Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 22. 13:12 Adat

8 hónapja ér kevesebbet a fizetésünk, de már látszik a fény az alagút végén

A legfrissebb kereseti adatok alapján áprilisban a viszonylag jelentős bérnövekedést még mindig a bérek vásárlóerejének csökkenése követte, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések szerint az infláció csökkenése miatt az év második felében hosszú idő után újra többet érnek majd a fizetések.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss kereseti adatai szerint áprilisban az átlagos, és a „tipikus” magyar munkavállaló keresetről jobban árulkodó medián keresetek is jelentősen nőttek.

  • Az inflációhoz képest a növekedés mértéke viszont jelentősen elmaradt, így a reálkeresetek újra csökkentek. 

Számokban: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,5, a mediánkeresete 16,4 százalékkal nőtt (568 és 442 ezer forint volt). A nettó átlag kedvezményekkel 392, a medián 307 ezer forint volt.

  • A reálkeresetek viszont csaknem 7 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest mért 24 százalékos infláció mellett.

Felülnézet: a nettó reálkeresetek éves alapon tavaly szeptember óta csökkennek, április volt a nyolcadik egymást követő hónap, amikor a keresetek emelkedésének mértékét meghaladta a drágulás mértéke.

Az év elején várthoz képest magasabb idei inflációs adatok miatt a minimálbér- és a garantált bérminimum emeléséről is tárgyalnak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a Napi.hu értesülése szerint.

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint az inflációs csúcson túl vagyunk, és az év vége felé reális az egy számjegyű infláció elérése. 

  • A jegybank szerint ezért az év utolsó hónapjaiban már visszatérhet a reálbérnövekedés, így az infláció csökkenésében van jelenleg a legnagyobb növekedési potenciál a magyar gazdaságban.
  • Ez akár a beruházásokra és így a teljes belső keresletre is nagyon fontos kedvező hatást gyakorolhat – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója csütörtökön a jelentés kapcsán.

A reálbérnövekedés visszatéréséhez a munkaerőpiacon is adottak a feltételek a jelentés szerint: a technikai recesszió ellenére a munkaerő-kereslet nagyon jelentős, a munkaadók a GDP csökkenése ellére sem bocsátanak el tömegesen.

Mi várható? A jegybank előrejelzése szerint 16,5 – 18,5 százalék között alakul majd idén az infláció, ami mellett a bruttó átlagkeresetek 12,7 – 13,4 százalékos növekedésére lehet számítani.

  • A reáljövedelmek fél-1,3 százalékos visszaesése várható az év egészében a jegybank szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMájusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek infláció keresetek KSH mnb reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.