Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 10. 10:12 Adat

Közel két éve nem volt ilyen, nem drágultak az élelmiszerek áprilisban

A várakozásoknak megfelelően alakult az infláció áprilisban. A statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A Bloomberg elemzői konszenzusa ennél 0,1 százalékponttal volt magasabb, a Portfolio által megkérdezett szakértők épp ennyit vártak.

Mi történt? A több mint egy éve zajló inflációs sokk kezdete óta most lassult először érdemben a drágulás üteme. Az előző hónapban még 25,2 százalékos inflációt mért a KSH. Ha mélyebbre ásunk, akadnak kedvező és kevésbé pozitív fejlemények is.

  • Pozitív fejlemény, hogy jelentősen lassult az élelmiszer-infláció. 2021 júniusa óta először fordult elő, hogy havi szinten nem emelkedtek az árak, azaz áprilisban összességében nem kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint márciusban.
  • Kevésbé jó hír ugyanakkor, hogy a szolgáltatások éves szinten továbbra is gyorsuló ütemben drágulnak, igaz, itt előfordultak a tényadatnál nagyobb drágulást mutató előrejelzések is. Ebben a körben később lódult meg az infláció, amely még láthatóan nem tetőzött.

Számokban: Ahogy a felfutás szakaszában, az inflációt ezúttal is elsősorban az élelmiszer, illetve az energia és az üzemanyagok árának alakulása mozgatja. Ezeknél a termékköröknél mérte a KSH éves összevetésben legnagyobb csökkenést.

  • Az élelmiszerek ára durván 38 százalékkal volt magasabb áprilisban, mint egy esztendővel korábban. Márciusban ez a mutató még 42 százalék felett állt, decemberben pedig közel 45 százalékon tetőzött. Havi összevetésben változatlan szinten maradtak az árak. Ez még mindig kedvezőtlenebb képet fest a G7 saját fogyasztói kosaránál tapasztalt érdemi csökkenésnél.
  • A háztartási energia a statisztikai hivatal szerint áprilisban is olcsóbb lett. Ez ugyanakkor továbbra sem jelent tényleges árcsökkenést, hiszen a lakossági gáz és áram díja rögzített. A magyarázat, hogy a KSH a fogyasztási adatokból arra jutott: a márciusban becsültnél is kevesebben csúsztak ki a rezsicsökkentett árat biztosító fogyasztási sávból.

Alulnézet: Elég jól beazonosítható néhány konkrét termék, és szolgáltatás is, amelyeknél látványosan lassult, illetve gyorsult a drágulás üteme.

  • A tejtermékek ára havi szinten már érezhetően csökkent, és kismértékű áresés volt a kenyérféléknél, illetve a húsoknál is. Más kérdés, hogy a félbarna kenyér így is közel kétszer annyiba került, mint tavaly áprilisban.
  • A piaci szolgáltatások közül szinte mindennek csúnyán megszaladt az ára. Az üdülés a szállástípustól függően 25-35 százalékkal drágább, egy hajvágás negyedével kerül többe, mint egy éve, és a szabadidős programokért (mozi, múzeum, állatkert) is 20-40 százalékkal kell többet fizetni.

Mi következik? A lakosság fizetőképessége csökken, az árak elérték azt a szintet, ahol a kereslet már látványosan esni kezdett. Az üzletek forgalma már márciusban is nagyobbat zuhant, mint a Covid-lezárások idején.

  • A következő hónapokban ezért, illetve a magas bázis miatt (tehát, mert már egy éve is drága volt minden) az infláció további gyorsuló ütemű csökkenése várható.
  • Elemzők arra számítanak, hogy decemberre meglehet a kormányzat által megcélzott egy számjegyű infláció. Ez azt jelenti, hogy 2022 decemberéhez képest 2023 decemberére már csak szűk 10 százalékkal emelkednek az árak. A 2023-as teljes éves átlagos infláció azonban ennél jóval magasabb, 19 százalék körüli lehet.
  • A jegybanki kamatszint csökkentésének is teret nyithat az ereszkedő infláció. Az általános vélekedés szerint júniusban kezdheti meg a 18 százalékos irányadó ráta csökkentését az MNB, ám nem kizárt, hogy már ebben a hónapban lép a jegybank, amely meg is kezdte a lazítás előkészítését.

Reakciók: Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában jelezte, hogy az ING éves átlagban továbbra is tartja a 19 százalékos előrejelzését, ami messze felülmúlja a kormányzati várakozást. Habár az év végén már 10 százalék alá eshet a drágulás éves üteme, a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen is rég volt, érdemben olcsóbb lett a nagy bevásárlásMost már két egymás utáni hónapban is egyre kevesebbet fizettünk a nagy bevásárlásunk alkalmával, éves összehasonlításban pedig áprilisban már „csak” 35,6 százalékos drágulást mértünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az országSoha nem látott mértékben zuhant az élelmiszerüzletek forgalma is. A ma közzétett adatok nem festenek túl szép képet a gazdaság állapotáról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak áremelkedés élelmiszerárak infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.