Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. május 5. 11:47 Adat, Közélet

Ilyen zuhanást akkor sem láttunk az üzletekben, amikor a járvány miatt leállt az ország

Bár száznegyvenmilliárd forinttal több pénzt hagytak márciusban a magyar vásárolók az üzletekben, mint egy évvel korábban, ezért csak hetedével kevesebb árut kaptak, mint tavaly ilyenkor. Ilyen hatalmas visszaesést emberemlékezet óta nem láttunk a hazai kiskereskedelemben.

Mi történt? A KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint éves összevetésben 13,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Bár havi szinten bővülést mutatnak az adatok, azaz februárról márciusra nőtt a forgalom, valójában ez csak látszólagos javulás.

  • Egyrészt a március hagyományosan erősebb forgalmat hoz az üzletekben. Másrészt – ahogy erre Virovácz Péter az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet – lényegében az egyre olcsóbbá váló üzemanyagnak köszönhető a havi alapú bővülés.

Számokban: A csökkenés mértéke több évtizedes rekord. Eddig hasonló visszaesésre csak egyszer volt példa, 2020 áprilisában, amikor a járványhelyzet miatt leállt az ország. Összehasonlításképpen a 2008-as válság legrosszabb hónapjában 8,1 százalékos volt az esés.

  • Az egyes szegmensekben elég eltérően alakult a forgalom. Sokkal kevesebbet bútort és iparcikket vettek a magyar vásárlók, nőtt ugyanakkor a könyvek és újságok forgalma, akárcsak a gyógyszeré és a használtcikkeké.
  • A legaggasztóbb talán az élelmiszerforgalom radikális csökkenése. Az élelmiszer jellegű vegyes üzletekben közel 12 százalékos esést mért a KSH. A mostani inflációs sokk előtt ehhez még csak hasonlót sem láttunk. Itt ráadásul a covid-lezárások sem hoztak hanyatlást.

Felülnézet: A kiskereskedelmi forgalom alakulása elég kedvezőtlen képet mutat a háztartások helyzetéről, és úgy általában a magyar gazdaságról is.

  • A tartós cikkek (például bútorok, vagy elektronikai termékek) iránti kereslet zuhanása azt mutatja, hogy az emberek reálbérük csökkenésével erősen visszafogták a nagyobb kiadásaikat.
  • Az élelmiszerforgalom esése és a használtcikkek (mint helyettesítő termékek) iránti kereslet növekedése szintén elég erős válságjel.

Mi következik? A belső fogyasztás esése azt jelenti, hogy a hazai GDP legfontosabb összetevője, a fogyasztás jelentősen csökkent, ami recessziót jelez előre. A kereslet ilyen mértékű csökkenésének az egyetlen pozitív hozadéka infláció ereszkedése lehet.

Reakciók: A mostani kiskereskedelmi adatok alapján Virovácz Péter is a várható recessziót emelte ki elemzésében. Mint fogalmazott:

  • „Bár a kiskereskedelmi adatok nem veszik figyelembe a szolgáltatószektor teljesítményét, ugyanakkor … jól látható, hogy bizony a lakosság jelentősen visszafogja a költekezését a szolgáltatások tekintetében is. Mindez véleményünk szerint szinte már borítékolja, hogy az idei első negyedévben tovább zsugorodhatott a gazdaság összteljesítménye”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet áremelkedés gdp infláció kiskereskedelmi forgalom recesszió Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.