Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. május 15. 10:24 Adat

Még gyorsabb tempóra kapcsolt a magyar gazdaság

Bár a tavalyi utolsó negyedév 5 százalékos növekedése után sokan arra számítottak, hogy a magyar gazdaság dinamikája gyengébb lesz, ez az első negyedévben nem következett be, sőt: a GDP 5,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva. (A nyers adat tavaly október-decemberre 5,1, az idei első negyedévre 5,3 százalék.)

Ahogy az első becslésnél megszokott, a Központi Statisztikai Hivatal csak szűkszavúan kommentálja a növekedés összetevőit. Ez az egy mondat most úgy hangzik, hogy a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Ebből mindenesetre egyértelmű, hogy bővülés továbbra is egyaránt támaszkodhat az exportra (ipar), az uniós pénzek felhasználására (építőipar), valamint a belső fogyasztásra (szolgáltatások).

A hajszálnyival még a mostaninál is jobb tavalyi harmadik negyedéves adat miatt nem beszélhetünk rekordról, de ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor a kiigazított adatok között nem találunk még egy ilyen erős negyedéves növekedési tempót egészen 1996 januárjáig visszamenőleg, amikor elkezdődik a KSH visszatekintő adatsora.

 

Abból a szempontból egyébként nem volt teljesen meglepő a magyar növekedési adat, hogy ha szerényebb mértékben is, de a német gazdaság szintén gyorsulni kezdett. Ma megismerhetjük a legtöbb európai ország növekedési adatát, így a magyar teljesítményt is könnyebb lesz elhelyezni.

Frissítés: Ma 20 ország növekedési adatát tette közzé az Eurostat, és ez alapján Magyarország az élen végzett, hozzánk legközelebb Románia és Lengyelország járt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar fogyasztók padlógázt adtak a gazdaságnakMég jobban elröppent a magyar GDP-növekedés a némettől és a hazai termelékenységtől. Nem valószínű, hogy a rekord növekedési ütem sokáig tartható lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar gazdasági növekedés ipar szolgáltatások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.