Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

Áprilishoz képest csökkent az infláció mértéke májusban Magyarországon éves bázison, ugyanakkor még így is jelentős volt az általános drágulás, és különösen az élelmiszerinfláció mértéke: habár az elemzői várakozásokhoz képest ez így is pozitív meglepetést jelent.

Mi történt? A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett friss inflációs adatai alapján áprilishoz hasonlóan májusban is csökkent az infláció az előző év hasonló időszakához képest, emellett pedig az előző hónaphoz viszonyítva is csökkenést mért a statisztikai hivatal. Ez utóbbira legutoljára 2020 novemberében volt példa.

Számokban: májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, áprilishoz képest pedig 0,4 százalékkal csökkentek az árak. 

Alulnézet: az élelmiszerinfláció december óta csökken, azonban még így is 33,5 százalékos májusban volt év/év alapon.

  • Éves alapon szinte minden kategóriában csökkent vagy stagnált a drágulás tempója, egyedül a szolgáltatások drágulása gyorsult.
  • A havi szintű árcsökkenés jelentős részben az üzemanyagok csaknem 7 százalékos árcsökkenésének, és a fűtési szezon kifutása miatt mérséklődő (3 százalékos csökkenés) rezsiköltségeknek tudható be.

Felülnézet: a várakozásokhoz képest kedvezőbb infláció adat, a héten megjelent, egyaránt zuhanásról árulkodó kiskereskedelmi és ipari adattal együtt azt a várakozást erősíti meg, hogy a magyar gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökken majd.

  • Ez pedig az infláció további mérséklődése szempontjából viszont pozitív kilátásokat jelent.

Mit mondanak ők? „Az infláció elleni harc a kormány egyik nagy vállalása, és bizonyos, hogy az év végére egy számjegyű lesz a szankciós infláció” – kommentálta az infációs adatot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, írja a Világgazdaság.

Reakciók: „a májusi infláció fényében felülvizsgáltuk az egész évre vonatkozó inflációs előrejelzésünket is. Ez alapján a korábbi 19 százalék körüli érték helyett 18 százalék közeli mutatóval számolunk. Ugyanakkor a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el” – írta Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza, aki szerint továbbra is elérhetőnek tűnik az év végi egyszámjegyű inflációs mutató.

Mi várható? Virovácz szerint júniusban havi alapon újra nőhet az infláció, mivel nem várható hasonló mértékű üzemanyagár-csökkenés, ugyanakkor a fogyasztás visszaesése és az erősebb forint miatt a maginfláció stabilizálódhat, és az éves bázisú infláció tovább csökkenhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzemanyag mentette meg a rekordzuhanástól a magyar üzleteketRuhából, iparcikkekből és számítástechnikai eszközökből, is egyre kevesebbet vásárolunk, érdemben csak a gyógyszerek eladása nőtt áprilisban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 08:55 Adat

A havi több milliós fizetés nem garancia a munkaerőhiány ellen

A légi irányítók évek óta vezetik a legjobban fizető szakmák listáját, részben mégis a kapacitáshiányukkal magyarázzák az elmúlt hetek légi közlekedési káoszát.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.