Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 18. 12:02 Adat

A Lidl és az Aldi emelte árait a legnagyobb mértékben Nagy-Britanniában

A brit Which magazin felmérte, hogyan változtak az árak decemberben az előző évhez képest az országban legnépszerűbb kiskereskedelmi láncokban, és – talán némi meglepetésre – azt találta, hogy messze a két német diszkontlánc, a Lidl és az Aldi emelt a legnagyobb mértékben.

Igaz, még így is ezek a legolcsóbbak a magazin felmérése szerint. Kettejük közül egészen pontosan az Aldi, amely a Which 48 étel-, illetve italterméket tartalmazó bevásárlása alapján 1,6 fonttal (körülbelül 725 forinttal) bizonyult olcsóbbnak a Lidlnél, megszerezve egyben a „2022 legolcsóbb élelmiszerlánca” címet is.

Éves inflációs számításaihoz ugyanakkor a brit magazin termékek jóval szélesebb körének árait figyeli: a fenti grafikonon szereplő nyolc kiskereskedelmi láncban kapható több tízezer termék árváltozását követik nyomon a munkatársai. Ez alapján 2022-re kereken 15 százalékos élelmiszer-infláció adódott.

Ezt Magyarországról nézve kifejezetten irigyelhetjük, hiszen idehaza a KSH hivatalos adatai szerint 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2022-ben. Saját, nem reprezentatív mérésünk ettől csak kis mértékben tér el, az általunk követett termékekért 48,7 százalékkal kellett többet fizetni tavaly december végén, mint egy évvel korábban.

A Which eredményeit ismertető cikkében a Bloomberg arra emlékeztet, hogy a Tesco, az Aldi, a Lidl és az Ocado is rekord szintre növelte eladásai értékét karácsony előtt, ez azonban csak az inflációnak volt köszönhető, az értékesített mennyiségek csökkentek. Az üzletláncok pedig arra figyelmeztettek, hogy nyereségrátáik idén is nyomás alatt lesznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy termékcsoport drágulása húzta fel az élelmiszer-inflációt decemberbenTej, sajt, tejföl, joghurt, kefir és túró, ha ezek nem szálltak volna el, sokkal jobban állhatnánk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire elég ma egy 16 százalékos béremelés?Elővettük a Spar friss példáját, és azt láttuk, hogy az emelés az általános inflációs adathoz képest elég lehet a reálbér szinten tartására, csak ne akarjon több élelmiszert venni az ember, mint a KSH.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar tulajdonú élelmiszerboltokat nyírja ki az ársapkás-inflációs környezetMinden eddigi adat arra utal, hogy a külföldi tulajdonban lévő boltok hatékonyan kimozogják a válságot, a magyarok sokkal jobban szenvednek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Aldi élelmiszer-infláció Lidl nagy-britannia Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.