Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 3. 13:30 Adat

Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve a visegrádi régióban

Továbbra is emelkedést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga szerte a visegrádi régióban, a legmeredekebb felfutás még mindig a cseh és a magyar adatsorokon látszik. Ennek következtében Magyarországon már hasonló esetszámokat rögzítenek, mint Szlovákiában, igaz, még a régiós országok tesztelési protokolljai között is hatalmas különbségek vannak – az alábbi ábráról tehát leginkább a tendenciákat érdemes leolvasni az országokat jellemző értékek összevetése helyett. Az eltérő mintavételezési gyakorlatokról árulkodik az alábbi ábra is: a vírust kimutató vizsgálatok aránya alapvetően különbözik a kijárást január közepe óta egyre több esetben és járásban negatív teszthez kötő Szlovákia és a többi visegrádi ország között.
A járvány trendváltozásait némi késedelemmel követő halálozási adatok már világosan mutatják Szlovákia és Csehország tragikus helyzetét. E két országban már két hónapja nap mint nap rendkívül sok végzetes esetet regisztrálnak, a helyzet különösen Szlovákiában aggasztó. Magyarországon februárra visszatekintve a halálozások számának lassú emelkedése látható, míg Lengyelországban csak a múlt héten váltott csökkenésből stagnálásba, enyhe növekedésbe a vírushoz köthető napi halálesetek alakulása.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai szerint világszinten is kiemelkedően aggasztó a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, a koronavírussal kapcsolatba hozható halálozás magyarországi lakosságarányos értéke a kilencedik legmagasabb a világon (Csehország a második, Szlovákia a 20., Lengyelország pedig a 29. helyezett jelenleg ezen a listán).

Az oltások tekintetében Magyarországon mostanra mutatkozott meg a keleti vakcinabeszerzések hatása, a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a régióban. Az alábbi ábrán jól látszik Csehország lemaradása a vakcinációban, miközben a lengyel és a szlovák oltási programok közel hasonló ütemben haladnak.

 

Az oltások beadása hamarosan Szlovákiában is felgyorsulhat, miután hétfőn 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Az orosz oltóanyag alkalmazása heves vitát váltott ki a szlovák politikában is, a vakcinák vásárlása mellett döntő Igor Matovič kormányfővel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel szemben a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Szputnyik V iránti ellenérzéseinek adott hangot. A járvány súlyossága miatt azonban mától újabb szigorítások léptek érvénybe, így például este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lesz (igaz, nem olyan szigorú, mint Magyarországon), és bizonyos régiókban már a természetbe is csak negatív teszt birtokában lehet menni.

Csehországban továbbra is napirenden van a külföldi egészségügyi segítség kérése, miközben új óvintézkedéseket is bevezetett a kormány, például a nagyvállalatok számára mától kötelező az alkalmazottak heti tesztelése. Lengyelországban egyelőre csak egy vajdaságban kellett ismét bezárni a szállodákat, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportintézményeket, amelyek a február közepi lazítások óta nyitva vannak. Magyarországon elméletben napirendre került a távoktatás elrendelése a teljes iskolarendszerben és a bevásárlóközpontok bezárása, egyelőre azonban nem született erről döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek beA csehek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el a lakóhelyük szerinti járást.

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. május 6. 13:51 Adat

A nyitás közeledtével máris javul az üzleti klíma

Jelentősen javultak az üzleti kilátások áprilisban a környező országokban és az eurózónában.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fontos

Stubnya Bence
2021. május 8. 07:34 Podcast

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.