Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2019. október 9. 15:10 Élet

Rosszabbul dolgozol, ha egészségtelen a levegő a munkahelyeden

A szennyezett levegővel kapcsolatos kutatások általában a hosszú távú hatásokra koncentrálnak, például hogy milyen betegségeket okozhatnak a belélegzett káros részecskék, és mennyivel halunk meg korábban emiatt. Sokkal kisebb figyelem irányul arra, hogy adott pillanatban hogyan befolyásolja a szervezet működését a rossz levegő, pedig ez a munkahelyi teljesítményre – így a gazdaság működésére – is kihat.

A rövid távú hatásokat leginkább sportolók körében kutatták, mert náluk könnyű számszerűsíteni a teljesítmény csökkenését. Az egyik leginkább kutatott terület ebből a szempontból a maratonfutók versenyideje, mivel ez egy jól megfigyelhető mérőszám. Shihe Fu és Mengmeng Guo is ezt használta, hogy megnézze, hogyan hat a levegő károsanyag-tartalma a futók teljesítményére.

Mivel egy-egy maratonra hónapokkal korábban kell regisztrálni, ezért ekkor a versenyzők még nem tudják, hogy milyen lesz a verseny napján a levegő minősége. Ezért tekinthető teljesen kívülről jövő sokknak, hogy milyen körülmények között futnak a versenyzők. A helyszínre kontrollálva kizárták a versenyidőre ható tényezők közül a terepet és a levegő hosszú távú minőségét az adott városban.

Kínában rengeteg versenyt rendeznek, és mindegyiken sokan indulnak, ezért óriási panel adatbázist tudtak összeszedni a szerzők, amiben az egyes versenyzők teljesítményét tudták követni. A levegő pillanatnyi szennyezettségében jelentős kilengések vannak, ezért bőven meg lehetett nézni, hogyan változik a futók ideje jobb és rosszabb körülmények között.

A tanulmány eredménye szerint a levegő károsanyag-tartalmának megduplázása 4 százalékkal növeli egy átlagos maratonfutó idejét. Példaképp ez azt jelenti, hogy a tiszta levegőn futott időhöz képest a 2014-es pekingi maratonon még a legjobb futók is 10 perccel később értek célba a szennyezett levegő okozta teljesítménycsökkenés miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak öl, butít is a szennyezett levegőA légszennyezettség csökkenti az intelligenciát, különösen a nyelvi és számolási képességeket, így gazdasági értelemben is jelentős károkat okoz.

De nem csak a futóknál mutatható ki, hogy csökken a fizikai teljesítményük. Tom Chang és Tal Goss tanulmánya a kaliforniai körtecsomagoló munkások órabérben kifejezett teljesítményét vizsgálta meg a levegő minőségének viszonylatában. Adataikban a 2002-es erdőtűz jelentette a külső sokkot, amikor megnőtt a levegő szennyezettsége, de más tekintetben nem hatott a csomagoló üzem működésére.

A körtéket egyesével becsomagoló, majd dobozokba pakoló munkások teljesítménybért kaptak. Ha annyira kevés dobozt töltöttek meg, hogy a minimál órabérnél kevesebbet kaptak volna, akkor a minimálbért vihették haza, de ebben az esetben is rendelkezésre álltak az adatok, hogy mennyi dobozt töltöttek meg, így a szerzők számolhattak a szokásos dobozáron teljesítménybért. Az eredmények szerint még az átlagos légszennyezettségi szint alatti növekedésnél is egy egységgel rosszabb mutató 0,5-1 dollárral csökkentette a munkások óránkénti teljesítményét.

Az eredményeket az egész országra kivetítve a szerzők arra jutottak, hogy 19,5 milliárd dollár munkaerőköltség-megtakarítást hozott az 1999-2008 közötti időszakban, hogy az Egyesült Államokban javult a levegő minősége.*A 2,5 mikrométernél kisebb szemcseméretű anyagok átlagos koncentrációja köbméterenként 2,79 mikrogrammal csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szegény magyar gyerekek szennyezettebb, a románok és osztrákok tisztább környezetben élnek az átlaghoz képestEurópai összevetésben a magyar háztartások nincsenek rendkívüli arányban kitéve a környezetszennyezés hatásainak. Mégis, a légszennyezés okozta egészségkárosodásokat nézve meglehetősen rossz helyen áll az ország az uniós rangsoron.

Nem csak a fizikai munkásokra hat az őket körülvevő levegő minősége. A szerzők Kínában megfigyelték, hogyan teljesítenek az irodában dolgozó call centeresek. Ez az első tanulmány, amely a légszennyezettség hatását a nem fizikai teljesítményre is vizsgálja, és lineáris kapcsolatot mutatott ki a légszennyezettség növekedése és a call centeresek teljesítménye között.

Ez utóbbit azzal mérték, hogy mennyi telefont tudtak fogadni. Ez annál inkább csökkent, minél szennyezettebb a levegő, mert a dolgozók több szünetet iktattak be a munkaidejükbe. Ez egybevág a korábbi, a fizikai munkásokra vonatkozó eredményekkel, amelyek szintén a szünetek megnövekedett számának tudták be, hogy csökken a munkások teljesítménye a légszennyezettség miatt.

Ezek az eredmények talán segíthetnek abban, hogy a cégek támogassák a levegő minőségét javító kezdeményezéseket, hiszen ezáltal javulhatnak az eredményeik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAhol a szegényeknek kiosztott ruhákkal fűtenekA Sajó völgyében európai szinten is kimagasló a légszennyezés. A mélyszegénységben élők hulladékkal, ruhákkal vagy az erre már száz éve sem javasolt lignittel fűtve próbálnak túlélni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet futás károsanyag légszennyezettség munkahely Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.