Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 3. 13:30 Adat

Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve a visegrádi régióban

Továbbra is emelkedést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga szerte a visegrádi régióban, a legmeredekebb felfutás még mindig a cseh és a magyar adatsorokon látszik. Ennek következtében Magyarországon már hasonló esetszámokat rögzítenek, mint Szlovákiában, igaz, még a régiós országok tesztelési protokolljai között is hatalmas különbségek vannak – az alábbi ábráról tehát leginkább a tendenciákat érdemes leolvasni az országokat jellemző értékek összevetése helyett. Az eltérő mintavételezési gyakorlatokról árulkodik az alábbi ábra is: a vírust kimutató vizsgálatok aránya alapvetően különbözik a kijárást január közepe óta egyre több esetben és járásban negatív teszthez kötő Szlovákia és a többi visegrádi ország között.
A járvány trendváltozásait némi késedelemmel követő halálozási adatok már világosan mutatják Szlovákia és Csehország tragikus helyzetét. E két országban már két hónapja nap mint nap rendkívül sok végzetes esetet regisztrálnak, a helyzet különösen Szlovákiában aggasztó. Magyarországon februárra visszatekintve a halálozások számának lassú emelkedése látható, míg Lengyelországban csak a múlt héten váltott csökkenésből stagnálásba, enyhe növekedésbe a vírushoz köthető napi halálesetek alakulása.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai szerint világszinten is kiemelkedően aggasztó a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, a koronavírussal kapcsolatba hozható halálozás magyarországi lakosságarányos értéke a kilencedik legmagasabb a világon (Csehország a második, Szlovákia a 20., Lengyelország pedig a 29. helyezett jelenleg ezen a listán).

Az oltások tekintetében Magyarországon mostanra mutatkozott meg a keleti vakcinabeszerzések hatása, a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a régióban. Az alábbi ábrán jól látszik Csehország lemaradása a vakcinációban, miközben a lengyel és a szlovák oltási programok közel hasonló ütemben haladnak.

 

Az oltások beadása hamarosan Szlovákiában is felgyorsulhat, miután hétfőn 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Az orosz oltóanyag alkalmazása heves vitát váltott ki a szlovák politikában is, a vakcinák vásárlása mellett döntő Igor Matovič kormányfővel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel szemben a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Szputnyik V iránti ellenérzéseinek adott hangot. A járvány súlyossága miatt azonban mától újabb szigorítások léptek érvénybe, így például este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lesz (igaz, nem olyan szigorú, mint Magyarországon), és bizonyos régiókban már a természetbe is csak negatív teszt birtokában lehet menni.

Csehországban továbbra is napirenden van a külföldi egészségügyi segítség kérése, miközben új óvintézkedéseket is bevezetett a kormány, például a nagyvállalatok számára mától kötelező az alkalmazottak heti tesztelése. Lengyelországban egyelőre csak egy vajdaságban kellett ismét bezárni a szállodákat, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportintézményeket, amelyek a február közepi lazítások óta nyitva vannak. Magyarországon elméletben napirendre került a távoktatás elrendelése a teljes iskolarendszerben és a bevásárlóközpontok bezárása, egyelőre azonban nem született erről döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek beA csehek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el a lakóhelyük szerinti járást.

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.