Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 5. 11:47 Adat, Közélet

Ilyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az ország

Bár száznegyvenmilliárd forinttal több pénzt hagytak márciusban a magyar vásárolók az üzletekben, mint egy évvel korábban, ezért csak hetedével kevesebb árut kaptak, mint tavaly ilyenkor. Ilyen hatalmas visszaesést emberemlékezet óta nem láttunk a hazai kiskereskedelemben.

Mi történt? A KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint éves összevetésben 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Bár havi szinten bővülést mutatnak az adatok, azaz februárról márciusra nőtt a forgalom, valójában ez csak látszólagos javulás.

  • Egyrészt a március hagyományosan erősebb forgalmat hoz az üzletekben. Másrészt – ahogy erre Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet – lényegében az egyre olcsóbbá váló üzemanyagnak köszönhető a havi alapú bővülés.

Számokban: A csökkenés mértéke több évtizedes rekord. Eddig hasonló visszaesésre csak egyszer volt példa, 2020 áprilisában, amikor a járványhelyzet miatt leállt az ország. Összehasonlításképpen a 2008-as válság legrosszabb hónapjában 8,1 százalékos volt az esés.

  • Az egyes szegmensekben elég eltérően alakult a forgalom. Sokkal kevesebbet bútort és iparcikket vettek a magyar vásárlók, nőtt ugyanakkor a könyvek és újságok forgalma, akárcsak a gyógyszeré és a használtcikkeké.
  • A legaggasztóbb talán az élelmiszerforgalom radikális csökkenése. Az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben közel 12 százalékos esést mért a KSH. A mostani inflációs sokk előtt ehhez még csak hasonlót sem láttunk. Itt ráadásul a covid-lezárások sem hoztak hanyatlást.

Felülnézet: A kiskereskedelmi forgalom alakulása elég kedvezőtlen képet mutat a háztartások helyzetéről, és úgy általában a magyar gazdaságról is.

  • A tartós cikkek (például bútorok, vagy elektronikai termékek) iránti kereslet zuhanása azt mutatja, hogy az emberek reálbérük csökkenésével erősen visszafogták a nagyobb kiadásaikat.
  • Az élelmiszerforgalom esése és a használtcikkek (mint helyettesítő termékek) iránti kereslet növekedése szintén elég erős válságjel.

Mi következik? A belső fogyasztás esése azt jelenti, hogy a hazai GDP legfontosabb összetevője, a fogyasztás jelentősen csökkent, ami recessziót jelez előre. A kereslet ilyen mértékű csökkenésének az egyetlen pozitív hozadéka infláció ereszkedése lehet.

Reakciók: A mostani kiskereskedelmi adatok alapján Virovácz Péter is a várható recessziót emelte ki elemzésében. Mint fogalmazott:

  • „Bár a kiskereskedelmi adatok nem veszik figyelembe a szolgáltatószektor teljesítményét, ugyanakkor … jól látható, hogy bizony a lakosság jelentősen visszafogja a költekezését a szolgáltatások tekintetében is. Mindez véleményünk szerint szinte már borítékolja, hogy az idei első negyedévben tovább zsugorodhatott a gazdaság összteljesítménye”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet áremelkedés gdp infláció kiskereskedelmi forgalom recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.