Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

Áprilishoz képest csökkent az infláció mértéke májusban Magyarországon éves bázison, ugyanakkor még így is jelentős volt az általános drágulás, és különösen az élelmiszerinfláció mértéke: habár az elemzői várakozásokhoz képest ez így is pozitív meglepetést jelent.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss inflációs adatai alapján áprilishoz hasonlóan májusban is csökkent az infláció az előző év hasonló időszakához képest, emellett pedig az előző hónaphoz viszonyítva is csökkenést mért a statisztikai hivatal. Ez utóbbira legutoljára 2020 novemberében volt példa.

Számokban: májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, áprilishoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkentek az árak. 

Alulnézet: az élelmiszerinfláció december óta csökken, azonban még így is 33,5 százalékos májusban volt év/év alapon.

  • Éves alapon szinte minden kategóriában csökkent vagy stagnált a drágulás tempója, egyedül a szolgáltatások drágulása gyorsult.
  • A havi szintű árcsökkenés jelentős részben az üzemanyagok csaknem 7 százalékos árcsökkenésének, és a fűtési szezon kifutása miatt mérséklődő (3 százalékos csökkenés) rezsiköltségeknek tudható be.

Felülnézet: a várakozásokhoz képest kedvezőbb infláció adat, a héten megjelent, egyaránt zuhanásról árulkodó kiskereskedelmi és ipari adattal együtt azt a várakozást erősíti meg, hogy a magyar gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökken majd.

  • Ez pedig az infláció további mérséklődése szempontjából viszont pozitív kilátásokat jelent.

Mit mondanak ők? „Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyű lesz a szankciós infláció” – kommentálta az infációs adatot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, írja a Világgazdaság.

Reakciók: „a májusi infláció fényében felülvizsgáltuk az egész évre vonatkozó inflációs előrejelzésünket is. Ez alapján a korábbi 19 százalék körüli érték helyett 18 százalék közeli mutatóval számolunk. Ugyanakkor a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el” – írta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza, aki szerint továbbra is elérhetőnek tűnik az év végi egyszámjegyű inflációs mutató.

Mi várható? Virovácz szerint júniusban havi alapon újra nőhet az infláció, mivel nem várható hasonló mértékű üzemanyagár-csökkenés, ugyanakkor a fogyasztás visszaesése és az erősebb forint miatt a maginfláció stabilizálódhat, és az éves bázisú infláció tovább csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyag mentette meg a rekordzuhanástól a magyar üzleteketRuhából, iparcikkekből és számítástechnikai eszközökből, is egyre kevesebbet vásárolunk, érdemben csak a gyógyszerek eladása nőtt áprilisban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Stubnya Bence
2023. szeptember 19. 14:09 Adat

EU-s középmezőnybe kerültünk azzal, hogy kiemelkedően nőtt itthon egy fontos demográfiai mutató

Csak Csehországban nőtt jobban a 2010-es években a teljes termékenységi arányszám, mint Magyarországon.

Jandó Zoltán
2023. szeptember 19. 10:07 Adat

Már nem az oroszoktól függ az európai gázpiac

8 éve nem jött olyan kevés gáz Európába, mint szeptember elején.

Fontos

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.