Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 22. 13:12 Adat

8 hónapja ér kevesebbet a fizetésünk, de már látszik a fény az alagút végén

A legfrissebb kereseti adatok alapján áprilisban a viszonylag jelentős bérnövekedést még mindig a bérek vásárlóerejének csökkenése követte, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések szerint az infláció csökkenése miatt az év második felében hosszú idő után újra többet érnek majd a fizetések.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss kereseti adatai szerint áprilisban az átlagos, és a „tipikus” magyar munkavállaló keresetről jobban árulkodó medián keresetek is jelentősen nőttek.

  • Az inflációhoz képest a növekedés mértéke viszont jelentősen elmaradt, így a reálkeresetek újra csökkentek. 

Számokban: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,5, a mediánkeresete 16,4 százalékkal nőtt (568 és 442 ezer forint volt). A nettó átlag kedvezményekkel 392, a medián 307 ezer forint volt.

  • A reálkeresetek viszont csaknem 7 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest mért 24 százalékos infláció mellett.

Felülnézet: a nettó reálkeresetek éves alapon tavaly szeptember óta csökkennek, április volt a nyolcadik egymást követő hónap, amikor a keresetek emelkedésének mértékét meghaladta a drágulás mértéke.

Az év elején várthoz képest magasabb idei inflációs adatok miatt a minimálbér- és a garantált bérminimum emeléséről is tárgyalnak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a Napi.hu értesülése szerint.

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint az inflációs csúcson túl vagyunk, és az év vége felé reális az egy számjegyű infláció elérése. 

  • A jegybank szerint ezért az év utolsó hónapjaiban már visszatérhet a reálbérnövekedés, így az infláció csökkenésében van jelenleg a legnagyobb növekedési potenciál a magyar gazdaságban.
  • Ez akár a beruházásokra és így a teljes belső keresletre is nagyon fontos kedvező hatást gyakorolhat – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója csütörtökön a jelentés kapcsán.

A reálbérnövekedés visszatéréséhez a munkaerőpiacon is adottak a feltételek a jelentés szerint: a technikai recesszió ellenére a munkaerő-kereslet nagyon jelentős, a munkaadók a GDP csökkenése ellére sem bocsátanak el tömegesen.

Mi várható? A jegybank előrejelzése szerint 16,5 – 18,5 százalék között alakul majd idén az infláció, ami mellett a bruttó átlagkeresetek 12,7 – 13,4 százalékos növekedésére lehet számítani.

  • A reáljövedelmek fél-1,3 százalékos visszaesése várható az év egészében a jegybank szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMájusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek infláció keresetek KSH mnb reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Fontos

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.