Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 31. 15:29 Élet

Közel 15 ezer magyar halt meg a szennyezett levegő miatt

A légszennyezettség miatt évente több mint félmillió ember hal meg Európában – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség pár napja bemutatott jelentéséből. A legnagyobb veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti, ezek légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget és csökkentik a várható élettartamot.

A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest, 2015-ben még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok*szemcseméretük kisebb mint 2,5 mikrométer, ezek a legveszélyesebbek, mert mélyen bekerülhetnek a tüdőbe miatti légszennyezettség következtében. A nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott 2015-ben a jelentés szerint.

A magyar adatok szokás szerint elszomorítóak önmagukban és európai összevetésben is. A 2015-ös adatok szerint idehaza a talajközeli ózon miatt 530-an, a nitrogén-dioxid miatt 1300-an, a finomszemcsés anyagok miatt 12 800-an haltak meg idő előtt.*Becslésről és kerekített értékekről van szó.

Összesen tehát 14 630 idő előtti haláleset miatt volt okolható a légszennyezettség Magyarországon.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy mennyi életévet veszítünk el a rossz levegő miatt. Ez is egy fontos mutató, hiszen nem mindegy, hogy valaki 35 vagy 60 éves korában hal bele a szövődményekbe, miközben mindegyik idő előtti halálnak számít. Eszerint 2015-ben a talajközeli ózon 6000, a nitrogén-dioxid 14 300, a finomszemcsés anyagok 139 300 évet vettek el a magyarok életéből.

Az összehasonlíthatóság kedvéért a kutatók azt is kiszámolták, hogy százezer lakosra vetítve mennyi életévet vesznek el ezek az anyagok. A legnagyobb gyilkosnak számító szálló pornál*Egyszerűbben így is szokták nevezni a finomszemcsés anyagokat, itt konkrétan a 2,5 mikrométernél kisebb szemcseméretű részecskékről van szó. az a szomorú tény, hogy az Európai Unión belül csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, mint idehaza. Ha pedig az összes vizsgált európai országot nézzük, akkor is csak Macedónia, Koszovó és Szerbia kerül még elénk ezen a fekete listán.

 

A szennyeződés legfőbb forrása a jelentés szerint a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások. Legalább annyi jó hír van, hogy 1990 óta felére csökkent az idő előtti halálesetek száma Európában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak öl, butít is a szennyezett levegőA légszennyezettség csökkenti az intelligenciát, különösen a nyelvi és számolási képességeket, így gazdasági értelemben is jelentős károkat okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet halálozás légszennyezettség nitrogén-dioxid ózon szálló por Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.