Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 22. 13:12 Adat

8 hónapja ér kevesebbet a fizetésünk, de már látszik a fény az alagút végén

A legfrissebb kereseti adatok alapján áprilisban a viszonylag jelentős bérnövekedést még mindig a bérek vásárlóerejének csökkenése követte, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések szerint az infláció csökkenése miatt az év második felében hosszú idő után újra többet érnek majd a fizetések.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss kereseti adatai szerint áprilisban az átlagos, és a „tipikus” magyar munkavállaló keresetről jobban árulkodó medián keresetek is jelentősen nőttek.

  • Az inflációhoz képest a növekedés mértéke viszont jelentősen elmaradt, így a reálkeresetek újra csökkentek. 

Számokban: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,5, a mediánkeresete 16,4 százalékkal nőtt (568 és 442 ezer forint volt). A nettó átlag kedvezményekkel 392, a medián 307 ezer forint volt.

  • A reálkeresetek viszont csaknem 7 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest mért 24 százalékos infláció mellett.

Felülnézet: a nettó reálkeresetek éves alapon tavaly szeptember óta csökkennek, április volt a nyolcadik egymást követő hónap, amikor a keresetek emelkedésének mértékét meghaladta a drágulás mértéke.

Az év elején várthoz képest magasabb idei inflációs adatok miatt a minimálbér- és a garantált bérminimum emeléséről is tárgyalnak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a Napi.hu értesülése szerint.

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint az inflációs csúcson túl vagyunk, és az év vége felé reális az egy számjegyű infláció elérése. 

  • A jegybank szerint ezért az év utolsó hónapjaiban már visszatérhet a reálbérnövekedés, így az infláció csökkenésében van jelenleg a legnagyobb növekedési potenciál a magyar gazdaságban.
  • Ez akár a beruházásokra és így a teljes belső keresletre is nagyon fontos kedvező hatást gyakorolhat – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója csütörtökön a jelentés kapcsán.

A reálbérnövekedés visszatéréséhez a munkaerőpiacon is adottak a feltételek a jelentés szerint: a technikai recesszió ellenére a munkaerő-kereslet nagyon jelentős, a munkaadók a GDP csökkenése ellére sem bocsátanak el tömegesen.

Mi várható? A jegybank előrejelzése szerint 16,5 – 18,5 százalék között alakul majd idén az infláció, ami mellett a bruttó átlagkeresetek 12,7 – 13,4 százalékos növekedésére lehet számítani.

  • A reáljövedelmek fél-1,3 százalékos visszaesése várható az év egészében a jegybank szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMájusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek infláció keresetek KSH mnb reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.