Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 10:53 Világ

Úgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek be

A koronavírus-járvány első hulláma idején többször elterjedt, hogy a kormány Budapest lezárására készül a fertőzés megállítása érdekében. Ez nem történt meg, és idehaza a mindennapok során általában érdektelennek tűnő közigazgatási határok jelentőségére is csak egy rövid időre kellett ráébredni tavasszal, amikor Közép-Magyarországon – azaz Budapesten és Pest megyében – két héttel később oldották fel a korlátozásokat, mint az ország többi részén.

A csehek most kemény leckét kapnak a területi közigazgatásból, ráadásul nem is régiós, hanem járási szinten (ezekből 76 van az országban, azaz magyar megfelelőjüknél azért nagyobb egységek, mivel idehaza 174 járás létezik). Miután ugyanis a járvány harmadik hulláma elszabadult az országban, a kormány drasztikus korlátozó intézkedéseket hozott, ennek keretében mindenki csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el a lakóhelye szerinti járást. Ahhoz is munkáltatói igazolás kell, ha valaki a munkahelyére igyekszik egy másik járásba.

Ahogy a cseh sajtó tudósításaiból kiderült, a rendőrség éjféltől el is kezdte az ellenőrzéseket, nemcsak a gyorsforgalmi és a főutakon, hanem az alsóbb rendűeken is. De nem maradnak ki a buszokon, vonatokon utazók, illetve a gyalogosok sem. Igaz, azt előre bejelentették, hogy szerdáig még nem fognak büntetni, csak figyelmeztetik az embereket az egyelőre három hetes időtartamra bevezetett előírásokra. Akkor már csak papíralapon fogadják el az igazolásokat, most még elektronikusan is be lehet mutatni.

A friss adatok szerint immár Csehország az első – az apró Gibraltárt és San Marinót nem számítva – a világon a lakosságarányos koronavírus-halálozás statisztikájában, és az egészségügy rendkívüli terhelés alatt van. A mától érvényes intézkedéscsomag keretében a fentiek mellett bezárták az óvodákat, és az eddig még hagyományosan oktatott általános iskolai alsóbb évfolyamok is távoktatásra álltak át. Emellett pedig csak a létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok és patikák) maradhatnak nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Világ Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2021. április 22. 09:38 Világ

A fejlődő világnak adott támogatások a kisvárosokban érhetnének legjobban célba

Hiába jobbak a megélhetési lehetőségek a nagyvárosokban, a fejlődő országok vidéki lakosai közül sokan csak a legközelebbi városba tudnak költözni.

Stubnya Bence
2021. április 21. 13:41 Világ

Használt műszaki boltot nyitott Lengyelországban a Carrefour üzletlánc

A lengyel Carrefour igazgatója szerint úgy diverzifikálják a kínálatukat, hogy közben egy új, fenntarthatóbb fogyasztási modellhez alkalmazkodnak.

Hajdu Miklós
2021. április 21. 11:49 Világ

Folytatódik a járvány visszahúzódása a visegrádi régióban, de Magyarország szomorú rekordot dönthet a héten

A fertőzöttek száma minden visegrádi országban csökken és a halálozási statisztikákat nézve is körvonalazódnak a járvány visszaszorulásának jelei.

Fontos

Váczi István
2021. április 21. 17:36 Adat, Közélet

Begyújtották a Szputnyik-rakétát a magyar oltási programban

A kormány és az oltásra várók együttes akaratára lesz szükség ahhoz, hogy a javuló vakcinaellátottság látványosan megjelenjen majd az oltási statisztikában.

Jandó Zoltán
2021. április 21. 16:32 Élet

Így robbant be az iskolákban a járvány pár nap alatt márciusban

Néhány nap alatt megduplázódott a koronavírus miatt részben vagy egészben bezárt iskolák és óvodák száma március elején.

Stubnya Bence
2021. április 21. 06:02 Vállalat

Az egyetemen kettest kapott a cég ötlete, amelybe nemrég tízmillió euróval szállt be a Spotify befektetője

Az online kártyacsalásokat 80 százalékban kiszűrő SEON technológiáját mára több mint 120 cég használja. Az év végéig irodát nyitnának Amerikában és Ázsiában is.