Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2020. december 22. 12:06 Élet

A G7 újságírói nyerték a Minőségi Újságírásért Díjat

Munkatársaink, Fabók Bálint és Jandó Zoltán kapták meg a novemberi Minőségi újságírás díjat a Magyarországon élő milliárdos testvérpár, Rahimkulov Ruszlan és Timur pályájának bemutatásáért, valamint az egyikük érdekeltségébe tartozó kulturális szervezetek tao-támogatásáról szóló cikkeikért.

A cikksorozat első része azt mutatja be, hogy Rahimkulov Ruszlan számos ponton kötődik nyolc előadó-művészeti szervezethez, amelyek éveken keresztül milliárdos nagyságrendben jutottak közpénzhez a kultúr-taónak köszönhetően.

Az érintett szervezetek hiába halmoztak fel több milliárdos vagyont, a támogatási rendszer megszüntetését követően azonnal összeomlottak. A fellépések után járó támogatások jogosságát érintett művészek is kétségbe vonják, a NAV pedig költségvetési csalás gyanújával nyomoz a szervezetek többsége ellen.

A második rész Rahimkulov Ruszlan és Timur érdekeltségeit mutatja be, és kiderül belőle, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező testvérpár gazdagabb, mint a hazai gazdaglistákat vezető Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor együttvéve.

A Rahimkulov testvérek hiába tartoznak a két, talán legfontosabb magyar vállalatcsoport, a Mol és az OTP legnagyobb részvényesei közé, szinte teljesen ismeretlenek Magyarországon. A sorozat további részei a család gazdagodásának történetéről szólnak. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 1. részVállalatfelvásárlás 500 forintért, harc a magyar vegyiparért, bekebelezett bank - hogyan lett a leggazdagabb a Magyarországra egyszerű menedzserként érkező Megdet Rahimkulov?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leggazdagabb magyarországi család vagyonának története – 2. részRahimkulovék megforgatják a pénzüket a magyar tőzsdén, kaszálnak a Zalakerámiával, kavarnak a Mollal és beveszik magukat az OTP-be, ezzel óriási vagyonra tesznek szert.

A Főszerkesztők Fóruma által szervezett díj zsűrijének tagjai Veiszer Alinda, Varró Szilvia, Weyer Balázs, Dudás Gergely, Both Vilmos, Hermann Irén és Nyáry Krisztián. A zsűri a győztes írásokon túl három másik munkát emelt ki:

  • Az Azonnali több szerző által jegyzett, számos cikket és podcastot is tartalmazó, Bosznia-Hercegovináról szóló összeállítását, amely a daytoni megállapodás évfordulójára készült. Az indoklás szerint változatosan és alaposan járta körül a történelmi eseményt, annak kiváltó okait és hatását a mára.
  • A Válasz Online újságírója, Bódis András cikkét, amelyben a magyar kormányzat bizalmát élvező török Polat-család magyarországi üzleti érdekeltségeit vette tételesen sorra.
  • A Magyar Narancs újságírója, Pálos Máté cikkét, amely a Kertész Imre szerzői jogaiért folyó perről adott pontos hátteret a zsűri szerint.

Fabók Bálint és Jandó Zoltán egyaránt másodszor kapták meg a Minőségi Újságírásért díjat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Minőségi Újságírásért díj Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.