Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 10:55 Adat

Meglepően jó volt a magyar GDP-növekedés

Még mindig tart a magyar gazdaság lendülete, 2019 második negyedévében is öt százalékhoz közeli GDP-növekedésről számolt be a KSH: az első becslés nyers változata szerint 4,9, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 

 

A statisztikai hivatal az adatokhoz egyelőre csak annyit tett hozzá, hogy a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Annyit azonban ez az információ is sejtet, hogy az export, ami az ipart hajtja, érdemben nem esett vissza április és július között, ahogy az építőipari projektekben fontos uniós források sem. Sőt, ugyanez feltételezhető a szolgáltatások esetében meghatározó belső kereslettel kapcsolatban is.

Mégis meglepetésre adhat okot, hogy még mindig a tavalyi harmadik negyedévben beállított rekord közelében van a növekedési adat. Az elmúlt félév során ugyanis egyre több jele mutatkozott annak, hogy a magyar gazdaságot is utoléri a lassulás. Csökkennek az autóeladások, ami nagyon rossz hír az iparon belül jelentős súlyú autógyártás szempontjából, sok érintett cég már érzi is a visszaesés jeleit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok cég felől aggasztó hírek érkeznek, pedig látszólag minden rendben van a magyar autóiparralAz utóbbi hónapokban számos magyar autóipari beszállító és gyártó kezdte megérezni a globális autóipar lassulását, aminek következtében olyasmik történnek az iparágban, amikre évek óta nem volt precedens.

Ráadásul a legfontosabb külkereskedelmi partner, Németország gazdasága erősen befékezett. A friss adatok szerint az idei év második negyedében mindössze 0,4 százalékot növekedett a naptárhatással kiigazított német GDP az előző év azonos időszakához képest. Igaz, a stagnáló adatok hátterében nem csak a világszinten növekvő bizonytalanság és az autóipar kezdődő válsága állnak, hanem a németek különös pénzfelhalmozó politikája is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜlnek a németek a pénzükön, ezért kell belőle még többet nyomtatniAz európai jegybank próbálja élénkíteni a gazdaságot, azonban a legnagyobb súlyú Németország ezzel épp ellentétes politikát folytat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNagy bajban van a német ipar, és ez már Magyarországon is érződikMost már számok is mutatják, hogy megakadt a magyar ipar lendülete.

Ennek megfelelően a héten közzétett ipari termelési adatból is látszik, hogy a kilátások romlani kezdtek. Főleg az ipar hosszú távú kilátásait előre jelző új megrendeléseken látszik, hogy már a 12 havi átlag is lefelé fordult, tehát nem lehet csak a sokat ugráló havi adatok zajának tulajdonítani a gyengébb számokat.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gazdasági növekedés gdp GDP-növekedés makrogazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.