Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. június 20. 12:26 Élet

Nagy lépést tehet az EU a klímaváltozás elleni harcban, a magyar álláspont nem világos

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a valószínűsége annak, hogy az Európai Unió elköteleződjön amellett, hogy harminc éven belül nullára csökkentse a károsanyag kibocsátását. Az Európai Tanács, azaz az EU-tagállamok kormányfőit és államfőit tömörítő uniós intézmény csütörtökön és pénteken ül össze, hogy megvitassák a karbonsemlegességről szóló tervezetet.

A kezdeményezést márciusban még csak nyolc, északi és nyugati tagállam támogatta*Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Svédország
, a kelet-európai országok mellett pedig ellenezte a célkitűzést az EU legbefolyásosabb tagja, Németország is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jön a neheze, ha Magyarország is tenni akar a klímakatasztrófa ellenBár az üvegházhatású gázok kibocsátását összességében sikerült visszafogni hazánkban és az EU-ban is, vannak olyan ágazatok, amelyek egyre jobban szennyezik a levegőt.

Még egy héttel ezelőtt is úgy tűnt, hogy a kellő támogatás hiányában elhalasztják a karbonsemlegességről szóló vitát az év végére vagy 2020 első felére. Az EU-s ügyekre szakosodott Euractiv által napokban megszerzett dokumentum alapján azonban az ügy támogatói közé került több más tagállammal együtt Németország és Olaszország is. Így összesen már 22-en támogatják a célkitűzést, ami növeli a valószínűségét, hogy sikerül megegyezni a héten.

Németország álláspontjának megváltozását Angela Merkel kancellár már hetekkel korábban előre jelezte. Májusban arról beszélt egy interjúban, hogy alapvetően egyetért a célkitűzéssel, de több részlet tisztázására lenne szükség. Merkel döntésére a németországi Zöldek EP-választáson elért 21 százalékos eredménye is hatással lehetett, amellyel a második legnagyobb párttá váltak.

A tervet a nagyobb országok közül csak a gazdaságát szénenergiára építő Lengyelország ellenzi. A tervezet legnagyobb ellenzői a kelet- és közép-európai országok, de az elmúlt napokban mégis négy ilyen országról derült ki, hogy támogatják a kezdeményezést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Magyarországról már korábban is azt írta az Euractiv, hogy értesüléseik szerint a 2050-es céldátum elfogadása mellett dönt, és a klímapolitikáért is felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn jelentette be, hogy a terv mellé állnak. Több magyar környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezet szerint azonban továbbra sem egyértelmű a magyar álláspont, mivel Orbán Viktor a hétfői parlamenti nyilatkozata alapján Magyarország egy közös, ám egyelőre nem ismert tartalmú V4 álláspontot visz az Európai Tanács ülésére.

A közös álláspont amiatt sem egyértelmű, mert az Euractiv szerint a nemrég megválasztott szlovák államfő, Zuzana Caputová elkötelezett a klímavédelem mellett, és Szlovákia (Bulgáriával együtt) a 2050-es klímaterv támogatói között van. Ezzel szemben Csehország is a komoly ellenzők közé tartozik. A tervezet elfogadásához valamennyi tagállam hozzájárulása szükséges, így az lesz a kérdés, hogy a többség meg tud-e állapodni valamilyen kompromisszumban az ellenzőkkel.

Az Európai Unió a harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsátó Kína és az Egyesült Államok mögött, az összes szennyezés nagyjából 10 százaléka származik innen. A tagállamok közül már többen is bejelentették, hogy karbonsemlegesek lesznek 2050-ig. Ilyen Nagy-Britannia, amely éppen a héten döntött erről, így az első ilyen ország lett a világ húsz legnagyobb gazdasága közül. Finnország és Norvégia pedig már 2035-ig el szeretné érni a nettó zéró kibocsátást.

A karbonsemlegesség vagy nettó zéró károsanyag-kibocsátás nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem égetnének fosszilis tüzelőanyagokat, hanem kiegyenlítenék a kibocsátásukat. Az egyik jelentős olajtermelő Norvégia ezt például úgy érheti el, ha szegényebb országokban zöld energiával működő erőműveket épít. Korábban az EU azt vállalta, hogy 2030-ra legalább 40 százalékkal szorítja le a károsanyag-kibocsátását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem tartják be az országok, amit Párizsban ígértek, és továbbra is árasztják a légkörbe a szén-dioxidotAz ENSZ szerint egyre nagyobb a szakadék a valóság és az országok ígérgetése között. Egyre nehezebb lesz megmenteni a bolygót.

A 2050-es klímacélokról azért is lenne fontos megállapodni, mert ez az utolsó lehetőség a szeptemberi New York-i ENSZ csúcstalálkozóig, ahol a 2015-ös párizsi klímaegyezmény aláírói találkoznak. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a találkozónak nagy lendületet adhat, ha az Európai Unió meg tud addig egyezni egy nagyra törő klímatervben. A párizsi egyezményben az EU azt vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti az 1990-es szinthez képest az üvegházhatású gáz-kibocsátását. Guterres azt szeretné elérni, hogy az EU ezt a célt 55 százalékosra emelje, de erre lényegében nincs esély a mostani EU-s találkozón.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet európai tanács Európai Unió klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.