Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 22. 13:12 Adat

8 hónapja ér kevesebbet a fizetésünk, de már látszik a fény az alagút végén

A legfrissebb kereseti adatok alapján áprilisban a viszonylag jelentős bérnövekedést még mindig a bérek vásárlóerejének csökkenése követte, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések szerint az infláció csökkenése miatt az év második felében hosszú idő után újra többet érnek majd a fizetések.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss kereseti adatai szerint áprilisban az átlagos, és a „tipikus” magyar munkavállaló keresetről jobban árulkodó medián keresetek is jelentősen nőttek.

  • Az inflációhoz képest a növekedés mértéke viszont jelentősen elmaradt, így a reálkeresetek újra csökkentek. 

Számokban: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,5, a mediánkeresete 16,4 százalékkal nőtt (568 és 442 ezer forint volt). A nettó átlag kedvezményekkel 392, a medián 307 ezer forint volt.

  • A reálkeresetek viszont csaknem 7 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest mért 24 százalékos infláció mellett.

Felülnézet: a nettó reálkeresetek éves alapon tavaly szeptember óta csökkennek, április volt a nyolcadik egymást követő hónap, amikor a keresetek emelkedésének mértékét meghaladta a drágulás mértéke.

Az év elején várthoz képest magasabb idei inflációs adatok miatt a minimálbér- és a garantált bérminimum emeléséről is tárgyalnak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a Napi.hu értesülése szerint.

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint az inflációs csúcson túl vagyunk, és az év vége felé reális az egy számjegyű infláció elérése. 

  • A jegybank szerint ezért az év utolsó hónapjaiban már visszatérhet a reálbérnövekedés, így az infláció csökkenésében van jelenleg a legnagyobb növekedési potenciál a magyar gazdaságban.
  • Ez akár a beruházásokra és így a teljes belső keresletre is nagyon fontos kedvező hatást gyakorolhat – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója csütörtökön a jelentés kapcsán.

A reálbérnövekedés visszatéréséhez a munkaerőpiacon is adottak a feltételek a jelentés szerint: a technikai recesszió ellenére a munkaerő-kereslet nagyon jelentős, a munkaadók a GDP csökkenése ellére sem bocsátanak el tömegesen.

Mi várható? A jegybank előrejelzése szerint 16,5 – 18,5 százalék között alakul majd idén az infláció, ami mellett a bruttó átlagkeresetek 12,7 – 13,4 százalékos növekedésére lehet számítani.

  • A reáljövedelmek fél-1,3 százalékos visszaesése várható az év egészében a jegybank szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar lakosság több mint fele szegényedik, egy szűk réteg gazdagszikA magyar lakosság 58 százaléka reáljövedelem csökkenést szenvedett el fél év alatt, a pénz inkább csak ott gyarapodik, ahol eleve több volt belőle - derül ki a Reacty Digital G7-nek készített kutatásából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMájusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek infláció keresetek KSH mnb reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.