Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. március 3. 13:30 Adat

Élre tört Magyarország a beadott oltások számát nézve a visegrádi régióban

Továbbra is emelkedést mutat a napi új koronavírus-fertőzések lakosságarányos mozgóátlaga szerte a visegrádi régióban, a legmeredekebb felfutás még mindig a cseh és a magyar adatsorokon látszik. Ennek következtében Magyarországon már hasonló esetszámokat rögzítenek, mint Szlovákiában, igaz, még a régiós országok tesztelési protokolljai között is hatalmas különbségek vannak – az alábbi ábráról tehát leginkább a tendenciákat érdemes leolvasni az országokat jellemző értékek összevetése helyett. Az eltérő mintavételezési gyakorlatokról árulkodik az alábbi ábra is: a vírust kimutató vizsgálatok aránya alapvetően különbözik a kijárást január közepe óta egyre több esetben és járásban negatív teszthez kötő Szlovákia és a többi visegrádi ország között.
A járvány trendváltozásait némi késedelemmel követő halálozási adatok már világosan mutatják Szlovákia és Csehország tragikus helyzetét. E két országban már két hónapja nap mint nap rendkívül sok végzetes esetet regisztrálnak, a helyzet különösen Szlovákiában aggasztó. Magyarországon februárra visszatekintve a halálozások számának lassú emelkedése látható, míg Lengyelországban csak a múlt héten váltott csökkenésből stagnálásba, enyhe növekedésbe a vírushoz köthető napi halálesetek alakulása.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai szerint világszinten is kiemelkedően aggasztó a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, a koronavírussal kapcsolatba hozható halálozás magyarországi lakosságarányos értéke a kilencedik legmagasabb a világon (Csehország a második, Szlovákia a 20., Lengyelország pedig a 29. helyezett jelenleg ezen a listán).

Az oltások tekintetében Magyarországon mostanra mutatkozott meg a keleti vakcinabeszerzések hatása, a magyar lakosság átoltottsága a legmagasabb a régióban. Az alábbi ábrán jól látszik Csehország lemaradása a vakcinációban, miközben a lengyel és a szlovák oltási programok közel hasonló ütemben haladnak.

 

Az oltások beadása hamarosan Szlovákiában is felgyorsulhat, miután hétfőn 200 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Az orosz oltóanyag alkalmazása heves vitát váltott ki a szlovák politikában is, a vakcinák vásárlása mellett döntő Igor Matovič kormányfővel és Marek Krajčí egészségügyi miniszterrel szemben a szlovák államfő, Zuzana Čaputová a Szputnyik V iránti ellenérzéseinek adott hangot. A járvány súlyossága miatt azonban mától újabb szigorítások léptek érvénybe, így például este 8 és hajnali 1 óra között kijárási tilalom lesz (igaz, nem olyan szigorú, mint Magyarországon), és bizonyos régiókban már a természetbe is csak negatív teszt birtokában lehet menni.

Csehországban továbbra is napirenden van a külföldi egészségügyi segítség kérése, miközben új óvintézkedéseket is bevezetett a kormány, például a nagyvállalatok számára mától kötelező az alkalmazottak heti tesztelése. Lengyelországban egyelőre csak egy vajdaságban kellett ismét bezárni a szállodákat, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportintézményeket, amelyek a február közepi lazítások óta nyitva vannak. Magyarországon elméletben napirendre került a távoktatás elrendelése a teljes iskolarendszerben és a bevásárlóközpontok bezárása, egyelőre azonban nem született erről döntés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek beA csehek csak nagyon indokolt esetben hagyhatják el a lakóhelyük szerinti járást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.