Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 10. 11:07 Adat, Élet

Elszállóban az élelmiszerek ára

Nem tűnik nagyon messzinek 2016 júniusa, de ha az élelmiszerek árváltozását nézzük, akkor nagyon az. Négy éve nyáron a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még éves szinten 0,4 százalékos árcsökkenést mutatott ki, azaz ennyivel kevesebbet kellett fizetni ugyanazért a fogyasztói kosárért, mint 2015 nyarán.

Azóta viszont folyamatos infláció van, ráadásul egyre nagyobb ütemű. Idén februárban már 7 százalékkal kellett többet fizetni ugyanannyi élelmiszerért, mint egy évvel korábban. A drágulás mértékét havi bontásban az alábbi grafikon mutatja, és jól látszik rajta, hogy a KSH által mért élelmiszer-infláció mértéke töretlenül és elég meredeken emelkedik.

 

Az alábbi képet egy 2016. februári Lidl akciós katalógusból vágtuk ki, érdemes megnézni rajta az árakat, a sertéskaraj kilója például akkor 1299 forintba került. Most február végén mi 2197 forintért láttuk ugyanezt a Lidlben, az Alidban pedig 1749 forintért. Az eltelt három és fél évben természetesen a bérek is emelkedtek, de sertéskarajból biztosan nem lehet annyit venni ma egy fizetésből, mint 2016 elején.

Húskínálat a Lidl akciós újságjában, 2016 februárjában

A KSH közleménye is kiemeli, hogy a sertés nagyon megdrágult, egyetlen év alatt 27,3 százalékkal ment fel, míg a kolbász 21,5, a sonka 11, a zöldség-gyümölcs 10,3, a tej 9,4, a kenyér pedig 7,2 százalékkal drágult.

Az átlagos infláció a KSH szerint 4,4 százalékos volt. Ez sem kevés, hiszen a jegybank hivatalos inflációs célja három plusz/mínusz egy százalék, vagyis a januári 4,7 százalék után továbbra is kívül esik az MNB toleranciasávján a pénzromlás üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA dráguló gyümölcs és hús állíthatja meg a forint zuhanásátHa egy euró forintban kifejezett értéke nem is, de a gyümölcsök és a húsok ára lépésre kényszerítheti az MNB-t.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet drágulás élelmiszer fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 22. 06:03 Közélet

Gazdasági antidepresszánssal állítaná meg Magyar Péter előretörését a Fidesz

Nem véletlen, hogy a kormány nemrég bemutatott gazdasági akciótervének egyik fő fókusza a jövedelmek vásárlóerejének növelése és a lakhatás lett.

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.