Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 10:53 Világ

Úgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek be

A koronavírus-járvány első hulláma idején többször elterjedt, hogy a kormány Budapest lezárására készül a fertőzés megállítása érdekében. Ez nem történt meg, és idehaza a mindennapok során általában érdektelennek tűnő közigazgatási határok jelentőségére is csak egy rövid időre kellett ráébredni tavasszal, amikor Közép-Magyarországon – azaz Budapesten és Pest megyében – két héttel később oldották fel a korlátozásokat, mint az ország többi részén.

A csehek most kemény leckét kapnak a területi közigazgatásból, ráadásul nem is régiós, hanem járási szinten (ezekből 76 van az országban, azaz magyar megfelelőjüknél azért nagyobb egységek, mivel idehaza 174 járás létezik). Miután ugyanis a járvány harmadik hulláma elszabadult az országban, a kormány drasztikus korlátozó intézkedéseket hozott, ennek keretében mindenki csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el a lakóhelye szerinti járást. Ahhoz is munkáltatói igazolás kell, ha valaki a munkahelyére igyekszik egy másik járásba.

Ahogy a cseh sajtó tudósításaiból kiderült, a rendőrség éjféltől el is kezdte az ellenőrzéseket, nemcsak a gyorsforgalmi és a főutakon, hanem az alsóbb rendűeken is. De nem maradnak ki a buszokon, vonatokon utazók, illetve a gyalogosok sem. Igaz, azt előre bejelentették, hogy szerdáig még nem fognak büntetni, csak figyelmeztetik az embereket az egyelőre három hetes időtartamra bevezetett előírásokra. Akkor már csak papíralapon fogadják el az igazolásokat, most még elektronikusan is be lehet mutatni.

A friss adatok szerint immár Csehország az első – az apró Gibraltárt és San Marinót nem számítva – a világon a lakosságarányos koronavírus-halálozás statisztikájában, és az egészségügy rendkívüli terhelés alatt van. A mától érvényes intézkedéscsomag keretében a fentiek mellett bezárták az óvodákat, és az eddig még hagyományosan oktatott általános iskolai alsóbb évfolyamok is távoktatásra álltak át. Emellett pedig csak a létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok és patikák) maradhatnak nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Világ Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2021. április 16. 15:15 Világ

Sok fontos ember kéri az amerikai elnököt, hogy tegyen valamit az ellen, hogy a gazdagabb országokon kívül alig oltanak

A gyógyszeripar részéről nagy Joe Bidenen a nyomás, hogy ne függessze fel az oltásokat védő szellemi tulajdonjogokat, de az is igaz, hogy elképesztően sok állami pénz ment az alapkutatásokba.

Torontáli Zoltán
2021. április 16. 10:11 Világ

Suttyomban minden magyar kamionos 25 százalék kedvezményt kap a német közúti bírságokból

A fuvarozásban sokszor hivatkozik egyenlő bánásmódra Németország, az egyik fontos hivatala azonban mégis elismeri, hogy ez nem mindig humánus.

Hajdu Miklós
2021. április 15. 09:49 Világ

Az adókedvezménytől a marihuánáig mindenféle jutalmakkal próbálják oltásra késztetni az embereket

Sok példa van már a gyerekeknél jól bevált módszer alkalmazására, miszerint az oltásért ajándék jár.

Fontos

Fabók Bálint
2021. április 15. 14:41 Adat, Közélet

A fideszes szavazók 89 százaléka, az ellenzékiek 58 százaléka nincs tisztában a valós járványhelyzettel

Magyarország helyzete rendkívüli a járványban: halálozásban és átoltottságban is a top 10-ben vagyunk. A lakosság többsége azonban csak az egyikkel van tisztában.

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2021. április 15. 06:48 Pénz

Jól hangzik az 50 százalékos állami támogatás napelemre, csak nem biztos, hogy megéri igénybe venni

Roham indult a napelemes ingyenpénzért, de ha elkezd valaki alaposan számolni, akkor hamar rájön, hogy hosszú távon a konstrukcióval nem feltétlenül jár jól.

Váczi István
2021. április 14. 17:15 Adat

Szinte már az összes kínai vakcinát beadták Magyarországon

A Pfizer és a Moderna beadási aránya a Sinopharménál is magasabb, de ez nem meglepő. Az utóbbi napok híreinek hatása akkor lesz lemérhető, amikor újabb szállítmányok érkeznek majd a kínai vakcinából.