Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. március 1. 10:53 Világ

Úgy elszabadult a járvány Csehországban, hogy járási szintű lezárásokat vezettek be

A koronavírus-járvány első hulláma idején többször elterjedt, hogy a kormány Budapest lezárására készül a fertőzés megállítása érdekében. Ez nem történt meg, és idehaza a mindennapok során általában érdektelennek tűnő közigazgatási határok jelentőségére is csak egy rövid időre kellett ráébredni tavasszal, amikor Közép-Magyarországon – azaz Budapesten és Pest megyében – két héttel később oldották fel a korlátozásokat, mint az ország többi részén.

A csehek most kemény leckét kapnak a területi közigazgatásból, ráadásul nem is régiós, hanem járási szinten (ezekből 76 van az országban, azaz magyar megfelelőjüknél azért nagyobb egységek, mivel idehaza 174 járás létezik). Miután ugyanis a járvány harmadik hulláma elszabadult az országban, a kormány drasztikus korlátozó intézkedéseket hozott, ennek keretében mindenki csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el a lakóhelye szerinti járást. Ahhoz is munkáltatói igazolás kell, ha valaki a munkahelyére igyekszik egy másik járásba.

Ahogy a cseh sajtó tudósításaiból kiderült, a rendőrség éjféltől el is kezdte az ellenőrzéseket, nemcsak a gyorsforgalmi és a főutakon, hanem az alsóbb rendűeken is. De nem maradnak ki a buszokon, vonatokon utazók, illetve a gyalogosok sem. Igaz, azt előre bejelentették, hogy szerdáig még nem fognak büntetni, csak figyelmeztetik az embereket az egyelőre három hetes időtartamra bevezetett előírásokra. Akkor már csak papíralapon fogadják el az igazolásokat, most még elektronikusan is be lehet mutatni.

A friss adatok szerint immár Csehország az első – az apró Gibraltárt és San Marinót nem számítva – a világon a lakosságarányos koronavírus-halálozás statisztikájában, és az egészségügy rendkívüli terhelés alatt van. A mától érvényes intézkedéscsomag keretében a fentiek mellett bezárták az óvodákat, és az eddig még hagyományosan oktatott általános iskolai alsóbb évfolyamok is távoktatásra álltak át. Emellett pedig csak a létfontosságú üzletek (például élelmiszerboltok és patikák) maradhatnak nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedésekA visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csehország járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.