Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

Áprilishoz képest csökkent az infláció mértéke májusban Magyarországon éves bázison, ugyanakkor még így is jelentős volt az általános drágulás, és különösen az élelmiszerinfláció mértéke: habár az elemzői várakozásokhoz képest ez így is pozitív meglepetést jelent.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss inflációs adatai alapján áprilishoz hasonlóan májusban is csökkent az infláció az előző év hasonló időszakához képest, emellett pedig az előző hónaphoz viszonyítva is csökkenést mért a statisztikai hivatal. Ez utóbbira legutoljára 2020 novemberében volt példa.

Számokban: májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, áprilishoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkentek az árak. 

Alulnézet: az élelmiszerinfláció december óta csökken, azonban még így is 33,5 százalékos májusban volt év/év alapon.

  • Éves alapon szinte minden kategóriában csökkent vagy stagnált a drágulás tempója, egyedül a szolgáltatások drágulása gyorsult.
  • A havi szintű árcsökkenés jelentős részben az üzemanyagok csaknem 7 százalékos árcsökkenésének, és a fűtési szezon kifutása miatt mérséklődő (3 százalékos csökkenés) rezsiköltségeknek tudható be.

Felülnézet: a várakozásokhoz képest kedvezőbb infláció adat, a héten megjelent, egyaránt zuhanásról árulkodó kiskereskedelmi és ipari adattal együtt azt a várakozást erősíti meg, hogy a magyar gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökken majd.

  • Ez pedig az infláció további mérséklődése szempontjából viszont pozitív kilátásokat jelent.

Mit mondanak ők? „Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyű lesz a szankciós infláció” – kommentálta az infációs adatot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, írja a Világgazdaság.

Reakciók: „a májusi infláció fényében felülvizsgáltuk az egész évre vonatkozó inflációs előrejelzésünket is. Ez alapján a korábbi 19 százalék körüli érték helyett 18 százalék közeli mutatóval számolunk. Ugyanakkor a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el” – írta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza, aki szerint továbbra is elérhetőnek tűnik az év végi egyszámjegyű inflációs mutató.

Mi várható? Virovácz szerint júniusban havi alapon újra nőhet az infláció, mivel nem várható hasonló mértékű üzemanyagár-csökkenés, ugyanakkor a fogyasztás visszaesése és az erősebb forint miatt a maginfláció stabilizálódhat, és az éves bázisú infláció tovább csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyag mentette meg a rekordzuhanástól a magyar üzleteketRuhából, iparcikkekből és számítástechnikai eszközökből, is egyre kevesebbet vásárolunk, érdemben csak a gyógyszerek eladása nőtt áprilisban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.