a Mol és az OTP legnagyobb részvényesei közé, szinte teljesen ismeretlenek Magyarországon. A sorozat további részei a család gazdagodásának történetéről szólnak. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. részVállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. részRahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.

A Főszerkesztők Fóruma által szervezett díj zsűrijének tagjai Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Weyer Balázs, Dudás Gergely, Both Vilmos, Hermann Irén és Nyáry Krisztián. A zsűri a győztes írásokon túl három másik munkát emelt ki:

  • Az Azonnali több szerző által jegyzett, számos cikket és podcastot is tartalmazó, Bosznia-Hercegovináról szóló összeállítását, amely a daytoni megállapodás évfordulójára készült. Az indoklás szerint változatosan és alaposan járta körül a történelmi eseményt, annak kiváltó okait és hatását a mára.
  • A Válasz Online újságírója, Bódis András cikkét, amelyben a magyar kormányzat bizalmát élvező török Polat-család magyarországi üzleti érdekeltségeit vette tételesen sorra.
  • A Magyar Narancs újságírója, Pálos Máté cikkét, amely a Kertész Imre szerzői jogaiért folyó perről adott pontos hátteret a zsűri szerint.

Fabók Bálint és Jandó Zoltán egyaránt másodszor kapták meg a Minőségi Újságírásért díjat.

Élet Minőségi Újságírásért díj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. január 19. 15:23 Élet

Bútorbankot nyitott a prágai városháza, hogy segítse a rászorulókat

Lakossági és céges felajánlásokat továbbítanak alacsony jövedelműeknek.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Bucsky Péter
2021. január 16. 16:19 Adat, Élet

Vagy kinyírta, vagy a feketepiacra tolta a koronavírus a dohányzás jelentős részét

A szigorú járványügyi szabályok alatt akár tizedével is csökkent a cigarettavásárlás, de a feketepiac szerepe növekedhetett.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.

Stubnya Bence
2021. január 16. 07:01 Podcast

Önként égetjük ki magunkat a munkahelyünkön

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb filozófusa, Byung-Chul Han szerint a munka megváltozása összefüggésben van a mentális betegségek terjedésével. K. Horváth Zsolt a G7 Podcast vendége.