Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 28. 17:32 Világ

Megnyitották az első műanyagmentes szupermarketet

Egy holland cég megnyitotta a világ első műanyagmentes szupermarketét Amszterdamban. Az 1980 óta működő, kizárólag organikus élelmiszereket forgalmazó EkoPlazának 74 boltja van Hollandiában. Szerdán nyitották meg az első műanyagmentes boltot, amely Amszterdam egyik forgalmas sétálóutcája közelében van.

A boltban mintegy hétszáz terméket árulnak friss hústól a lencséig, és műanyag helyett komposztálható bioanyagokba vagy hagyományos csomagolóanyagokba csomagolják őket, mint az üveg, a kartonpapír vagy a fém. Az EkoPlaza célja az, hogy idén valamennyi boltjukból száműzzék a műanyagot. Hiába tűnik műanyagnak, nem az:

Az EkoPlaza szerint a műanyagról való átállás jelentős erőfeszítést vár a beszállítóiktól, de szerintük többé nem elfogadható, ha a beszállítók nem ismerik el a változás szükségességét.

Teljesen megértjük, hogy amit kérünk, az kényelmetlen és nehéz. Azonban számunkra védhetetlen, hogy továbbra is elpusztíthatatlan anyagokba csomagoljuk az ételeinket és az italainkat. Mindenki tisztában van azzal, hogy változásra van szükség

– mondta a CNN szerint Sian Sutherland, az EkoPlaza tanácsadója.

Bár jelenleg nehéz elképzelni a műanyag nélküli életet, óriási környezeti terhe van annak, hogy a sokszor néhány percig használt műanyag poharak lebomlása akár évszázadokat vehet igénybe. Egy amerikai tanulmány szerint az USA-ban minden órában 2,5 millió műanyag palackot használnak fel, évente nyolc millió tonna műanyag köt ki az óceánokban, és az eddig összesen megtermelt műanyag mindössze kilenc százalékát hasznosították újra.

A Telegraph szerint az EkoPlaza kísérlete fontos tesztterepe lehet Theresa May brit miniszterelnök javaslatának, aki szeretné elérni, hogy műanyagmentessé tegye a brit szupermarketeket. May január elején beszélt arról, hogy ezzel megelőzhetnék azt, hogy több millió tonna műanyag kerüljön az óceánokba, amely korunk egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívása. A főleg mélyhűtött árukat forgalmazó brit Iceland kiskereskedelmi lánc korábban azt tűzte ki, hogy 2023-ig mentesítse a boltjait a műanyagtól.

A műanyag zacskók világában alternatív trendek is vannak. A Céline nevű francia luxusáru-forgalmazó piacra dobta átlátszó bevásárló táskáját 590 dollárért (150 ezer forintért), amely laikus szemmel nem sok mindenben tér el egy hagyományos műanyag szatyortól.

 

Backstage Summer 18 Collection #CelineSummer18 #celine

Céline Official (@celine) által megosztott bejegyzés,

A PET palackok környezetromboló hatásáról a Qubit írt részletes cikket másfél hónapja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ környezetszennyezés műanyag PET palack Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 24. 15:02 Élet, Világ

Olyan kevés gyerek születik, hogy felfüggesztették a híres finn babaváró csomag tenderét

Eredetileg 30 ezer készletre írtak ki pályázatot, de nem lesz ekkora az igény; Finnországban népességarányosan kevesebb gyerek születik, mint idehaza.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 18. 12:02 Világ

A csirke- és turistaexport a lengyel gazdasági potenciál csúcsa Kína felé?

A lengyel piac nyitott a kínai befektetők és építőipari vállalatok előtt, a kapcsolat másik oldala viszont sokkal korlátozottabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.