Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 18. 12:02 Adat

A Lidl és az Aldi emelte árait a legnagyobb mértékben Nagy-Britanniában

A brit Which magazin felmérte, hogyan változtak az árak decemberben az előző évhez képest az országban legnépszerűbb kiskereskedelmi láncokban, és – talán némi meglepetésre – azt találta, hogy messze a két német diszkontlánc, a Lidl és az Aldi emelt a legnagyobb mértékben.

Igaz, még így is ezek a legolcsóbbak a magazin felmérése szerint. Kettejük közül egészen pontosan az Aldi, amely a Which 48 étel-, illetve italterméket tartalmazó bevásárlása alapján 1,6 fonttal (körülbelül 725 forinttal) bizonyult olcsóbbnak a Lidlnél, megszerezve egyben a „2022 legolcsóbb élelmiszerlánca” címet is.

Éves inflációs számításaihoz ugyanakkor a brit magazin termékek jóval szélesebb körének árait figyeli: a fenti grafikonon szereplő nyolc kiskereskedelmi láncban kapható több tízezer termék árváltozását követik nyomon a munkatársai. Ez alapján 2022-re kereken 15 százalékos élelmiszer-infláció adódott.

Ezt Magyarországról nézve kifejezetten irigyelhetjük, hiszen idehaza a KSH hivatalos adatai szerint 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2022-ben. Saját, nem reprezentatív mérésünk ettől csak kis mértékben tér el, az általunk követett termékekért 48,7 százalékkal kellett többet fizetni tavaly december végén, mint egy évvel korábban.

A Which eredményeit ismertető cikkében a Bloomberg arra emlékeztet, hogy a Tesco, az Aldi, a Lidl és az Ocado is rekord szintre növelte eladásai értékét karácsony előtt, ez azonban csak az inflációnak volt köszönhető, az értékesített mennyiségek csökkentek. Az üzletláncok pedig arra figyelmeztettek, hogy nyereségrátáik idén is nyomás alatt lesznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy termékcsoport drágulása húzta fel az élelmiszer-inflációt decemberbenTej, sajt, tejföl, joghurt, kefir és túró, ha ezek nem szálltak volna el, sokkal jobban állhatnánk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire elég ma egy 16 százalékos béremelés?Elővettük a Spar friss példáját, és azt láttuk, hogy az emelés az általános inflációs adathoz képest elég lehet a reálbér szinten tartására, csak ne akarjon több élelmiszert venni az ember, mint a KSH.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar tulajdonú élelmiszerboltokat nyírja ki az ársapkás-inflációs környezetMinden eddigi adat arra utal, hogy a külföldi tulajdonban lévő boltok hatékonyan kimozogják a válságot, a magyarok sokkal jobban szenvednek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Aldi élelmiszer-infláció Lidl nagy-britannia Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.