Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. július 3. 10:11 Élet

Golfautót, vámpírfogat és 2,5 millió cigicsikket szedtek ki az óceánból

Tavaly közel 800 ezer önkéntes vett részt világszerte egy több napig tartó óceántisztításon. Az amerikai környezetvédő szervezet, az Ocean Conservancy által szervezett programon több mint húsz millió darab szemetet szedtek össze különböző vízpartokról. Így egy átlagos önkéntesnek nem is kellett annyira odatennie magát, már 20-25 szemétdarabbal is egy számottevő akció részese lehetett.

A programról a múlt héten elkészült jelentés alapján az önkéntesek Bermudánál találtak egy hatüléses golfautót, Finnországban pedig egy egész autót, és bohócparókától kezdve vámpírfogakon át a játékkoronáig a műanyagipar széles spektrumban képviselte magát az önkéntesek zsákjaiban.

 

A toplistát a cigicsikkek vezetik, közel 2,5 milliót szedtek össze belőlük. A tíz leggyakoribb tárgy között rendszerint olyan egyszer használatos műanyagok vannak, mint a palackok, a tányérok vagy a szívószál. Érdekes rejtély, hogy mit csinálunk a műanyag kupakokkal, ugyanis ötven százalékkal több palack végzi az óceánokban, mint kupak (vagy csak könnyebb őket megtalálni).

A sokszor néhány percig használt műanyagok lebomlása akár évszázadokat vehet igénybe. Egy amerikai tanulmány szerint az USA-ban minden órában 2,5 millió műanyag palackot használnak fel, évente nyolc millió tonna műanyag köt ki az óceánokban, és az eddig összesen megtermelt műanyag mindössze kilenc százalékát hasznosították újra.

Az elmúlt hónapokban több hír is megjelent különböző halakról, amelyeknek a gyomrában akár több tucat szemetet találtak, a World Economic Forum szerint pedig 2050-re több szemét lehet az óceánokban, mint hal. Az elmúlt hónapokban azonban egyre több országban merült fel az egyszer használatos műanyagok korlátozása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEszed a műanyagot, anélkül hogy tudnál rólaA palackozott víztől a csirke zúzáig egész sor ételben találtak már kisméretű műanyagokat.

Többek között az Egyesült Királyságban és Indiában is foglalkoztak a témával, és az Európai Bizottság is teljes tilalmat javasolt. A jelenség nagyságát jól szemlélteti, hogy a kényelmi szemponton túl általános esetben semmilyen funkcióval nem bíró szívószálból 500 milliót használnak el naponta a 325 millió lakosú USA-ban.

A műanyaggal ellepett tengerek azért is jelentenek óriási problémát, mert a kidobott háztartási szemét a tengervízbe jut, ott beépül a táplálékláncba, és végül tengerből kifogott élelemként visszakerül az ebédlőasztalra, onnan pedig az emberi szervezetbe. A környezetszennyezés csökkentésére reményt adhat egy áprilisban bejelentett felfedezés, amely során kutatók véletlenül feltaláltak egy mutáns enzmiet, amely képes lebontani a műanyagot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet környezetszennyezés környezetvédelem műanyag tenger Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.